Hastaların ölümünü sorgulayan yapay zeka

snrkaan

Kilopat
Katılım
31 Mart 2016
Mesajlar
1.431
Makaleler
6
Çözümler
6
Bilim insanları tarafından yeni bir buluşa imza atıldı. Hastaların ölüp ölmeyeceğini ön görebilen bir yapay zeka geliştirildi.
Yapay zeka hastaların organ görüntülerine bakarak ne kadar süre yaşayabileceğini önceden tahmin edebiliyor.

Yapay zekanın yapmış olduğu tahminler yüzde 69 doğruluk payına sahip. Bir grup Avusturalya’lı bilim insanı tarafından geliştirilen sistemde hastanın organlarının görüntüsünü inceleyen yapay zeka hastanın ölüp ölmeyeceğini söyleyebiliyor. Kısa süre önce Nature dergisinde yayınlanan Bilimsel Raporlar bölümünde yayımlanan araştırmanın makalesi, ciddi hastalıkların erken teşhislerinde hekimlere yardımcı olacak bir sistem olarak tanımlanıyor.

Adelaide Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmiş olan sistem, BT taraması yapılan 48 hastanın göğsünden alınan tıbbi görüntülerin yapay zeka tarafından kullanılarak analiz edilmesi ve hangi hastanın beş sene içerisinde öleceği tahmini üzerinden yapıldı. Yapay zeka tahminlerinde yüzde 69 oranında başarı sağladı.

Araştırmayı kaleme alan Luke Oakden-Rayner, biyolojik yaşın doğru bir biçimde değerlendirilmesi ve hastanın ömrünün ne kadar olacağının tahmini, doktorların vücudun içine bakma ve her organın sağlığının ölçülmesi noktasındaki imkansızlıklar sebebiyle sınırlı kaldı. Araştırmada bilgisayar sistem görüntülerinin nasıl anlayıp, analiz edileceğini öğrenen bir teknik olan ‘derin öğrenme’ kullanımı incelendi, diye konuştu. Sistem özellikle konjestif kalp yetmezliği ve amfizem gibi ağır kronik hastalıklara sahip olan kişilerde yüksek başarı oranı yakalıyor. Araştırmacılar yapay zeka sisteminin yüksek miktar veriyi bir araya getirerek doktorların eğitimini almadığı çözülmesi zor kalıpları tespit ederek tıbbi sonuçları tahmin etme yeteneği olduğuna değiniyorlar.

Kaynak: Study: AI Can Predict Lifespans Of Patients By 'Looking' At Organs
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı