Hangi yazılım diliyle başlamalıyım?

Yer
Eskişehir
Python veya C ile başlamayı düşünüyorum. Udemy'den alacağım C alırsam yanında C++ eğitim veriyor. Birisi diyor Pyhton, birisi C o konuda kararsız kaldım.
Ek olarak şu an yeni bir kurs keşfettim HTML, Bootstrap, JavaScript, C#, Python, Java, Node JS, Flutter, Angular, React ve çok daha fazlasını öğretiyor sizce bunu alayım mı? Aklıma takılan soru şu C ile C#'nin farkı nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Pyton ile Başlayıp C++ ve C Dillerini sırasıyla öğrenmenizi öneririm, Bahsettiğiniz Ders'ler birbirinden ayrı katagori'de ve kafanızı karıştırabilir. 2 Tavşan kovalayarak tavşan yakalayamazsınız diye bir örnek vermiş olayım.

C 1972de çıkmış fonksiyonel bir dildir.
Hızlı ve donanıma yakın olması ile meşhurdur.
Günümüzde bazı gömülü sistemler haricinde kullanım alanı yoktur.
Onun mirasını C++ devam ettirmektedir.
C++, C'nin aksine Object Oriented bir dildir. Çoğu program, işletim sistemi hala C++ kullanılarak yazılmakta.

C# ise Java'nın büyük başarısı sonrası Microsoft tarafından geliştirilen Object Oriented bir dildir.

C ile C#'ın alakası yok. Benzer yanları var ama o kadar. C# daha gelişmiş bir dildir, OOP desteklidir. C OOP destekli değildir, bu nedenle C++ çıkmıştır. C++ öğrenirsen C öğrenmiş olursun, ek olarak OOP kullanma fırsatın olmuş olur. C öğrenmek mazide kaldı, OOP olmayan bir dilde büyük bir proje yapıyorsan süründürür. C istiyorsanız C++ öğrenin.

C ve C++ doğrudan Binary derlenir, C# ise yarım derlenir. C# çalışmak için işletim sistemine ihtiyaç duyar çünkü doğrudan Binary derlenmemiştir. Çalıştırıldığında yarım olan derlemesini yorumlayıcı sayesinde Binary olarak okutur. Windows tabanında yüksek performanslı ve büyük işler yapacak bir yazılım geliştirmek istiyorsanız C# biçilmiş kaftandır. Yok ben Cross-Platform çalışacağım, hepsini de aynı dille yapacağım diyorsanız Python ve C++ iyidir.

Ancak ikisini de öğrenip Cross-Platform çalışabilirsin. C++ kütüphanelerini C# içinde kullanabilirsiniz. En fazla ne yapabiliriz ki diye sorarsanız güzel bir örnek vereceğim.

Dünyanın en gelişmiş IDE'si olan Visual Studio, Windows için C#, MacOS için C++ dili ile yazılmıştır.

Eğer donanıma yakın işlerle uğraşıyorsanız, örneğin mikrodenetleyiciler gibi assembly le başlayın. Her şeyi en temelden tüm işleyişi anlayarak öğrenirsiniz. Sonrasında C diliyle devam edin. Donanıma yakın çalışmayacaksanız, o zaman daha yüksek seviyeli dillere yönelebilirsiniz.

C ile C#'ın alakası yok. Benzer yanları var ama o kadar. C# daha gelişmiş bir dildir, OOP desteklidir. C OOP destekli değildir, bu nedenle C++ çıkmıştır. C++ öğrenirsen C öğrenmiş olursun, ek olarak OOP kullanma fırsatın olmuş olur. C öğrenmek mazide kaldı, OOP olmayan bir dilde büyük bir proje yapıyorsan süründürür. C istiyorsanız C++ öğrenin.

C ve C++ doğrudan Binary derlenir, C# ise yarım derlenir. C# çalışmak için işletim sistemine ihtiyaç duyar çünkü doğrudan Binary derlenmemiştir. Çalıştırıldığında yarım olan derlemesini yorumlayıcı sayesinde Binary olarak okutur. Windows tabanında yüksek performanslı ve büyük işler yapacak bir yazılım geliştirmek istiyorsanız C# biçilmiş kaftandır. Yok ben Cross-Platform çalışacağım, hepsini de aynı dille yapacağım diyorsanız Python ve C++ iyidir.

Ancak ikisini de öğrenip Cross-Platform çalışabilirsin. C++ kütüphanelerini C# içinde kullanabilirsiniz. En fazla ne yapabiliriz ki diye sorarsanız güzel bir örnek vereceğim.

Dünyanın en gelişmiş IDE'si olan Visual Studio, Windows için C#, MacOS için C++ dili ile yazılmıştır.
Şimdi C++ öğrenin mi diyorsunuz ? Hobi olarak öğreneceğim ileride de bilgisayar mühendisliği seçeceğim şimdi öğrenirsem algoritma falan daha iyi oturur diye düşünüyorum.
Eğer donanıma yakın işlerle uğraşıyorsanız, örneğin mikrodenetleyiciler gibi assembly le başlayın. Her şeyi en temelden tüm işleyişi anlayarak öğrenirsiniz. Sonrasında C diliyle devam edin. Donanıma yakın çalışmayacaksanız, o zaman daha yüksek seviyeli dillere yönelebilirsiniz.
Öğrenciyim hobi olarak öğrenmeyi hatta gelişip belki bir şeyler yapmayı düşünüyorum.

Şimdi C++ öğrenin mi diyorsunuz ? Hobi olarak öğreneceğim ileride de bilgisayar mühendisliği seçeceğim şimdi öğrenirsem algoritma falan daha iyi oturur diye düşünüyorum.
Ben bildiğim tüm dilleri unutsaydım. Java ve C# dan başlardım.
Eğer multi-platform istiyorsanız. Java. Windows içinse C# ile başlayın.
İki dil çoğu yönden bir birine çok benziyor. Hatta C# için "Microsoft'un Java'sı" diye bir tabir vardır.

Hic farketmez. Programlamayi ogrenmek icin populer herhangi bir dili secsen olur. Git Rust ogren. Go ogren. Kotlin ogren. Baslangic icin hepsi ayni kapiya cikar, sonucta hic bir sey bilmiyorsun.

Insanlar "yapacagin ise gore programlama dili secmelisin" der ama, sen henuz o seviyede bile degilsin. Android uygulama yapacagim, o halde Java ile baslamaliyim demek mantikli degil. Android SDK'sinin icine girince gorecegin Inheritence ve Event driven yapisini zaten anlaman icin bir firin ekmek yemen gerekiyor.

Programlama ciddi yapildiginda hayat boyu zamanini alan bir ugras, bu maraton kosan bir atletin "emeklemeye hangi halida baslasam" diye sormasi gibi bir sey. Cidden hic farketmez, ogrendikten sonra yeni bir dil ya da framework ogrenmen 2 gun suruyor zaten.

Yeni baslayan ilk dillerini cok onemli zannediyorlar : )

Genelde Python onerilmesinin sebebi de sade olmasi, o kadar. Yoksa C ile de gayet ogrenirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı