GNU/Linux kullanımı arttı mı?

GNU/Linux kullanımı arttı mı?

• Evet, arttığını düşünüyorum.

Oy: 54 65,9%
  • Kararsızım.

Oy: 12 14,6%
  • Hayır, arttığını düşünmüyorum.

Oy: 15 18,3%
  • GNU/Linux da ne?

Oy: 1 1,2%

• Oy verenlerin toplamı
    82
Hocam birşey sorabilir miyim neden 1den fazla dağıtımı aynı anda kullanıyorsunuz ben ihtiyaç duymadım şahsen. Sadece meraktan soruyorum lütfen yanlış anlamayın.

Her dağıtım aynı işi yapması için yazılmıyor. Kali Siber güvenlik için kullanılır mesela.

Pandemi döneminde uzaktan öğretim nedeniyle ortaya çıkan bilgisayar gereksinimi nedeniyle dünya çapında GNU/Linux kurulu bilgisayar sayısının arttığına dair okumalarım oldu. Hatta ben de son bir hafta içerisinde üç bilgisayara Xubuntu bir bilgisayara da Lubuntu kurulumuna yardımcı oldum. GNU/Linux kullandığımı bilen bir meslektaşım eski bilgisayarlardaki performansını duymuş ve onun iki çocuğu için eski dizüstülere ve yeğenlerinin bilgisayarlarına kurduk. Kurulumu uzaktan iletişimle hallettik. Babalar işi kıvıramayınca işi çocuklara devretmelerini söyledim, çok kolay oldu. Çocuklar kurulum sürecini çok daha rahat kavrıyorlar.

Android'in kullanım oranını arttırdığını savundunuz. Ben de Windows kullanımı kat kat artıyor, etki etmez demeye getirdim.

Her neyse, uzatmayacağım. İstediğiniz gibi anlayın.
Eğer Windows kullanımı ve Android karşılaştırması olsa idi haklı olurdunuz ama bu linux kullanımının artması ile ilgi yani doğru bir değer için diğerlerini de hesaba katılmak zorunda. Kaldı ki Android sadece mobil bir işletim sistemi değil.

Bu arada şurayı düzeltmek istiyorum. Arch linux bilgisayarından maksimum performansı isteyenlerin işidir kesinlikle çünkü bloatware (türkçesini bilmiyorum kusura bakmayın) yoktur.
Ben de Arcolinux kullanıyorum. Arch tabanlı bir dağıtımdır. İmzamdan görünüyor zaten. Gentoo kullandınız mı? Sadece merakımdan soruyorum.

Dünya'da Windows kurulu 1 milyardan fazla cihaz var. Ve hızla artmaya devam ediyor.

Bilgisayarların sayısı telefonlardan çok daha fazla. Cep telefon alan aynı anda 1 tane kullanır, ikincisine gerek yoktur çünkü. Ama bilgisayar alan evine, işine, ofisine fazladan bilgisayar alabilir; normal karşılanır çünkü lazım olabilir.
Evet çok fazla Windows cihaz var ancak Linux'da bunu ölçemeyiz bence şu anda genel cihaz artışına bağlı olaraktan windows'ta bir artış var çünkü üretilen laptopların %90'ı varsayılan işletim sistemi olarak windows'u kuruyor yani satılmayan cihazlarda da şu anda aktif windowslar var. Ve şu anda çoğu büyük şirket serverlarında Linux'u kullanıyor sadece 3. kullancı olarak bakmamak gerek bu olaya.
Ben de Arcolinux kullanıyorum. Arch tabanlı bir dağıtımdır. İmzamdan görünüyor zaten. Gentoo kullandınız mı? Sadece merakımdan soruyorum.
Archo kullandım ancak archo daha ağır bi işletim sistemi nasıl anlatıcağımı bilemiyorum ama akıcı değil ağırdan ziyade. Kullanımlarda çok fark yok fakat WM kullanıyor diye biliyorum oradan gelen stutter benzeri bir efekt var anlam veremediğim.

Evet çok fazla Windows cihaz var ancak Linux'da bunu ölçemeyiz bence şu anda genel cihaz artışına bağlı olaraktan windows'ta bir artış var çünkü üretilen laptopların %90'ı varsayılan işletim sistemi olarak windows'u kuruyor yani satılmayan cihazlarda da şu anda aktif windowslar var. Ve şu anda çoğu büyük şirket serverlarında Linux'u kullanıyor sadece 3. kullancı olarak bakmamak gerek bu olaya.
Şunu bi' okusaydınız keşke:

Sanmıyorum. Hatta azalmış bile olabilir. Üretilen tüm bilgisayarların çoğunluğu Windows ön yüklü olarak geldiği için, -Mac dışında- gelmeyenler de şiddetle Windows kullanılmasını önerdiği için, yüzde düşmüştür bence.

Gündelik kullanıcıların Linux'ten haberinin bile olmadığını düşünüyorum ayrıca.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı