Dummy user için Linux dağıtımlarının daha iyi olduğunu düşünüyorum.
En başta uygulamayı edinme yöntemleri olarak ele alırsak bir uygulamayı mağaza ile edinmek daha güvenli ve basit.
Şöyle aklınızda canlandırın Android telefonunuzda WhatsApp için APK indirmiyorsunuz değil mi?
Veyahut iOS'ta WhatsApp için IPA dosyası kurmuyorsunuz.
Bu sefer güvenlik üstünden devam edersek en başta tek tıklama ile yönetici ayrıcalıkları edinmek var.
Linux'ta yönetici ayrıcalıklarını bu kadar basit bir şekilde alıp sistemi tehlikeye atmıyoruz hiç olmazsa kullanıcı şifremizi giriyoruz.
Hatta kendi kullandığım dağıtımda root kullanıcısının şifresi farklı ayarlanmış ise yönetici ayrıcalıkları için kullanıcı şifresi kullanmak yetmiyor.
Arayüz, kullanıcı'nın kullancağı arayüzler konusunda düşününce şahsen Linux dağıtımlarının Windows'tan çok önde olduğunu düşünüyorum ama bu kişiden kişiye değişeceği için doğrudan ele almam.
Onun yerine Windows'un para verilerek lisansı'nın alındığı işletim sistemindeki reklamlardan ve daha fazlasından bahsedebilirim.
Evet Lisans'ı için cüzi olmayan ücretler ödüyoruz ve Edge dayatması/reklamı, Cortana dayatması/reklamı, Windows 11 zorlamasına maruz kalıyoruz. Daha fazlası olabilir ama aklıma gelmiyor.
Linux'ta böyle şeyler "sorunlar" yok dolayısıyla daha iyi diye düşünüyorum.
2 haftadır zorin kullanıyorum emin ol her gün terminalle işim oluyor. Dün çalışan şey bugün çalışmıyor.
Yetenek. Mesela ne bozuluyor? Neden bozulmuş biraz araştır derim eminim ki kendi yaptığın bir şeyin sonucu olmuştur.
Çünkü benim için sadece benim yaptığım eylemlerin sonucunda sorunlar yaşanabiliyor.
Örnek istersen dGPU'yu kapatırsam disk şifrem otomatik açılmıyor, sebebi ise güvenlik nedeni ile TPM şifreyi vermiyor. Bozulmak bile değil yaşanması gereken bir şey.