HAARP nedir?

Merhabalar. Bildiğiniz üzere depremden sonra HAARP teknolojisinin olup olmadığıyla ilgili bir çok tartışma oluştu, bugün bu yazımda bundan bahsedeceğim.


Öncelikle, HAARP nedir?

Açılış olarak Yüksek Frekanslı Etkin Kutup Işıkları Araştırma Programı, (İngilizce olarak High-frequency Active Auroal Research Program) ya da HAARP; İngiliz havacılık şirketi BAE Systems tarafından inşa edilen, ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri Alaska eyaletinin en büyük üniversitesi olan Alaska Fairbanks ve DARPA(*1) tarafından finanse edilmiş, etkin kutup ışıkları tabanlı iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak üzere Alaska'da yürütülen çalışmaya verilen isimdir. HAARP 1993 yılında işler duruma geçmiş olmakla birlikte şuan etkin olan İyonosferik Araştırma Aracı, ya da IRI, 2007 yılında yapımını tamamlamıştır. HAARP, 2008 yılından sonra vergi ile finanse edilmiş 250 milyon dolar harcaması gerçekleşmiştir. Mayıs 2013'te müteahhit değişikliyi beklenmesi nedeniyle geçici olarak kapatılacağı bildirilmiş, 2014'te de bir yıl içerisinde tamamen sonra erdirilebileceği belirtilmiştir. HAARP'ın amacı iyonosferi çözümleyerek radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik iyileştirme gizilini araştırmaktır. Program, Alaska Gakona bölgesinde Amerikan Hava Kuvvetlerine ait olan arazi üzerinde yer alan ve büyük, yarı-arktik bir tesis olan HAARP Araştırma İstasyonunu işletmektedir. Bu istasyondaki en önemli ve en meşhur cihaz IRI'dır. Bu cihaz yüksek frekans bandında çalışan yüksek güçlü bir radyo vericisidir.


HAARP Komplo Teorileri

HAARP projesi, iklim denetim silahı olması ve yapay deprem, zihin kontrolü gibi birçok ayrı komplo teorisine konu olmuştur. Bir çok bilim insanı ve eleştirmenler bu komplo teorilerinin eksik veya yanlış bilgiye dayandığını, iddiaların tesisin kabiliyetinin çok üstünde olduğunu ve vad olan doğa bilimini aştığını belirtmiştir. Stanford Üniversitesi profesörü Umran İnan, konuyla ilgili bir dergide tamamen yanlış bilgiye dayandığını belirtmiş ve "Dünya gezegeninin meteorolojik sistemlerini ne yapsak bozamayız. Her ne kadar HAARP'ın yaydığı radyasyon çok büyük de olsa, bir şimşek ile kıyaslandığında çok küçüktür ve Dünya'da saniyede 50 ile 100 arasında şimşek çakmaktadır. HAARP'ın yoğunluğu çok düşük." demiştir.


HAARP ne için kullanıldı?

İTÜ Öğretim Üyesi Meteoroloji Mühendisi Dr. Deniz Demirhan, iklim değişikliklerine de yol açtığı iddia edilen HAARP'ın bir proje olarak var olduğunu ancak yeterli bilgiye sahip olunmadığını şu sözlerle belirtti:

14 hektarlık bir alana yayılan HAARP projesi, yüksek frekanslı aktif auroral araştırma programı olarak bilinir. Mayıs 2014'te HAARP programının bir yıl içerisinde tamamen sona erdirilebileceği belirtilmiş ve Ağustos 2015'te tesis ve tüm ekipmanları Alaska Fairbanks Üniversitesine devredilmiştir. 3.6MWatt gücüne sahiptir. Güçlü bir iyonosferik ısıtıcıdır. Atmosferin 50-500km arasındaki bölgesinin incelenmesi için kullanılması esastır. HAARP yapay kuzey ışıkları oluşturmak için kullanılmıştır. Bu proje ile ilgili net bilgiler elimizde yoktur. Bilinenler spekülasyonlardan oluşmaktadır. Ancak şöyle düşünülürse bir şimşek oluşumuyla meydana gelen enerji 10000MWatt civarındadır. Dolayısıyla Haarp projesinin enerjisinin dünya atmosferi ve yerküre üzerinde bir etkisi olmama ihtimali vardır. Bu proje kapsamında çeşitli depremler oluşturulduğu varsayılsa da Stanford Üniversitesi profesörü, Türk bilim insanı Umran İnan, Popular Science dergisine verdiği demeçte iklim kontrolü ile ilgili komplo teorilerinin "tamamen yanlış bilgiye dayandığını" belirtmiştir.


HAARP şuan nerede, ne amaçla kullanılıyor?

HAARP'ın söz konusu “gizemli” doğasının en büyük sebebi, ABD’de bulunan diğer devlet araştırma kurumlarının aksine ziyaretçi kabul etmiyor oluşudur. Bu durum, insanların bu binada yapılanları kendi gözleriyle görmelerine engel olmaktadır. Bu eleştirileri dikkate alan HAARP, Ağustos 2016 yılında kapılarını ziyaretçilerine açarak bu iddiaları bireysel olarak test etmek isteyen herkesi davet etmiştir. Katılan ziyaretçiler arasında söz konusu iddiaları doğrulayabilen kimse henüz olmamıştır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, HAARP’ın ABD ordusu desteği Mayıs 2014’te kesilmiş ve 2014 sonunda tamamen kapatılabileceği bildirilmiştir. Ağustos 2015’te HAARP Alaska Üniversitesi’ne devredilmiştir. HAARP, şu anda sadece fasiliteyi kullanmak isteyen bilim insanlarının para ödemesi karşılığında geçici olarak kullanılmaktadır. Bunun haricinde ek bir faaliyeti de bulunmamaktadır.


HAARP deprem yaratabilir mi?

Depremin HAARP tarafından yapıldığını iddia edenlerin sayısı her geçen gün artıyor, peki gerçekten deprem HAARP ile yapılmış olabilir mi? Haha, tabii ki de hayır. HAARP projesi ile iyonosfere dalgalar yollanabilir ancak bunun depremlerle bir ilişkisi bulunmuyor, çünkü depremler plakaların hareketleri sonucunda oluşuyor. İyonosfere çeşitli dalgalar yollayarak yeraltındaki bu devasa plakaları harekete geçirmek asla mümkün değil. Konuyla ilgili Jeoloji Profesörü Celal Şengör konuyla ilgili şunları söyledi:

Bundan güzel bir saçmalık duymadım. O enerjiyi nasıl üreteceksin? Hem de gemiyle. Güldürmesinler. Yüzbinlerce atom bombası lazım.

Celal Şengör dışında, AFAD konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.


Türkiye'deki 7.7 ve 7.6'lık Deprem

Türkiye'deki deprem geçmişini incelediğimizde ortalama her 6 yılda bir 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini görebiliyoruz. Bu süreçte 23 tane toplam 7'den büyük deprem kaydedildiği, en büyüğünün ise 1939 yılında meydana gelen Erzincan depremi olduğunu söyleyebiliriz.

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17'de meydana gelen ve Pazarcık/Kahramanmaraş merkezli depremin büyüklüğü 7,7 olarak, derinliği 8,6 kilometre olarak belirlendi. Saat 13.24'te meydana gelen Elbistan/Kahramanmaraş merkezli depremin büyüklüğü ise 7,6 ve derinliği ise 7 kilometre olarak açıklandı. Türkiye'de önceki yıllardaki deprem verilerine baktığımızda meydana gelen iki depremin, yüzey dalga büyüklüğü 7,9 olan 1939 Erzincan depreminden sonra Türkiye'de meydana gelen ikinci ve üçüncü en büyük sarsıntılar olduğu görülüyor. Yine geçmiş yılların verileri incelendiğinde aynı bölgenin art arda benzer büyüklükte iki büyük depremle sarsılması da ülkemiz tarihinde bir ilktir ve ender olarak rastlanabilecek bir durumdur.

1999 tarihinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremle kıyasladığımızda 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin 3 kat daha fazla sismik enerji yaydığı görülüyor. İkinci deprem ise 1999'da meydana gelen depremden 2 kat daha fazla sismik enerjiyi etrafına yaymış bulunuyor.

Meydana gelen bu depremlerin bu kadar yıkıcı olmasının sebebi Türkiye'deki kaçak yapılar, malzemeden çalma, yetersiz denetim gibi birçok sebeple sıralanabilir. Aynı zamanda deprem derinliğinin düşük olması, depremin o bölgede değil de İstanbul'da beklenmesi de yıkıcılığın artmasına sebebiyet verecektir. Meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem toplam 130 atom bombasına denk bir güç üretti. Böyle bir güç henüz hiçbir insan yapımı cihazla elde edilemez, bu akla mantığa sığmaz.


Toparlarsak,

Depremin büyüklüğü, gücü, derinliği ve HAARP teknolojisinin amacı, en son ne zaman kullanıldığı gibi bilgilere bakacak olursak ülkemizde deprem HAARP teknoloji kullanılarak yapılmamıştır. Deprem, senelerdir biriken enerjinin bir anda açığa çıkması ve fayların kırılması, aynı zamanda artçı olmayan bir başka büyük depremden dolayı bu kadar yıkıcı olmuştur.



Okuduğunuz için teşekkürler, bilgilendirebildiysem ne mutlu bana. Bütün ülkemize tekrar tekrar çok çok geçmiş olsun, ölenlere Allah rahmet eylesin, sağ kalanlara Allah sabır versin. Yardımlarınızı esirgemeyin, 1 aylık yardım ne kadar yetecek bunu hesaba katın. Herkese iyi akşamlar.


(*), DARPA: The Defence Advanced Research Projects Agency, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı. ABD Savunma Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu.
 
Bunu tamamen okuyan var mı?
Böyle yorum yapasınız diye değil, merak edip okuyasınız diye yazdım. Eğer yarın birisi çıkıp da karşınıza "HAARP var" diyecek olursa bilgili bir şekilde cevap verebilesiniz diye.
Kısaca nygma gibi kanalların ürettiği cahilce bir komplo teorisi.
Depremin büyüklüğü, gücü, derinliği ve HAARP teknolojisinin amacı, en son ne zaman kullanıldığı gibi bilgilere bakacak olursak ülkemizde deprem HAARP teknoloji kullanılarak yapılmamıştır. Deprem, senelerdir biriken enerjinin bir anda açığa çıkması ve fayların kırılması, aynı zamanda artçı olmayan bir başka büyük depremden dolayı bu kadar yıkıcı olmuştur.
 
Kısaca nygma gibi kanalların ürettiği cahilce bir komplo teorisi.

Ne alaka? Nygma başarılı bir kanal.

Merhabalar. Bildiğiniz üzere depremden sonra HAARP teknolojisinin olup olmadığıyla ilgili bir çok tartışma oluştu, bugün bu yazımda bundan bahsedeceğim.


Öncelikle, HAARP nedir?

Açılış olarak Yüksek Frekanslı Etkin Kutup Işıkları Araştırma Programı, (İngilizce olarak High-frequency Active Auroal Research Program) ya da HAARP; İngiliz havacılık şirketi BAE Systems tarafından inşa edilen, ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri Alaska eyaletinin en büyük üniversitesi olan Alaska Fairbanks ve DARPA(*1) tarafından finanse edilmiş, etkin kutup ışıkları tabanlı iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak üzere Alaska'da yürütülen çalışmaya verilen isimdir. HAARP 1993 yılında işler duruma geçmiş olmakla birlikte şuan etkin olan İyonosferik Araştırma Aracı, ya da IRI, 2007 yılında yapımını tamamlamıştır. HAARP, 2008 yılından sonra vergi ile finanse edilmiş 250 milyon dolar harcaması gerçekleşmiştir. Mayıs 2013'te müteahhit değişikliyi beklenmesi nedeniyle geçici olarak kapatılacağı bildirilmiş, 2014'te de bir yıl içerisinde tamamen sonra erdirilebileceği belirtilmiştir. HAARP'ın amacı iyonosferi çözümleyerek radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik iyileştirme gizilini araştırmaktır. Program, Alaska Gakona bölgesinde Amerikan Hava Kuvvetlerine ait olan arazi üzerinde yer alan ve büyük, yarı-arktik bir tesis olan HAARP Araştırma İstasyonunu işletmektedir. Bu istasyondaki en önemli ve en meşhur cihaz IRI'dır. Bu cihaz yüksek frekans bandında çalışan yüksek güçlü bir radyo vericisidir.


HAARP Komplo Teorileri

HAARP projesi, iklim denetim silahı olması ve yapay deprem, zihin kontrolü gibi birçok ayrı komplo teorisine konu olmuştur. Bir çok bilim insanı ve eleştirmenler bu komplo teorilerinin eksik veya yanlış bilgiye dayandığını, iddiaların tesisin kabiliyetinin çok üstünde olduğunu ve vad olan doğa bilimini aştığını belirtmiştir. Stanford Üniversitesi profesörü Umran İnan, konuyla ilgili bir dergide tamamen yanlış bilgiye dayandığını belirtmiş ve "Dünya gezegeninin meteorolojik sistemlerini ne yapsak bozamayız. Her ne kadar HAARP'ın yaydığı radyasyon çok büyük de olsa, bir şimşek ile kıyaslandığında çok küçüktür ve Dünya'da saniyede 50 ile 100 arasında şimşek çakmaktadır. HAARP'ın yoğunluğu çok düşük." demiştir.


HAARP ne için kullanıldı?

İTÜ Öğretim Üyesi Meteoroloji Mühendisi Dr. Deniz Demirhan, iklim değişikliklerine de yol açtığı iddia edilen HAARP'ın bir proje olarak var olduğunu ancak yeterli bilgiye sahip olunmadığını şu sözlerle belirtti:

14 hektarlık bir alana yayılan HAARP projesi, yüksek frekanslı aktif auroral araştırma programı olarak bilinir. Mayıs 2014'te HAARP programının bir yıl içerisinde tamamen sona erdirilebileceği belirtilmiş ve Ağustos 2015'te tesis ve tüm ekipmanları Alaska Fairbanks Üniversitesine devredilmiştir. 3.6MWatt gücüne sahiptir. Güçlü bir iyonosferik ısıtıcıdır. Atmosferin 50-500km arasındaki bölgesinin incelenmesi için kullanılması esastır. HAARP yapay kuzey ışıkları oluşturmak için kullanılmıştır. Bu proje ile ilgili net bilgiler elimizde yoktur. Bilinenler spekülasyonlardan oluşmaktadır. Ancak şöyle düşünülürse bir şimşek oluşumuyla meydana gelen enerji 10000MWatt civarındadır. Dolayısıyla Haarp projesinin enerjisinin dünya atmosferi ve yerküre üzerinde bir etkisi olmama ihtimali vardır. Bu proje kapsamında çeşitli depremler oluşturulduğu varsayılsa da Stanford Üniversitesi profesörü, Türk bilim insanı Umran İnan, Popular Science dergisine verdiği demeçte iklim kontrolü ile ilgili komplo teorilerinin "tamamen yanlış bilgiye dayandığını" belirtmiştir.


HAARP şuan nerede, ne amaçla kullanılıyor?

HAARP'ın söz konusu “gizemli” doğasının en büyük sebebi, ABD’de bulunan diğer devlet araştırma kurumlarının aksine ziyaretçi kabul etmiyor oluşudur. Bu durum, insanların bu binada yapılanları kendi gözleriyle görmelerine engel olmaktadır. Bu eleştirileri dikkate alan HAARP, Ağustos 2016 yılında kapılarını ziyaretçilerine açarak bu iddiaları bireysel olarak test etmek isteyen herkesi davet etmiştir. Katılan ziyaretçiler arasında söz konusu iddiaları doğrulayabilen kimse henüz olmamıştır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, HAARP’ın ABD ordusu desteği Mayıs 2014’te kesilmiş ve 2014 sonunda tamamen kapatılabileceği bildirilmiştir. Ağustos 2015’te HAARP Alaska Üniversitesi’ne devredilmiştir. HAARP, şu anda sadece fasiliteyi kullanmak isteyen bilim insanlarının para ödemesi karşılığında geçici olarak kullanılmaktadır. Bunun haricinde ek bir faaliyeti de bulunmamaktadır.


HAARP deprem yaratabilir mi?

Depremin HAARP tarafından yapıldığını iddia edenlerin sayısı her geçen gün artıyor, peki gerçekten deprem HAARP ile yapılmış olabilir mi? Haha, tabii ki de hayır. HAARP projesi ile iyonosfere dalgalar yollanabilir ancak bunun depremlerle bir ilişkisi bulunmuyor, çünkü depremler plakaların hareketleri sonucunda oluşuyor. İyonosfere çeşitli dalgalar yollayarak yeraltındaki bu devasa plakaları harekete geçirmek asla mümkün değil. Konuyla ilgili Jeoloji Profesörü Celal Şengör konuyla ilgili şunları söyledi:

Bundan güzel bir saçmalık duymadım. O enerjiyi nasıl üreteceksin? Hem de gemiyle. Güldürmesinler. Yüzbinlerce atom bombası lazım.

Celal Şengör dışında, AFAD konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.


Türkiye'deki 7.7 ve 7.6'lık Deprem

Türkiye'deki deprem geçmişini incelediğimizde ortalama her 6 yılda bir 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini görebiliyoruz. Bu süreçte 23 tane toplam 7'den büyük deprem kaydedildiği, en büyüğünün ise 1939 yılında meydana gelen Erzincan depremi olduğunu söyleyebiliriz.

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17'de meydana gelen ve Pazarcık/Kahramanmaraş merkezli depremin büyüklüğü 7,7 olarak, derinliği 8,6 kilometre olarak belirlendi. Saat 13.24'te meydana gelen Elbistan/Kahramanmaraş merkezli depremin büyüklüğü ise 7,6 ve derinliği ise 7 kilometre olarak açıklandı. Türkiye'de önceki yıllardaki deprem verilerine baktığımızda meydana gelen iki depremin, yüzey dalga büyüklüğü 7,9 olan 1939 Erzincan depreminden sonra Türkiye'de meydana gelen ikinci ve üçüncü en büyük sarsıntılar olduğu görülüyor. Yine geçmiş yılların verileri incelendiğinde aynı bölgenin art arda benzer büyüklükte iki büyük depremle sarsılması da ülkemiz tarihinde bir ilktir ve ender olarak rastlanabilecek bir durumdur.

1999 tarihinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremle kıyasladığımızda 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin 3 kat daha fazla sismik enerji yaydığı görülüyor. İkinci deprem ise 1999'da meydana gelen depremden 2 kat daha fazla sismik enerjiyi etrafına yaymış bulunuyor.

Meydana gelen bu depremlerin bu kadar yıkıcı olmasının sebebi Türkiye'deki kaçak yapılar, malzemeden çalma, yetersiz denetim gibi birçok sebeple sıralanabilir. Aynı zamanda deprem derinliğinin düşük olması, depremin o bölgede değil de İstanbul'da beklenmesi de yıkıcılığın artmasına sebebiyet verecektir. Meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem toplam 130 atom bombasına denk bir güç üretti. Böyle bir güç henüz hiçbir insan yapımı cihazla elde edilemez, bu akla mantığa sığmaz.


Toparlarsak,

Depremin büyüklüğü, gücü, derinliği ve HAARP teknolojisinin amacı, en son ne zaman kullanıldığı gibi bilgilere bakacak olursak ülkemizde deprem HAARP teknoloji kullanılarak yapılmamıştır. Deprem, senelerdir biriken enerjinin bir anda açığa çıkması ve fayların kırılması, aynı zamanda artçı olmayan bir başka büyük depremden dolayı bu kadar yıkıcı olmuştur.



Okuduğunuz için teşekkürler, bilgilendirebildiysem ne mutlu bana. Bütün ülkemize tekrar tekrar çok çok geçmiş olsun, ölenlere Allah rahmet eylesin, sağ kalanlara Allah sabır versin. Yardımlarınızı esirgemeyin, 1 aylık yardım ne kadar yetecek bunu hesaba katın. Herkese iyi akşamlar.


(*), DARPA: The Defence Advanced Research Projects Agency, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı. ABD Savunma Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu.
Makale yazmışsın, güzel bir içerik.
 
Sadece komplo teorisi atılan bir tesis. Yakın zamanlarda deprem üretiyor dendi fakat böyle bir projenin gizli tutulmasının imkanı yok. HAARP'ın sonu yakın zamanda çöken ve faaliyetlerini durduran Arecibo Gözlemevi gibi kullanım dışı kalan bir proje olacak.
 
peki gerçekten deprem HAARP ile yapılmış olabilir mi? Haha, tabii ki de hayır. HAARP projesi ile iyonosfere dalgalar yollanabilir ancak bunun depremlerle bir ilişkisi bulunmuyor, çünkü depremler plakaların hareketleri sonucunda oluşuyor. İyonosfere çeşitli dalgalar yollayarak yeraltındaki bu devasa plakaları harekete geçirmek asla mümkün değil.
Yakın zamanlarda deprem üretiyor dendi fakat böyle bir projenin gizli tutulmasının imkanı yok.
Gizli tutulup tutulmamasına gerek yok, zira ortada öyle bir şey yok.
 

Geri
Yukarı