Sürprizbozan İnceleme GTA IV mini eleştiri

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Arabaların çok fazla sağa sola yatması. Bu da tamamen saçmalık. Açın izleyin arabaların dönmelerini.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Oyun bitirildikten sonra Niko'da çok para oluyor ancak oyunda parayla silah almak dışında hiçbir şey yapılamıyor.
Bahsettiğin olay tüm GTA'larda var. En çokta V'de dikkat çekiyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Evet sanırım linçlenme zamanım gelmiş. İşte karşınızda GTA IV incelemesi. Baştan uyarayım, genel itibarıyla oyunu biraz gömeceğim. GTA IV fanları kızmasın. Eleştirilerimde haklı olduğumu düşünüyorum. Hikayesini çok eleştirmicem.

ana karakter denildiği kadar iyi mi?

Kısaca cevaplamak gerekirse hayır değil arkadaşlar. Niko Bellic'in sevilmesinin gelin isterseniz sebeplerine bir bakalım.

diğer GTA karakterlerine göre daha gerçekçi yazılmış

Bence bu şekilde düşünmelerinin iki sebebi var. Karakter Amerikalı değil ve görevler çok çok sıradan. Yani diğer GTA oyunlarına nazaran çok daha realist.

Bence bu düşünce oldukça saçma. Aslında burada benim GTA oyunlarına bakış açımda devreye giriyor. Ben eğer ben bir GTA oyunu açtıysam uçuk kaçık görevler yapmalıyım. Mesela GTA selamünaleyküm da ki uçağa motorsikletle dalıp herkesi alt edip sonra uçağı patlatıp bir de üstüne paraşütle atlayıp havada süzülürken aşağı çakılmasını izlemek gibi. Peki GTA IV de böyle görevler var mı? Hayır yok. En uçuk görev tırla bir mekanı havaya uçurmak o kadar. Yanı anlayacağınız aşırı sıkıcı. Neyse karakterden bahsetmeye devam edeyim. Niko bellic, fanlarının aksine ne iyi bir insan ne de realist pencereden yazılmış bir insan. Bir de niko bellic içimizden biri tripleri var arkadaşlar. Enis Kirazoğlu'nun videosunda bahsettiği olayı diyorum. Hayır niko bellic bizden birisi falan değil. Tabii eğer siz binlerce adam öldürüp, mekanlar havaya uçurup, adamlar bıçakladıysanız orası ayrı. Kültür garipseme olayı vardır bir de GTA IV de. Ana karakter Amerikan kültürünü garipseyip durur oyun boyunca. Bundan dolayı ise türkler nikoyu daha yakın görür kendine. Aslında bu kısmı anlayabiliyorum. Fakat bence bu kısım karaktere derinlik falan katmıyor. Ama evet yine de diğerlerine göre onu daha gerçekçi yapıyor bu durum.

oyunun fizikleri iyi mi?
Evet ama abartıldığı kadar değil. Bence öncelikle koşma animasyonu sıkıntılı. Açın bakın Nikon'un koşuşuna. Kaç kişi gördünüz onun gibi koşan :D sonra gidin bir de GTA V'in koşma animasyonuna bakın. Arada dağlar kadar fark var. Ya da araba mekanikleri. Arabaların çok fazla sağa sola yatması. Bu da tamamen saçmalık. Açın izleyin arabaların dönmelerini. Evet gerçekte arabalar sağa sola yatıyorlar ama GTA IV de ki kadar değil. Resmen arabanın yan tarafı asfalta sürtüyor o kadar çok yatıyor ki araba. Örnek:

Eki Görüntüle 1949696

Sonra bir de o yer çekimine meydan okuyan motor fizikleri var :D motorla bir çarpıyon göklerde kartal gibiydim diye diye uçuyorsun. Sonra yere düşüyorsun ve hiçbir şey olmamış gibi ayağı kalkıyorsun. Ki bunu oynayanlar bilir motor kullanmak GTA IV de berbattır. Mesela örnek:

Peki iyi olan fizik öğeleri neler. Mesela ragdoll. Hayatımda gördüğüm en iyi vurulma mekanikleri var bu oyunda. NPC'ler tam vurduğunuz yerden gerçekte olması gerektiği gibi tepki veriyor. Yani vuruş hissi güzel. Beğendim. Sonra parkur mekanikleri. Oyunda oradan buradan zıplaya zıplaya dolaşabiliyorsunuz ve bu GTA V'te yok. Bu kısımda güzel. Onun dışında ise arabaların size vurma tehlikesinin olması. Karşıdan karşıya geçerken sağa sola bakmazsanız ciddi ciddi araba size 90 km hızla girebiliyor. O yüzden oyun bir şey olmaz demeyin kaldırımdan karşıya geçerken sağınıza solunuza bakın.(kamu spotu ) bunun dışında mesela arabalar kirleniyor ve yıkatabiliyorsunuz.

Şimdi biraz eksi yönlerini söyleyelim. Oyunda arabadan ateş etme mekaniği eksik dizayn edilmiş. Mesela bir araba aldınız onu boyattınız, yıkattınız bakımını yaptınız ve bununla bir kovalmacaya girdiniz. Silahınızı çekip ateş etmeniz lazım. Sol mouse tuşuna bastınız. Hop ne oldu güzelim arabanın camına bir dirsek attı ve parayla yaptırdığınız cam çöp oldu. Bu oyun boyunca sinirimi çok bozdu belirtmek istedim.

görevler

Tek kelimeyle sıkıcı. Evet GTA IV oynarken çok sıkıldım hatta uykum geldi. Oyunda 4, 5 çeşit görev var resmen. He ilginç görevler yok mu var. Ama çok az. Aklımda bir şey görevi kaldı. Avukatlık mülakatına gidiyormuş gibi giyinip içeriyi dağıttığımız görev. Cidden güzeldi. Peki genel itibarıyla görevler nasıl.

Bir adam olur bunu hedef olarak belirleriz. Biri bu adamı ortadan kaldırmamızı ister ve bizde para için kabul ederiz. Sonra adamı mekanına öldürmeye gideriz ve adamın elemanlarıyla karşılaşırız. Sonra onları vura vura ana hedefe doğru gideriz ve en son ise hedefe ulaşırız. Ama hedef kaçar arabaya atlar ve bizde arabaya atlarız onu kovalarız sonra vururuz ve görev biter. Oyunda ki çoğu görev bundan ibaret resmen. Bir süre sonra o kadar sıktı ki ulan acaba oyun bug a girdi de aynı görevi mi oynuyorum demeye başladım. Genelde görevin altyapısı budur ve üzerine biraz makyaj yapıp yine aynı görevi tekrar tekrar oynarız. Hep arabayla bir yerlere gitmemiz gerekiyor ve bir süre sonra araba kullanmamaya başlıyorsunuz. Ben direk taksi çağırırdım oynarken. Bunun dışında dediğim gibi bütün görevlerde kötü değil. Güzel görevleri var. Mesela banka soygunu. Bu görevde aklımda yer eden güzel görevlerdendir.

rezil PC sürümü

Kim ne derse desin. Oyunun bilgisayar sürümü çok kötü. GTA V oynayabildiğim PC de 60 FPS sabit alamadım. O kadar kötü bir optimizasyon var ki oyun düzgün çalışmıyor. Ayrıca bir de Social Club zorunluluğu var. Online kapalı olmasına rağmen hala zorla bizi Social Club'a sokmaya çalışıyorlar.

oyunun yaptığı en iyi şey

Oyunun yaptığı en iyi şey bence oyunun loading ekranı ve loading müziği. Oyunun çok sevmesemde müziğine bayılır neredeyse her gün 5, 6 kez dinlerim. Keza introsu da öyledir.

verdiğim puan.

Eki Görüntüle 1949759

O kadar gömdün neden 7 verdin diye soracak arkadaşlara cevabım.

Artıları.

Vurulma efekti inanılmaz iyi.
Grafikleri yılına göre güzel.
Dünyası hikayenin tonuna uygun.
Bazı görevler akılda kalıcı.
Parkur yapabiliyorsun.

Eksileri.

Fizik motoru abartıldığı kadar iyi değil.
Motor fizikleri çok kötü.
Görev dizaynı kötü ve sıkıcı.
Ana karakterin hedefinin para kazanmak olması.
Araba modifiyesi diye bir olay yok.
Dünyası oldukça küçük.

Aslına bakacak olursanız normalde 5 falan verirdim ama nedense çocukluk anılarıma hakaret ediyormuş gibi hissettim. Çocukken GTA IV çok oynadım ve tekrar oynadığım da çok hype yapmıştım. Ama hayal kırıklığına uğradım.

İncelemeyi yükledikten sonra ufak bir pişman oldum. Acaba çok linçlenir miyim :D

Fikirlere saygı duyarım ama gerçekten çok boş sallamışsın ki bana göre en iyi GTA oyunudur GTA 4

Bahsettiğin olay tüm GTA'larda var. En çokta V'de dikkat çekiyor.

Tüm Rockstar oyunlarında var desek daha doğru, şunu bilir şunu söylerim Rockstar game design yazmayı bilmiyor. Videoyu hazırlayan arkadaş game designer değil bir modder ancak o bile daha iyi bir game design fikri sunmuş videoda. Paran yetmeyince gerekli ekipmanları alamadığın için yapacağın hırsızlık daha zorlayıcı olsa, para kazanmak için de videonun başında bahsettiği mekaniklere başvurmak zorunda kalsak... çok iyi fikir.

Rockstar oyunlarında çok mekanik var aslında ama genelde 2 tanesi dışında hiçbiri işe yaramıyor, hiçbirini kullanmak için bir sebebin olmuyor.

GTA'yı bırak oyun camiasında en gerçekçi araç fizikleri, hasar fizikleri, hangi oyun deseler (sırf bunun için yapılmış oyunlar olmasına rağmen Beam.NG Drive gibi) hala GTA IV'ün en iyisi olduğunu söylerler 2008 için devrimdi bu. GTA V, GTA IV'ün temellerini kullanarak geliştirilen bi oyun. Bundan ötürü daha detaylı çevresel faktörler, uçaklar, büyük harita vs. Rockstar IV'de yapamadıklarını bu oyun üzerine daha iyi uyguladı. Bunu GTA 3 gibi düşünebilirsin nası ilk 3 boyutlu GTA oyunu kimine göre bomboş hissettiriyorsa, Gta San Andreas'ın devrim olması gibi o dönemin V'i gibi..

GTA 5'de fizik motorunu biraz kırptılar bu da oynanışı biraz daha kolaylaştırarak hantal oynanışın önüne geçti. Ondan dolayı araçların kullanımı, keyfi asla IV'ün yanına bile yaklaşamaz. IV'de araçların bi ağırlığı vardı yavaş bir aracın ne kadar zor hızlandığını çok iyi hissettiriyordu. IV'ün yeri her zaman ayrıdır.
Bu oyunun fiziklerine evet hantal, zor diyebilirsin ama asla saçma kötü değil, Elbette her oyunda olduğu gibi saçma sapan buglar olabiliyor ama dönemin en iyisiydi. GTA IV'ü o kadar oynadıktan sonra V'i ilk defa oynadığımda "bu adamlar araç fiziklerine ne yapmış, bu ne?" demiştim. Elbet kolay olması akıcılığı iyiydi ama IV deki keyfi vermemişti.

Daha hikayesine bile girmedim sadece fiziklerinden bahsettim. Hikaye bakımından da bu ara en iyi GTA oyunudur DLC'ler dahil.

GTA V'te uçak, bot, helikopter, araba, motor satın alma, araba ve motor özelleştirme ve gayrimenkul alma var. GTA IV'te bunların hangisi var? En çok da GTA V'te dikkat çekiyormuş :D
Aldığın dükkanların bile bir anlamı yok V'de. Yukarı da da belirttim bu ara neden IV'de modifiye, uçak, özelleştirmelerinin olmamasından..

Aldığın dükkanların bile bir anlamı yok V'de. Yukarı da da belirttim bu ara neden IV'de modifiye, uçak, özelleştirmelerinin olmamasından.

Neden olmaması, bahaneler beni ilgilendirmez. GTA IV'te yok mu? Yok. O zaman "Abi nedeni var ya." demenin de anlamı yok.

Aldığın dükkanların bile bir anlamı yok V'de.

Bazı yerler alınınca ufak tefek yan görevler oluyor, bu bile bir şey. GTA IV'te o kadarı bile yok.

Tüm Rockstar oyunlarında var desek daha doğru, şunu bilir şunu söylerim Rockstar game design yazmayı bilmiyor. Videoyu hazırlayan arkadaş game designer değil bir modder ancak o bile daha iyi bir game design fikri sunmuş videoda. Paran yetmeyince gerekli ekipmanları alamadığın için yapacağın hırsızlık daha zorlayıcı olsa, para kazanmak için de videonun başında bahsettiği mekaniklere başvurmak zorunda kalsak... çok iyi fikir.

Rockstar oyunlarında çok mekanik var aslında ama genelde 2 tanesi dışında hiçbiri işe yaramıyor, hiçbirini kullanmak için bir sebebin olmuyor.
Bu benzer fikri aslında GTA 3'de yapmışlardı 8-Ball'ın görevinde gemiyi patlatmak için gereken maliyetleri karşılaman gerekiyordu 100 bin doların varsa görevi geçebiliyordun. Tabii parayı bulmak kolay ama o yılda düşünmüş adamlar. V'de bu tür zor görevlere maliyet açısından bir şeyler yapsalardı keşke. Oynadığımızda anlamlandırmaya çalışıyorduk "nerden, ne ara geldi bu ekipmanlar?" gibisinden. :)
1695152395490.png

Neden olmaması, bahaneler beni ilgilendirmez. GTA IV'te yok mu? Yok. O zaman "Abi nedeni var ya." demenin de anlamı yok.
Dediğim gibi bu tüm GTA'ların sorunu. IV'e özel bi durum yok. Özelleştirmeler Gta San Andreas'da da vardı hepsi ulaşması çok kolay şeylerdi. Yeni ve ilk oyun motorunu IV'ün üzerine uyguladılar. Araç eksikliği, uçaklar, özelleştirme eksikliği, harita büyüklüğü olsun GTA V'e uygulandı ondan hala ekmeğini yiyorlar.
Bazı yerler alınınca ufak tefek yan görevler oluyor...
Bu tür şeyleri zaten DLC'lerle kapattılar. Episodes Liberty City oyunlarında yeni silahlar, yeni araçlar vaadediyor tabii ki V seviyesine ulaşamaz ama yine de o eksikliği kapattı.

Bu ara uçmalı, kaçmalı, patlamalı şeyler yok diyorsanız TBoGT'u oynamanızı öneririm onda bolca mevcut böyle şeyler. GTA IV hikayesiyle ön plana çıkan oyun zaten. Bu DLC lerde hem kaliteli hikaye hem de IV'ün sunamadığı görevleri de içeriyor zaten.
1695153757719.png
1695153821644.png

Son düzenleme:
Şu resme bakıp ağlayarak günlüğünüze yazabilirsiniz. Bu yüzden fikrinizin bir önemi yok.
Eklemeyi unuttum 2008'de çıkan oyunu 2023 yılına göre değerlendirmeyle bir sonuç elde edemesiniz.
Aynı metacritic Fight Club filmine 67 verdi. Sanki Metacriticten yüksek ya da düşük alınca çok bir şey değişiyor.

Yıl olmuş 2024 Türkiye'de hala daha "hangi oyunun grafikleri daha iyiyse o daha iyidir" mantalitesi hüküm sürdüğünden Türkiye'de Rockstar oyunlarını eleştiremiyorsun maalesef, hemen laf yağdırmaya, aşağılamaya başlıyorlar. Globalde bile bu saçma düşünce yapısı ortadan kalktı insanlar çok daha iyi game design ortaya koydukları için indie oyunlara sardılar ama Türkiye hala "fizik yoksa çöptür agam" kafası, biraz büyüyün arkadaşlar ya cidden.
Adamlar pixel art oynayanlarla dalga geçmeye çalışıyor ya. Cidden inanılmaz. Bunlara göre oyun illa 8k grafikli cok iyi fizikli olacak. Hayatımda gördüğüm en saçma eleştirileri okudum bugün. Technopat sandığımdan daha farklı bir yermiş. Donanım Haberden farkı yok. Bir de gelmiş anime izleyen adamlara laf atıyorlar. Hala ortaçağ kafasındalar adamlar.

Bu oyunu ben de sevemedim. Ek paketleriyle birlikte birkaç defa bitirdim ama hiçbir zaman keyif alamadım. Oyunun en büyük sıkıntısı kendini çok tekrar etmesi. Ana hikâye çok uzun ama oyunda bu hikâyeyi kaldıracak içerik yok. Neredeyse tüm ana görevler bir mekânı basıp çatışmak üzerine kurulu, saatler boyunca bunu yapmak oldukça sıkıcı.

Onun dışında hikâye bitirilince yapilabilecek bir şey yok oyunda. Oyun bitirildikten sonra Niko'da çok para oluyor ancak oyunda parayla silah almak dışında hiçbir şey yapılamıyor. Şehir bu konuda bomboş, ne araç özelleştirilebiliyor ne de ev alınabiliyor. Oyunu bitirdikten sonra oynamaya devam etmek için oyun bir sebep vermiyor, çünkü içerik yok. Vuruş hissi falan iyi ama yine de bu bir yere kadar idare edebiliyor.
Bende aynı şekil düşünüyorum. Herhalde bu adamlar 50 tane mekan basma görevi yapmaktan zevk duyuyorlar. Küçücük dünyada daha saç sakal bile yapamadıkları bir oyunu sırf fizikleri yılına göre iyi diye övüyorlar.

GTA IV ozelinde yorumlarsam cutscene'leri atlarsan zaten oyunda bir sey kalmiyor. Bosuna senaryosu uzun degil.
Cutsceneleri falan atlamadım. Görevlerinin cok tek düze olduğunu söyledim.

@anılDLL ama ben senin olayını anladım. Sen hicbir mantıklı argüman sunmadan saldırgan ifadeler kullanıyorsun. Hadi düzgünce savunsana 98 almış oyununu. Neden emoji atıyorsun sadece.

Bu ara uçmalı, kaçmalı, patlamalı şeyler yok diyorsanız TBoGT'u oynamanızı öneririm onda bolca mevcut böyle şeyler. GTA IV hikayesiyle ön plana çıkan oyun zaten. Bu DLC lerde hem kaliteli hikaye hem de IV'ün sunamadığı görevleri de içeriyor zaten
DLC leri oynamadım ama eğer uçmali kaçmalı şeyler varsa oynanır. Gta IV deki mekan basma görevleri fena sıktı. Fizik motoru falan yine çok baltalamaz ama şu görevlerin sıradanlığı çok zorlaştırıyor keyif almayı.

Son düzenleme:
DLC leri oynamadım ama eğer uçmali kaçmalı şeyler varsa oynanır. Gta IV deki mekan basma görevleri fena sıktı. Fizik motoru falan yine çok baltalamaz ama şu görevlerin sıradanlığı çok zorlaştırıyor keyif almayı.
GTA IV temel olarak aslında hikaye üzerine kurulu. Güzel bir hikayeyle RAGE motorunun neler yapabileceğini gösteren oyundur. İlk HD evrene geçiş + Rage motoru bu oyun üzerinden denendi o dönemde hiçbir oyunda olmayan şeylerden bahsediyorum. O yüzden oynanış çeşitlilik bakımından elbet V'in yanından geçemez zaten firma ders almış olmalı ki, Rage üzerinden tecrübe ettikleri, yapabildikleri şeyleri V'e bi ton zengin içerik vererek gösterdiler Bunu GTA 3, GTA San Andreas örneği çok güzel özetliyor.

Ama bu durum GTA IV'ü asla kötü yapmaz aksine V'den iyi olduğu yönleri var. Hikaye bakımından en iyi GTA oyunlarından biridir. Metacritic oyunun ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor zaten. Elmasların hikayesi, Niko'nun savaşta yaşadıklarını, tecrübelerini bazı ara sahnelerde derinlemesine işlemesi gerçekten karakterle aranda bi bağ oluşturuyor bence ve bunu oyunun kapalı atmosferiyle işlemesi de çok güzel. Bazıları her ne kadar "çok soluk oyun renkler berbat" dese de, açık renkli bi atmosfer bu oyuna kesinlikle gitmez. Firma bu konuda çok iyi iş çıkarmış.

Bu yukarıdaki bahsettiğim oynanış, çeşitlilik eksiklikleri dediğim gibi zaten DLC'ler bi nebze kapatıyor. IV'den 1 sene sonra çıktı zaten ve ana oyundan çok daha değişik görevleri var. EFLC'yi oynamanızı öneririm. TBoGT biraz daha renkli ve disko, parti havasında. xd

PC'de optimizasyon sorunları yaşamayan bir tek benim galiba.
Hocam sizler neden sorun yaşıyorsunuz? GT420 ile aynı güçte olan bir kartım ve E7500 işlemcim var. Fakat oyun 30fps nin altına düşmüyor. Ve birde , zolika trainer yüklerseniz,içinde FPS sabitleme tuşu var. Atıyorum FPS 20-40 arası gidip geliyor ya , ayarı açtığında 25-28 arası gidiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı