GNU/Linux kullanıcıları kaç yaşında kullanmaya başladı?

Kaç yaşında GNU/Linux kullanmaya başladınız?

• Oy verenlerin toplamı
    34

Bayram Tempest

Moderasyon Ekibi Sorumlusu
Süpervizör
Makaleler
38
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 R7-7840HS RTX 3050 6 GB VRAM 16 GB DDR5 RAM
Technopat Sosyal'deki diğer GNU/Linux kullanıcılarının kaç yaşında ve ne şekilde kullanmaya başladığını merak ediyorum.

GNU/Linux ile 9. sınıfta akıllı tahtamızdaki Pardus sayesinde tanıştım. Pardus o kadar hoşuma gitmişti ki daha "Linux" denen şeyin ne olduğunu bile bilmeden, Pardus'un sıfırdan yapılan bir işletim sistemi olduğunu zannederek USB satın alıp (Öncesinde Windows formatlama deneyimim bile yoktu.) Pardus kurmuştum. GNU/Linux'a bu şekilde başladım. Siz nasıl ve kaç yaşında başladınız?

10. Sınıfta falan. Kali yüklersem direkt "hacker" olabileceğimi falan zannediyordum o zamanlar. Sonra Kali zor diye Mint yükledim. Sonra ondan sıkılıp "distrohopping" yaptım. Bir sürü dağıtım denedikten sonra Debian kullanmaya karar verdim ve iki yıldan fazla arada başka dağıtımlar denesem de onu kullandım..

Son düzenleyen: Moderatör:
Sırf görüntüsünü sevip merak ettiğim için ortaokuldayken sanal makineye Manjaro kurmuştum. Çok güzeldi o zamanlar. Linux Lite kurmuşluğum var. Ama o zamanlar tam kullanma aşaması değildi.

Asıl kullanmaya lisenin başında başladım. O zamanlar Windows'a karşı bir kin beslemiyordum, sadece meraktan Linux kullanmak istemiştim ve kullanmıştım. Manjaro ile başladım. Sonra Arch tabanlı dağıtımlarla devam etti. Yaklaşık 4-5 senedir kullanıyorum diyebilirim. Seviyoruz yahu.

20241126_17h27m03s_grim.png

14-15 yaşında başladım diye hatırlıyorum. Mr Robot dizisi ile siber güvenliğe merak sarmıştım o yüzden de Kali indirmiştim.

O günden sonra da bir daha günlük kullanım için Windows kullanmadım.

Kali'den sonra da Mint, Zorin, Fedora ve şu anda da Ubuntu'dayım.

Ekran Görüntüsü - 2024-11-26 17-42-38.png

Çok fazla distro hopping yaptım. En uzun süreli kullandığım dağıtımlar:

Arch Linux (PC): 3 yıl. (Hâlâ kurulu.)
Arch Linux (Laptop): 4 ay.
Fedora: 6 ay.
Crystal Linux: 3 ay.

Çok fazla distro hopping yaptığım için en uzun kullanma sürelerim bunlar ne yazık ki. Formatsız, başka dağıtıma geçmeden kullanma süreleri bu arada. 1,5 aydır laptopta Arch Linux ve Ubuntu dual boot olarak kullanıyorum. Arch Linux deneysel, beta program testi için duruyor. Günlük kullanımda Ubuntu kullanıyorum. PC'de hâlâ Arch Linux ve Hyprland'i tutma sebebim AMD ekran kartı olması. Laptopta ise hem NVIDIA'dan dolayı hem de laptop kullanımında WM'ye alışamadığım (Laptop klavyesi, monitörü yorucu geliyor.) için Arch Linux'tan laptopta pek zevk alamıyorum çünkü benim Arch Linux'u sevme sebebim rahatlıkla WM özelleştirmesi yapabilmem. Her dağıtımda elbet yapılır ama Arch Linux daha kolay geliyor özelleştirmede.

Yanlış hatırlamıyorsam dağıtımın adı Cadera Linux gibi bir şeydi. Bir abi CD'sini hediye etmişti. Daha sonra biraz daha büyüyünce Arch kullanmaya başladım ve hala daha kullanıyorum. Bir süre Kali Linux da kullanmıştım.

Yanlış hatırlamıyorsam dağıtımın adı Cadera Linux gibi bir şeydi. Bir abi CD'sini hediye etmişti. Daha sonra biraz daha büyüyünce Arch kullanmaya başladım ve hala daha kullanıyorum. Bir süre Kali Linux da kullanmıştım.
Hocam, Can Değer abinin bu dağıtımla anısı vardı. Bilmeden CD'sini sipariş etmiş.

Technopat Sosyal'deki diğer GNU/Linux kullanıcılarının kaç yaşında ve ne şekilde kullanmaya başladığını merak ediyorum.

GNU/Linux ile 9. sınıfta akıllı tahtamızdaki Pardus sayesinde tanıştım. Pardus o kadar hoşuma gitmişti ki daha "Linux" denen şeyin ne olduğunu bile bilmeden, Pardus'un sıfırdan yapılan bir işletim sistemi olduğunu zannederek USB satın alıp (öncesinde Windows formatlama deneyimim bile yoktu.) Pardus kurmuştum. GNU/Linux'a bu şekilde başladım. Siz nasıl ve kaç yaşında başladınız?

2 yıl önce Windows 10 kullanıyordum ve bir hayli yavaştı.
Araştırırken Debian Linux'u gördüm ve kurdum.
Wikiden ve videolardan yardım alarak öğrenmiştim.
Uzun bir süre Xfce masaüstünü kullandım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı