GT630 sistem için Linux dağıtım tavsiyesi

mimar79

Femtopat
Daha fazla  
Merhabalar,
i7 (3. nesil) işlemcili, 16 GB ramli, Nvidia Geforce GT 630 grafik kartlı bir dizüstüm var. Windows 10 yüklü, Windows 11 yüklenemiyor ve Windows 10 desteği de 25 Ekim 2025'de bitecek. Kendime Windows 11'li yeni bir bilgisayar alıp, bunu da eşime vereceğim ama Windows desteği kesileceğinden, Windows'u bırakıp Linux yüklemek istiyorum. Eşim oyun oynamıyor. Sadece e-postalarına bakıyor, sosyal medyada dolaşıyor, iğne oyası ile ilgili örnekler topluyor, topladığı örnek resimleri düzenliyor, elektronik tablolama ve metin düzenleyici kullanıyor. Daha önce hiç linux tabanlı işletim sistemi kullanmadık. Ben bir ara niyetlendim ama autocad filan kullanamayınca vazgeçtim. Bu bilgisayara hangi Linux dağıtımını yüklememi önerirsiniz?

Linux dışında Windows 10 IoT LTSC 2021 kurarak 13 Ocak 2032'ye kadar destek alabilirsiniz, yine Windows 11 IoT LTSC 2024'te normal Windows 11'de bulunan çoğu sistem gereksinimi bulunmuyor, onun da desteği yine 10 Ekim 2034'te bitecek.

Linux konusuna gelecek olursak sistemin ve sistemdeki uygulamaların güncelleme sıklığına bağlı olarak Debian ya da Fedora önerebilirim, Debian 2 yılda bir sürüm güncellemesi alıp paket güncellemelerini de oldukça geç aldığı için aşırı stabil bir sistemdir, Fedora ise yılda bir sürüm güncellemesi alır ve paket güncellemelerini (Arch kadar olmasa da) Debian'dan daha sık alır.

İkisi arasından Fedora'yı KDE ortamı ile önerebilirim.

Eğer sistemin sık sık güncelleme almasını istemiyorsanız Debian kullanabilirsiniz.

Arch ve Gentoo gibi dağıtımlar standart kullanıcıya hitap etmediği için önermiyoruz.

Ubuntu veya Fedora.

AutoCAD yerine benzer programlara yönelebilirsiniz. LibreCAD, FreeCAD. "Yok ücretli olsun, arkasında şirket olsun." dersen BricsCAD var.

Eşinizin işlemleri için LibreOFFICE yeterli olacaktır. Alternatif olarak OnlyOFFICE kullanılabilir. OnlyOFFICE'in daha kullanıcı dostu olduğunu düşünüyorum.

Ubuntu da Fedora da öğrenmek için çok zorluk yaşamayacağınız dağıtımlar.

Windows'ta kullandığınız ama Linux'ta desteklenmediği için korktuğunuz yazılımların alternatifleri için şu rehberi inceleyebilirsiniz:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı