Gün ışığının ısısıyla çöldeki havadan su damıtabilen cihaz

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
3.051
Makaleler
4
Çözümler
66
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
DSCN1333.JPG


Temiz suya erişimin zor olduğu bölgelerde havadan su damtmayı sağlayan teknolojik yöntemler, özellikle de küresel ısınma ile kuraklığın daha da kötüleşeceği yerlerin geleceği için kritik önem taşıyor. Bu yüzden de bu amaca yönelik pek çok araştırma yapılıyor.

Massachusetts Institute of Technology' den Alina LaPotin ve ekibinin neredeyse tamamen kuru havadan, güneş ışığı kaynaklı ısı yardımıyla su damıtmayı sağlayan yeni bir cihaz geliştirdiği araştırma da bunlardan biri. Cihazın içinde geceleri havadan su buhan toplamayı sağlayan zeolit adlı adsorban (gazlann ya da sıvıların yüzeyine tutunmasım sağlayan) bir malzeme bulunuyor. Gündüz süresince de "güneş soğurucu" bir panelden elde edilen ısı adsorban malzemenin yüzeyine tutunan suyun malzemeden ayrılarak kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor.

Zeolit çok gözenekli bir yapıya ve dolayısıyla geniş bir iç yüzey alamna sahip olduğu için neredeyse kuru haldeki havada bulunan çok az miktarlardald suyu bile adsorbe edebiliyor. Cihazın ilk test sonuçlanna dayanılarak yapılan modellemeye göre, bu cihazla çöllerde görülen % 20'ye varan düşük bağıl nem oranlannda bile su üretmek mümkün olabilecek.

Atmosferden su damıtmaya yönelik "sis hasatlama" ve "çiğ sistemleri" gibi mevcut cihazlar ise en az %50'lik bağıl nem oranlannda çalışabiliyor, Yapılan testlerde yeni cihaz güneş soğurucunun bir metrekaresi başına günde 0,77 litre su üretilebildi. LaPotin ekibiyle birlikte cihazın içindeki. malzeme tarafindan adsorbe edilebilecek su miktannı artırmanın yollannı araştırdıklarını belirtiyor. (İlay Çelik Sezer)

Alıntıdır. Kaynak : Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Kasım 2020, Haberler, Sayfa 9, Gün Işığının Isısıyla Çöldeki Havadan Su Damıtabilen Cihaz
 

Yeni konular

Geri
Yukarı