Gtx 970 mi R9 390 mı?

Aynı konuya hep aynı uzun cevapları vermekten bıktım. İkili arasında GTX 970 daha iyi.

@Cumali Adnsprlu
Öncelikle uzun bir yazı olacak. Özet geçmiyorum. :)

GTX 970 kullanıyorum. 1506 MHz Core/ 8000 MHz Memory şeklinde overclock ile günlük stabil bir şekilde maksimum sıcaklık 71 derece olacak şekilde kullanıyorum. Bu overclock bana neredeyse GTX 980 performansı veriyor. Ayrıca kasamın hava akışı çok iyi olduğundan kartım ısınmıyor.
R9 390 kullansaydım bu derece overclock yapmam imkansızdı. Zaten içindeki eski GPU'dan dolayı yüksek sıcaklıklarda ve yüksek güç tüketimi ile çalışan bir ekran kartına daha fazla overclock yapma imkanım olmayacaktı. Asus R9 390X incelemesini izlediyseniz kart oyunlarda 85 derecede çalışıyor. Benim kartım maksimum overclock altında, maksimum yük altında 71 dereceyi geçmiyor. İkisi de Asus.

Güç tüketimi konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Aylık gelecek 5 TL fatura bir oyuncu için önemsenmeyecek bir miktar. Fakat sistemi kurarken daha yüksek Watt bir PSU almak zorundasınız. Ek olarak yüksek güç tüketimine bağlı olarak R9 390 daha fazla ısınıyor. Daha fazla ısındığı için GTX 970'e kıyasla daha az bir overclock imkanı sunuyor. Yani güç tüketiminin negatif etkisi bana göre aylık gelecek 5 TL fazla fatura değil, bu ısınma problemlerinden doğan düşük overclock potansiyelidir.

VRAM konusunda kesinlikle yanılıyorsun. Uzunca ve detaylıca izah edeceğim. Mesela FarCry 4'te GTX 970 ile bütün ayarları sona getirdiğim zaman, HBAO+ gibi ayarları, MSAA gibi kenar yumuşatma ayarlarını köklediğim zaman 40 FPS civarı bir performans alıyorum. Fakat kartın VRAM kullanımı 2 GB dolaylarında. Bu ne demek biliyor musun? Benim kartımda 4 değil 8 değil 80 GB VRAM olsaydı bile bana hiçbir pozitif etkisi olmayacaktı. Benim kapasitem belli.Ben zaten 2 GB VRAM kullanıyorum.

Mesela Shadow Of Mordor'dan bir örnek vereyim. HD Texture Pack DLC'sini kurduğumuz zaman Texture Quality ayarını Ultra'ya almak için oyun 6 GB ekran kartı belleği istiyor. Halbuki olabilecek bütün ayarları sona aldığım zaman bile kartın VRAM kullanımı 3 GB'ı geçmiyor ve 60 FPS'de herşey Ultra'da oynayabiliyorum.

VRAM konusunda en güzel örnek GTA V olacak. MSAA dışında açılabilecek bütün ayarlar son raddede açıldığı zaman ayarlarda 3 GB VRAM kullanımı gözüküyor. Bu ayarlarda oyunda stabil 60 FPS'de oynayabiliyorum. Fakat 4X MSAA açtığım zaman 3.3GB VRAM kullanımı olmasına rağmen oyun 30 FPS'ye düşüyor. Yani benim kartımın kapasitesi zaten belli. Bana 8 GB VRAM olsa bile o VRAM sayesinde ben 8x MSAA açamayacağım. Kartımın çekirdeği yetmeyecek.

Yarın bir gün yüksek VRAM gereksinimi isteyen bir oyun çıktığı zaman sen zaten ayarları sonuna kadar açamayacaksın. Malum GTX 970 yada R9 390 orta-üst seviye sayılabilecek kartlar. Ayarları sonuna açtığın zaman R9 390'ın 8 GB VRAM'i işe yarayacak fakat oyunu 15-20 FPS'de oynayacaksın. Mecburen MSAA gibi ayarları kısacaksın. Ayar kıstığın için VRAM kullanımı zaten asla 4 GB'ın üstüne çıkmayacak. :)

Bilgisayarımda nereden baksan 50 civarında son çıkmış yeni nesil oyun vardır. Hiçbir oyunda VRAM kullanımı sebebiyle bir problem yaşamadım. Zaten bir problem yaşasam ben bu kartı kullanmam. Keyifci adamım. Satar, kaç paraysa parasını verip GTX 980 yada R9 390X alırım. Şuanda Pascal mimarili ekran kartlarını beklerken idarelik olarak kullandığım ASUS GTX 970 STRIX modeli yüksek overclock potansiyeli sayesinde bana GTX 980 performansı sunuyor. Beni gayet güzel idare ediyor.

Asla bir fanboy olmadım. AMD güzel işler yapsın desteklerim. Fakat gelip 5 yıllık GPU'yu makyajlayıp yeni nesil diye önümüze koyarsa, göstermelik 8 GB VRAM koyarsa, kusura bakma ben orada NVIDA'yı sonuna kadar savunurum.

Amd işlemcileri ve ekran kartları aşırı derecede ısınıyor ve ses çıkartıyorlar, Nvidia hem daha sessiz hem daha soğuk ve yazılım olarak Amd'den kat kat daha iyi , bütçen elveriyorsa Gtx 970 almalısın.

Şimdi gtx az volt yer ama r9 voltu fazla elektrik faturasina 5 TL yansıtır ama 5-6 FPS daha fazla oynatır gtx ise az enerji yer 5 FPS az gosterir

GTX 970 te coil wine çıkma ihtimali var. Bellek miktarı az 0.5 gb i yavaş.Bence r9 390 alınmalı daha güncel ve bellek sorunu yok.

@heavystorm01 Hocam kaç haftadır bu tür konularda VRAM olayını anlatıyorum ama bazı arkadaşlar cidden hiç anlamıyor. Vallaha çok güzel anlatmışsın. Sonuçta karttaki çekirdek belli. Maksimum ayarların 8GB VRAM kullandığı zaman sanki bu kart ultra oynatabilecek.

@the-pro Dostum bu bellek işine fazla takılmanı önermem. Ayrıca R9 300 serisinde bildiğim kadarıyla sadece R9 380 yeni mimari diğer kartlar eski mimarisi kullanıyor.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı