Hangi Linux dağıtımı kullanılmalı?

qwer1y

Centipat
Windows'tan aşırı sıkıldığımı fark ettim ve yeni bir işletim sistemine geçmek istiyorum ama hangi Linux'u kurmama gerektiği hakkında pek bir bilgim yok. Her yerini özelleştirebildiğim bir işletim sistemi istiyorum. Ayrıca sık sık oyun oynarım hangi işletim sistemini kurmalıyım?

Windows'tan aşırı sıkıldığımı fark ettim ve yeni bir işletim sistemine geçmek istiyorum ama hangi Linux'u kurmama gerektiği hakkında pek bir bilgim yok. Her yerini özelleştirebildiğim bir işletim sistemi istiyorum. Ayrıca sık sık oyun oynarım hangi işletim sistemini kurmalıyım?
Her yerini özelleştirmek istiyorsanız kullanım kolaylığı açısından KDE masaüstü ortamını çalıştıran herhangi bir Linux dağıtımı. Örneğin KDE Neon, Ubuntu'nun altyapısında tasarlanmış, isminde olan masaüstü ortamını kullanan sistem. Ubuntu tabanlı olduğu için istediğiniz çoğu şeyi yapmanıza olanak sağlar ayrıca.

Her yerini özelleştirmek istiyorsanız kullanım kolaylığı açısından KDE masaüstü ortamını çalıştıran herhangi bir Linux dağıtımı. Örneğin KDE Neon, Ubuntu'nun altyapısında tasarlanmış, isminde olan masaüstü ortamını kullanan sistem. Ubuntu tabanlı olduğu için istediğiniz çoğu şeyi yapmanıza olanak sağlar ayrıca.

Ben de özelleştirme konusunda KDE masaüstü ortamını öneririm. KDE sayesinde oldukça havalı bir hale getirebilirsiniz. Özelleştireceğim ama abartılı şeyler yapmayacağım derseniz ben direkt oyun için önerdiğin işletim sistemini söyleyeyim: Pop!_OS (bunu da KDE olarak kurabilirsiniz ama yaygın olarak GNOME kullanılıyor ve daha stabil diye biliyorum). Tabii ki her işletim sisteminde oyun oynanabiliyor ancak Pop!_OS'in işleri kolaylaştırdığını düşünüyorum. En azından benim işimi kolaylaştırıyordu. Mesela Fedora'da NVIDIA ekran kartı driverlarını bir türlü kuramıyordum hata alıyordum, Pop!_OS'te ise arkama yaslanarak driverların kurulmasını bekliyordum. Bir de çok önemli değil ama yanlış hatırlamıyorsam Steam yüklü geliyordu bu işletim sisteminde 😄

Ubuntu'ya da Kubuntu. Sadece ilk kez Linux dağıtımı kullanacaksan değil her zaman kullanılacak dağıtımdır.
Kişiselleştirmek anlamında ne istiyorsun bilmiyorum ama ikisini de istediğin görünüme ulaştırabilirsin, aralarında geçiş yapabilirsin.
Eğer ekran kartın NVIDIA ise sürücünü kolayca kurabilirsin. Linux için güncel bir sürüm olan 570 sürücülerini barındırır.

Oyun oynamak istiyorsun bu sebeple kontrol etmen gereken şey öncelikle "oyunu Linux'ta çalıştırabilir misin?" olmalı. Şu iki siteye bakabilirsin:
Native, Altın ve Platin oyunu Linux'ta oynayabilirsin demektir.
Nadiren de olsa oyun Linux'ta oynanabilir olarak işaretlenmiş olsa bile bazı şeyler kurmanı isteyebilir. Örneğin Assetto Corsa oynamak için dotnet452 kurman gerekir. Kolaydır ama notlara bakıp bulman vakit alabilir.

Ayrıca Gayming dağıtımı olarak pazarlanan dağıtımlara bulaşma, sana Steam vb. yazılımları ön yüklü sunmanın üstüne ahım şahım bir şey sunmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı