Hangi virüs programı kullanılmalı?

Çünkü sunduğu güvenlik duvarı, bu yazılımlar kadar detaylı bir denetleme yapmıyor. Aynı denetimleri yapacak kaliteli bir güvenlik duvarı geliştirirse, sistemi sürekli taraması gerekeceğinden azıcık da olsa CPU tüketecektir.

Kaspersky ağ etkinliği, uygulamaları ve çalışan işlemleri denetleme sürekli aktif çalışıyor. Buna ek olarak Windows Update gibi çağ dışı kalmış bir sistemle güncelleme yapmıyor. Gelen veritabanını saatlik, hatta dakikasında güncelliyor.

Defender kabaca veritabanını kullanıp tarama aracından pek öteye gidemiyor. Güvenlik duvarının aşırı zayıf olduğunu söyleyebilirim. Hatta güvenlik duvarı ve web koruması, Microsoft tarafından onaylanmayan her yazılımı zararlı olarak nitelendiriyor. Microsoft bu uygulama onayı işleminde ise uygulama geliştiricileriyle çok hızlı iş birliği yapamıyor.

Tarama yaparken ise rakiplerine göre CPU, bellek ve disk tüketimi aşırı fazla. Hatta daha önceden belirttiğim gibi taramadan sonra şişen belleğin %80 boşaltamıyor. Microsoft'un Windows 10 ile iddia ettiği bu bellek boşaltma sisteminin asla düzgün çalıştığını görmedim.

Ben de bir ara Defender kullanıp, anti-virüs gerek yok diyordum. Ama aksine ağ tarafından gelen zararlılar yüzünden sorun yaşayınca kullanmaya başladım. En azından daha iyi güvenlik ve daha iyi performans veriyor. Tabii buna ek olarak tarayıcı tarafında da güvenlik, gizlilik artıran uzantılar kullanıyorum.

İnsanlar reklam engelleyicilere sadece reklam engeller gözü ile bakıyor. Ama Ublock Origin içerisinde zararlı siteleri algılayan filtreler de barındırıyor. Bu filtreleri kullanıcılardan gelen geri bildirimler ile geliştirmeye de devam ediyor.
Buna ek olarak Kaspersky direkt tarayıcıya gömülü bir işlem ile koruma sağlıyor. Uzantısı sadece reklam, izleyici engelleme, ekran klavyesi gibi seçenekler sunuyor. Bunlara ihtiyacım yok. O yüzden uzantısını kapalı tutuyorum. Diğer kullandığım uzantılar bu uzantıdan daha iyi iş yapıyorlar.
 
Antivirusleri kaldırıp yeniden yüklemek mantıklı değildir.
Zaten bunun için virus removal tool var.
Malwarebytes için aynı durum geçerli değil. Amaç sadece taramak. Zaten arkadaş riskli yollara girmediğini yazmış. Herhangi bir risk alacaksa Malwarebytes'i indirir sonra yapar işini.
 
Malwarebytes için aynı durum geçerli değil. Amaç sadece taramak. Zaten arkadaş riskli yollara girmediğini yazmış. Herhangi bir risk alacaksa Malwarebytes'i indirir sonra yapar işini.

Malwarebytes için haklısınız aktif korumayı kapatırsa bir sıkıntı olmaz fakat Kaspersky, Bitdefender, Comodo gibi yazılımları silip yeniden yüklemek zararlıdır.
 
Sürekli anti-virüs yükleyip silmek sistemde kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Bilgisiz olduğum zamanlarda çok fazla ücretsiz anti-virüs yükleyip sildim. Mesela AVG, Avira, Avast gibi performans tarafında tam bir bilgisayar düşmanı yazılımları sırasıyla test etmiştim. En sonunda sistem Avastı kaldırırken tamamen çöktü. Format atmadan çözemeyeceğim bir disk sorunu yaşadım.

Güvenlik tarafında çok bilgili bir üye değilim. Ama okuduğum makaleler ve kendi testlerimde yaşadıklarımı, insanlara aktarıyorum. Yani anti-virüs gerek yok deyip tehditleri görmezden gelmek saçma. Özellikle iş için kullandığınız bir bilgisayarınız varsa, anti-virüs kesinlikle gerekiyor. Bireysel kullanıcılar içinde gerek yok demek saçma olur. Şahsen Defender kendini güvenlik duvarı, performans olarak geliştirirse belki hiç Kaspersky IS satın alma durumunda bile kalmayabilirim.
 
Defender maalesef tam yeterliliğe ulaşmış bir yazılım değil ve halen önermiyorum açıkçası. Gelişme olsa da veritabanı değil de başka güvenlik testlerine baksanız exploit koruması anlamındaki zayıflığını görebilirsiniz. Belki hardening yapılırsa biraz iş görür ama söz konusu sistem kaynağının da kullanımı olduğunda diğer iyi güvenlik yazılımlarına göre ayar sonrası daha fazla kullanacaktır. Boştayken bile neredeyse 150-200 MB kaynak tüketen bir yazılım.

Ha bir şu bakış açısıyla bakın. Bir zararlı yazılım yazarı olsaydınız ilk hangi güvenlik yazılımını geçmek isterdiniz? Son kullanıcıya sunulan Defender'i kolayca birkaç tekniği harmanlayarak bypasslamak pek mümkün.

Öneriye gelecek olursak aşağıdakiler olabilir.
  • Kaspersky
  • Norton
  • BitDefender
  • Sophos
  • Dr. Web
Not: Yazılımlar başarı sırasına göre sıralanmamıştır, hepsi iyidir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı