Çözüldü GTX 1050 Ti sıcaklığı 55 dereceyi geçince frekansını kısıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

raknhocam

Megapat
Katılım
2 Mart 2021
Mesajlar
8.201
Makaleler
7
Çözümler
119
Yer
İzmir, Şirinyer
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD XFX SWFT 309 RX 6700XT
AMD Ryzen 5 5600
ASUS ROG STRIX B550-F
ASUS ROG STRIX 650G
Phanteks Eclipse G360A
Patriot Viper Steel 2x8GB 4000MHz CL19
Kingston NV2 500GB
ID-Cooling SE 214XT ARGB
GIGABYTE G24F-2 + Acer SA230ABI
Dierya DK61E
ASUS ROG Keris
HyperX Cloud Core
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba.
Zotac GTX 1050 Ti mini ekran kartım var, kartım oyunlarda 55 dereceyi geçtiği zaman stabil çalışabildiği 1911MHz'den 1850MHz gibi frekanslara düşebiliyor. Kartımı overclocklu bir şekilde kullanıyorum fakat overclock ayarlarını kapattığım zaman da stok frekansının altına düşüyor.
Sürücülerden kaynaklı bir sorun olabileceğini düşündüm ve eski sürücülerde denedim fakat yine aynı durumu yaşadım. Gelecek sürücü güncellemelerinde düzelebilir diye 2 ya da 3 tane sürücü güncellemesi bekledim ama yine aynı. Voltaj kaynaklı olabileceğini düşündüm ama eskiden voltaj vermeden stabil şekilde çalıştırabiliyordum. Sıcaklıklar oyunda iken oda sıcaklığına göre 75 dereceleri görebiliyor fakat pek önemli değil, çünkü 55 derecede direkt olarak frekans düşüyor.
Insider programı ile Windows 11'e geçtikten sonra bu olay başladı. Windows 11'de de aynı şey yaşanıyor.
1633204179576.png


@erengore hocam, siz de aynı sorunu yaşıyordunuz galiba. Konuyu takibe alabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bunun bir açıklaması var mıdır?
Açıklaması şu; oyunlar güncellendikçe ve yeni oyunlar geldikçe ekran kartına binen yük daha da artar ve frekans düşürmesine neden olur. Ekran kartına OCCT'ye yakın yük bindiren oyunlar var, haliyle ekran kartı yer yer frekans düşürür, belli aralıklarda dolaşır.
Güç limiti ile alakalı bir durum kartınız en fazla PCI Express slotundan 75 Watt çekebilir bunu OC ile aşmaya çalışırsanız duvara toslarsınız. Bu duvarı vBIOS modlasanız da geçemezsiniz çünkü PCI Express slotu en fazla 75 Watt verebilir ve kartınızın ek güç girişi de yok. Yani OC frekanslarına aşırı yük halindeyken çıkmanız pek olası değil. Normal yükte yer yer çıktığını görürsünüz.
 
Güç limiti ile alakalı bir durum kartınız en fazla PCI Express slotundan 75 Watt çekebilir bunu OC ile aşmaya çalışırsanız duvara toslarsınız. Bu duvarı vBIOS modlasanız da geçemezsiniz çünkü PCI Express slotu en fazla 75 Watt verebilir ve kartınızın ek güç girişi de yok. Yani OC frekanslarına aşırı yük halindeyken çıkmanız pek olası değil. Normal yükte yer yer çıktığını görürsünüz.
Asıl kafamı karıştıran durum eskiden tamamen aynı sistem ile tam performans alabiliyor olmam. Afterburner'da, ekran kartı kısmında "Güç" diye bir OSD ögesi var, sanırım ekran kartının çektiği gücü gösteriyor. Çoğunlukla 69V ila 68V arasında geziyor. Anakart veya ekran kartına zarar vermiş olabilirim sanırım ama bilemiyorum.
 
"Watt" olmalı o galiba. MSI Kombustor ile stres testine sokun demek istediğimi anlayacaksınız. MSI Afterburner göstergeleri açık olsun. Ekran kartınız 1400 MHZ civarlarına kadar düşecek ve çekilen Watt değeri 73 civarlarında dolaşacak, tahmini olarak. Kendi kartımdan örnek vereyim (MSI GTX 750 TI) OC ile 1302 MHZ görüyorum fakat aşırı yükte bu düşebiliyor vBIOS modlu olmasına rağmen. Normalde 38.5 Watt geçemiyorum ama mod ile 46 Watt'a kadar arttırdım. Daha da arttırırım ama kartta aşırı ısınma meydana gelir. Bu senin kartın içinde geçerli.
 
Son düzenleme:
"Watt" olmalı o galiba. MSI Kombustor ile stres testine sokun demek istediğimi anlayacaksınız. MSI Afterburner göstergeleri açık olsun. Ekran kartınız 1400 MHZ civarlarına kadar düşecek ve çekilen Watt değeri 73 civarlarında dolaşacak, tahmini olarak.
Watt olduğunu biliyorum, orada öyle yazıyor diye öyle dedim. Neyse, test yapıyorum şimdi. Hatırladığım kadarıyla frekans o civarlarda dolaşıyordu ama güç hakkında bir bilgim yok.
1633207046962.png

Sistemim (özellikle ekran kartım) çok garip...
Yapmamı istediğiniz başka bir test var mı?
 
Furmark-Donut (GL) yapmanız lazım.
1633207542090.png

Dediğinizden anladığıma göre böyle olmaması gerek, yanlış mıyım? Yoksa böyle olması iyi mi? Bildiğim ne varsa uçup gitti şu an.
 
Böyle olması çok doğal, kartınzın güç limiti 70 Watt. Kartınız gayet normal çalışıyor merak etmeyin.
Hmmm. Dediğim gibi, daha önceden stabil olarak 1911MHz'de çalışıyordu fakat şimdi frekans hem sabit değil hem de daha az. Bunun bir açıklaması var mıdır?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı