Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Açıklandı!

6 muhalefet partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metnini açıkladı (CHP, GP, İP, DP, SP, DEVA):

📌Seçim barajını %3’e düşürülecek.

📌En az %1 oy alan siyasi partiler hazine yardımından faydalanmaya hak kazanacak.

📌Torba kanun uygulamasına son verilecek.

📌Cumhurbaşkanı’nın veto yetkisine son verilecek.

📌Hükümet, Başbakan ve Bakanlar hakkında gensoru verme yetkisi tanılacak.

📌Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 7 yıl olacak.

📌Cumhurbaşkanı yalnızca bir dönem için seçilecek.

📌Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiği kesilecek ve görevi sona eren Cumhurbaşkanı aktif siyasette bir daha görev alamayacak.

📌Olağanüstü hal ilan etme yetkisi, Bakanlar Kurulu’na ait olacak ve bu yetki, TBMM’nin onayından geçecek.

📌Olağanüstü hal kanun hükmünde kararnamelerine hukuk sisteminde yer verilmeyecek.

📌-Hâkimlerin idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığı’na bağlı olduğuna ilişkin Anayasa hükmü kaldırılacak ve çoklu baro uygulamasına son verilecek.

📌-Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılacak.

📌Kamu yönetiminde kadın yöneticilerin sayısı artırılacak.

📌Eğitim müfredatına ilkokul birinci sınıftan itibaren insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri konulacak.

📌-TRT ve Anadolu Ajansı yeniden yapılandırılacak.

📌-Mülakat uygulamalarına son vererek yazılı sınav sonuçları esas alınacak.

📌-Belediyelerdeki kayyum uygulamalarına son verilecek.

📌-Yükseköğretim Kurulu kaldırılacak.

📌-Öğretim üyelerinin kendi üniversitelerinin rektörünü seçmesine imkân sağlanacak.

Milletimize, devletimize, ülkemize hayırlı olsun.
1-2 tane saçma madde dışında gayet güzel bence.

Mülakat maddesini açıklayabilecek var mı ? Hangi mülakatlar ?
Puanın neyse işi kapıyorsun. İki tane uyduruk "mülakat" yapıp, tanıdığı geçiriyorlar şu an.
-------------

Herkes de hazine yardımına takılmış. %1 oy alanla %20 oy alan aynı parayı almıyor :D Kaldı ki ülkeyi batıran şey hazine yardımları değil.

📌En az %1 oy alan siyasi partiler hazine yardımından faydalanmaya hak kazanacak.
Bu madde harici çok göze batan bir şey yok. Halkın parasını %1 oy almış partiler için harcamak bana göre çok mantıklı değil. Belli bir açıklamaları varsa dinlemek isterim.

Kadın konusunda da pozitif ayrımcılık iyi bir şey ama bizim ülkede torpile dönme ihtimali çok. O konuda da iyi önlemler lazım.

Ülkede mantığa davet etmek hakaret sayıldığı için cehalet prim yapıyor zaten. Bilgisi yoksa önce bilgi edinecek. "Yaa bu çok saçma benim dediğim gibi olsun" ne demek.

Kimisi %1 oy almayı çocuk oyuncağı zanneder. Kimisi sırf kadınlara karşı üstünlüğü elinden gidecek korkusuyla kadınlara destek verilmesine karşı çıkar. Kimisi 4 yılda bir cumhurbaşkanı seçimiyle ülkeyi oyalamayı tavsiye eder. Konu hakkında bilgisi olmayan kişi bu kadar özgüvenli olmamalı. Bu kadar basit.
Hayırdır, kendini Einstein falan mı sanıyorsun sen? Boş boş konuşmasan cehalet bu kadar tavan yapmazdı.
Hadi seni mi kıracağız, 4 yıl olsun.

2023 - 2027: Binali Yıldırım
2027 - 2031: Berat Albayrak
2031 - 2035: Süleyman Soylu
vs.

7 yıl yerine 4 yıl olunca mı AKP'lilerden kurtulmuş olacaksın. Dediğim şeyi tekrar yazıyorum. "Tek akıllı sen değilsin."
Tek akıllı ben değilim, sensin. O kadar zekisin ki "süre aşağı çekilince Akp'lilerden kurtulmuş olmazsın" deyip; sırayla Ak Partiden kim varsa yazıyorsun ve 4 yıl yerine 7 yılda seçim olması gerektiğini savunuyorsun. Daha adamın yazdığı yazıyı okumamışsın, muhalefet partisinin bu kararı aldığından haberin bile yok. Zeka seviyen de ortada, siyaset bilgin de.

Hayırdır, kendini Einstein falan mı sanıyorsun sen? Boş boş konuşmasan cehalet bu kadar tavan yapmazdı.

Tek akıllı ben değilim, sensin. O kadar zekisin ki "süre aşağı çekilince Akp'lilerden kurtulmuş olmazsın" deyip; sırayla Ak Partiden kim varsa yazıyorsun ve 4 yıl yerine 7 yılda seçim olması gerektiğini savunuyorsun. Daha adamın yazdığı yazıyı okumamışsın, muhalefet partisinin bu kararı aldığından haberin bile yok. Zeka seviyen de ortada, siyaset bilgin de.
Senin yerin AKP, niye muhalifmiş gibi takılıyorsun ki? Bilgisiz ama cesaretli orada da çok var.

1- Cumhurbaşkanını halk değil, meclis seçecek.

2- 2002 - 2007 Türkiye'si artık yok. AKP tek başına cumhurbaşkanı adayı çıkarıp meclisten geçiremez.

3- Muhalefet artık oldukça geniş.

Bu taslağı hazırlayan kişiler de yukarıda yazdığım 3 maddenin bilince olduğu için gönül rahatlığıyla 7 yıl görev süresini oraya yerleştirebiliyor. Anlamıyorsun. Anlamadığın için de tereddüt ediyorsun. Şuraya bilgisi olanlar yazsın. AKP'lilerin sokak röportajıyla yeri gelince dalga geçmeyi biliyorsunuz. Sizde kendinizi onların düştüğü duruma düşürmeyin.

Zaten öyleydi önceden.

2000 öncesinde %3 baraj mı vardı?

Parlamenter sistem böyle bir şey zaten.

Bir kez seçiliyor.

%1 oy almayı sen çok kolay bir şey zannediyorsun heralde. Muhtarlık seçimi değil bu :D

Şu herkesin şiirlerini paylaştığı, "kral adamdı bee" diyerek övdüğü Muhsin Yazıcıoğlu bile %1'in yarısına ulaşamıyordu.

Forum yine siyasi bilgisizliğini konuşturduğuna göre bu sistem olmuş demektir. Parlamenter sistem denilen şey zaten böyle bir sistem ve bu sadece bir taslak. Uçuk kaçık şeyler yazmadıkları için hemen eleştirmişler :D
2000 senesi öncesi baraj 3% tü, sonradan 7% ye yükseltildi. Sanırım Ecevit döneminde oldu. Emin değilim. Ve eskiden her parti yardım alıyordu ve 300 üzeri parti vardı. Bazıları sadece adres partisi olup, devlet yardımı aldığı için devlet yardımlarına yeni bir düzen getirilmişti. Sanırım yine Ecevit dönemiydi. (daha önce de olabilir)

2000 senesi öncesi baraj 3% tü, sonradan 7% ye yükseltildi. Sanırım Ecevit döneminde oldu. Emin değilim. Ve eskiden her parti yardım alıyordu ve 300 üzeri parti vardı. Bazıları sadece adres partisi olup, devlet yardımı aldığı için devlet yardımlarına yeni bir düzen getirilmişti. Sanırım yine Ecevit dönemiydi. (daha önce de olabilir)

1980 anayasası çıktığından beri baraj %10'du her zaman.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı