GNU/Linux son kullanıcıya hitap eder mi?

Son kullanıcıya GNU/Linux sizce hitap ediyor mu? Önceki konularda Ubuntu hakkında biraz daha fikrim oldu. Biraz da can sıkıntısından soruyorum.

Linux kullanmak Windows'tan zordur ama kullanması da öyle aşırı zor da değildir. Linux öğrenip kullanmak isteyen kendisini zorlayıp 6 ayda falan öğrenir bence.

Linux kullanmak Windows'tan zordur ama kullanması da öyle aşırı zor da değildir. Linux öğrenip kullanmak isteyen kendisini zorlayıp 6 ayda falan öğrenir bence.
Kişiye göre değişir.
Çok meraklıysa 1-2 ayda anlayabilir.
Linux kullanmak zor değil.
Windows'a alıştığınız için zor gelebilir.
Program desteği pek olmasada çoğu alternatifleri mevcuttur. Ama anlamıyorsan vmware üzerinde deneyimlenebilir.

Gundelik basit isleri icin bilgisayar kullanan birisinden, kullandigi bilgisayar uzerinde milyon dolarlik projeler gelistiren, yoneten insana kadar olan bir spektrumda her birine hitap eden Linux sistemi var.

Kendisi icin uygun olacak mi o isletim sistemi, buna kisinin kendisi karar vermeli. Uzerine buyuk anlamlar yuklenecek seyler degiller, arac - gerec bunlar hep.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dummy user için Linux dağıtımlarının daha iyi olduğunu düşünüyorum.

En başta uygulamayı edinme yöntemleri olarak ele alırsak bir uygulamayı mağaza ile edinmek daha güvenli ve basit.
Şöyle aklınızda canlandırın Android telefonunuzda WhatsApp için APK indirmiyorsunuz değil mi?
Veyahut iOS'ta WhatsApp için IPA dosyası kurmuyorsunuz.

Bu sefer güvenlik üstünden devam edersek en başta tek tıklama ile yönetici ayrıcalıkları edinmek var.
Linux'ta yönetici ayrıcalıklarını bu kadar basit bir şekilde alıp sistemi tehlikeye atmıyoruz hiç olmazsa kullanıcı şifremizi giriyoruz.
Hatta kendi kullandığım dağıtımda root kullanıcısının şifresi farklı ayarlanmış ise yönetici ayrıcalıkları için kullanıcı şifresi kullanmak yetmiyor.

Arayüz, kullanıcı'nın kullancağı arayüzler konusunda düşününce şahsen Linux dağıtımlarının Windows'tan çok önde olduğunu düşünüyorum ama bu kişiden kişiye değişeceği için doğrudan ele almam.

Onun yerine Windows'un para verilerek lisansı'nın alındığı işletim sistemindeki reklamlardan ve daha fazlasından bahsedebilirim.
Evet Lisans'ı için cüzi olmayan ücretler ödüyoruz ve Edge dayatması/reklamı, Cortana dayatması/reklamı, Windows 11 zorlamasına maruz kalıyoruz. Daha fazlası olabilir ama aklıma gelmiyor.

Linux'ta böyle şeyler "sorunlar" yok dolayısıyla daha iyi diye düşünüyorum.

2 haftadır zorin kullanıyorum emin ol her gün terminalle işim oluyor. Dün çalışan şey bugün çalışmıyor.
Yetenek. Mesela ne bozuluyor? Neden bozulmuş biraz araştır derim eminim ki kendi yaptığın bir şeyin sonucu olmuştur.
Çünkü benim için sadece benim yaptığım eylemlerin sonucunda sorunlar yaşanabiliyor.
Örnek istersen dGPU'yu kapatırsam disk şifrem otomatik açılmıyor, sebebi ise güvenlik nedeni ile TPM şifreyi vermiyor. Bozulmak bile değil yaşanması gereken bir şey.

Yetenek. Mesela ne bozuluyor? Neden bozulmuş biraz araştır derim eminim ki kendi yaptığın bir şeyin sonucu olmuştur.
Çünkü benim için sadece benim yaptığım eylemlerin sonucunda sorunlar yaşanabiliyor.
Örnek istersen DGPU'yu kapatırsam disk şifrem otomatik açılmıyor, sebebi ise güvenlik nedeni ile TPM şifreyi vermiyor. Bozulmak bile değil yaşanması gereken bir şey.

Araştır diyor bir de :D. Bir siz biliyorsunuz zaten bilgisayar kullanmasını. Akşam hiçbir sorun yokken sabah bilgisayarı açtığımda ikinci monitörüm çalışmıyor, ana monitörüm 60Hz di ve grafik arayüzünden değiştiremiyordum hiçbir ekran ayarını. İki kere yaşadım bunu 2 haftadır. Dün yine 1 saat önce bir şey yokken bilgisayarı açtığımda GRUB ortadan kayboldu. Onu düzelttim bu sefer de Windows gözükmüyordu grubda. Elle tanımlamam gerekti Windows diskini. Bunlar zor şeyler mi? Değil. Son kullanıcı uğraşır mı? Uğraşmaz.

Akşam hiçbir sorun yokken sabah bilgisayarı açtığımda ikinci monitörüm çalışmıyor, ana monitörüm 60Hz di ve grafik arayüzünden değiştiremiyordum hiçbir ekran ayarını. İki kere yaşadım bunu 2 haftadır.
"NVIDIA X server settings" kullan. NVIDIA'nın berbat bir sürücü yazmasının sebebi senden kaynaklı olmadığını reddetmem ama Zorin OS, Mint, Pop!_OS, zart OS gibi dağıtımlar yerine Ubuntu kullanabilirdin derim, Ubuntu bu tarz durumlar için görüntü sunucusunu hatta daha fazlasını kendi ayarlıyor.

Dün yine 1 saat önce bir şey yokken bilgisayarı açtığımda GRUB ortadan kayboldu.
Windows ile Dual boot kullandığın zaman yaşanabilecek durum.
Yapabileceğin en iyi şey dualboot kullanmamak ya da her işletim sistemi için ayrı EFI bölümü oluşturmak.
Dual boot olmadan kullandığım bu 10 ay içerisinde bootloader kaynaklı hiçbir sorun yaşamadım.
Bu önyükleyici problemleri dummy User'in yaşayacağı bir sorun değil, ya da Dual boot dummy user'in yapacağı şey değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı