Hayatımın kararını vereceğim

• Konuyu başlatan polS
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 35
  • Görüntüleme 2.932
Kardeşim kesinlikle üniversite okumalısın yıllardır ben yayıncılık sektöründeyim belki de 10 binlerce yayın açan ya da deneyen insanlarla bire bir konuştum çeşitli yayın platformlarında yetkili olarak çalıştım. Şu anda gördüğün yayıncılara, YouTuber'lara özenip hayatını çöp etmeni istemem. Hem üniversite okuyup hem yayın yaparak 3-4 ay öncesinde mezun oldum. Kolay değil ikisini aynı anda götürmek ama şunu diyebilirim 2014'ten beri bu sektörün içerisindeyim ve bu işe başlayanların sadece %0.1 para kazanıyor sayı gerçekten o kadar az ve inan geceni gündüzüne katsan bile bir geri dönüşü olmadığında çok üzülürsün. Kesinlikle YouTube kanalı aç videolar çek içerikler üret ama hobi olarak yap. Yine de karar senin detaylı şekilde konuşmak istersen tecrübelerimi aktarabilirim.

Zahmet olmazsa tecrübelerinizi aktarmanızı gönülden isterim.

YouTube kanalıyla onla bununla olmaz bu işler kardeşim yıl 2022 oldu her gün tonlarca YouTube kanalı açılıyor bu saatten sonra YouTube'da tutunabilmen için ya çok yüksek bütçeli videolar çekmen gerekiyor ya da videolarına ünlü kişileri çıkarman gerekiyor.
Hayatının kararını bu ülkeden nasıl giderim diye yollar arayarak ver.

Selamlar, ben 18 yaşında bir gencim. 1 yıl mezuna kaldım. Hayatımı etkileyecek bir kararı vermek üzereyim. Ülkemizde okuyup işsiz kalan birçok genç arkadaşımız mevcut.
Ben de bu durumdan etkilenerek YKS sınavına hazırlanmayı bıraktım. Yaklaşık 1 ay oluyor. Dün bir konu açmıştım, hayallerimin peşinden koşmak istiyorum diye. Kendime bir YouTube kanalı açıp içerik üretmek istediğimi söylemiştim. Ben bu hayalimin peşinden gitmek istiyorum. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum. Şimdi bize ne senin kararından diyebilirsiniz, haklısınız da. Benim arkadaşım olmadığı için buraya yazmak istedim. Bana bu durumda biraz yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.

Yakşamlar, bende mezuna kaldım öncelikle bunu belirtmek isterim. Yazdıkların bana çok depresif geldi yanlış anlama lütfen. Bu dönemde ben ve birçok arkadaşım senin gibi zorluklar yaşıyoruz ama sen pes etmişsin. YouTube ya da başka bir platformda tabii ki istediğin gibi içerik üretebilirsin ama inan bu bekleyebilir. Yani önümüzdeki yıl üniversite okurken de yapabilirsin bu işi. Ama eğer bana sorarsan bırakma asla eğitimi. Sen işsiz kalan gençleri şimdilik düşünme. Benim de böyle yazdığıma bakma, bende çok bunalıyorum arada ama sonrasında aklıma ileride inşallah ve eğer ki ileride ülkemiz daha güzel bir hale gelirse bende iş bulabilirim diyorum. Yani sana diyeceğim oku, diplomanı al elinden geleni yap; gerisi kader kısmet zaten. Özellikle bu konuya bu kadar bel bağladıysan'Ya YouTube'ya YKS' diyorsan kanımca yanlış yoldasın. Yine de gelecek yıllar için başarılar dilerim.

Kısa bir sürede olsa bir yerde çalış mümkünse ilgi duyduğun bir alan bulamazsan herhangi bir alanda düşüncelerini yönlendirmene yardımcı olacaktır.

İlla YouTube şart değil üniversiteye hiç gitmeyen insanlar şu an daha varlıklı gidin iş öğrenin onlar okurken siz o işi ogrenmis olacaksınız onlar mezun olduğunda bir şey öğrenmemis ve borçlu olacak

Dünyada artık hayat boyu öğrenme diye bir kavram ortaya çıktı. Sen şimdiden vazgeçersen ileride zor duruma düşebilirsin. Diğer arkadaşlarında dediği gibi kötü üniversiteye girmemen gerek. İstanbul'da görmüştüm resmen apartman üniversiteleri var. Buradan mezun olan kişi kendini üniversite mezunu olarak gördüğünden diğer mezunlarla denk tutuyor. Bunların yaptığını yapma yeter.

Sadece üniversitede yetmez kendini geliştirmen gerek. Yeni meslek grupları oluşuyor, bazıları ortadan kalkıyor. Hem fırsat hem zulüm oluyor bazılarına. Ama yinede elinde en kötü bir diploman olsun.

Youtuber olmayı da boş zamanlarında düşünebilirsin. Bence ona bel bağlama. Youtube'un koşulları, kuralları yeni başlayanlar için zor diye duydum. Şuan güçlü kanalları daha da öne çıkarıyorlar ve Youtuber sayısı ciddi manada fazla. Hem yaratıcı hem de insanların ilgisini çeken birşey bulmak ve bunu doğru pazarlayarak kitlelere ulaştırmak kolay değil. İstersen üniversitede grafik tasarım tarzı (bu tarz bölümler konusunda pek bilgim yok) bir bölüm okuyup bunları birleştirip işini yaparken Youtube'a devam edebilirsin.

Senin bu dediğin olay bana Amerikan filmlerindeki Hollwood starı olmaya gelen ama sonra Fast foodda çalışan kişinin durumunu hatırlarttı biraz. Ülkenin durumu ortada ama kendini iyi yetiştirmek her türlü avantaj sağlayacaktır. Vasıflı eleman bulmak şimdi bile zor.

Bende üniversite ye hazirlanmaktan vazgeçtim.
Sırayla 3 planım var:
*Sokak temizlikçicisi olmak
*Market çalışanı olmak
*Çantacıda çalışmak (deneyimim var , çanta mağazası değil üretimi)
*babamın yanında çalışmak

İlk 2 seçenek benim için kusursuz doktor olacağıma çöpçü olmayı tercih ederim. Neden mi? Doktor olana kadar 4 yıl okumam , kira ödemem, test kitabı almam (bide çözmem), sınavlar, yemek parası, yol parası ödemem gerekecek. Diyelim 50.000 tuttu bunlar. Ve sonunda doktor oldum (olamama ihtimali de var)
Hayata -50.000 tl ile başladım ve hayallerimi gerçekleştiremedim.

Çöpçü olursam (lise mezunu olmak yetiyor)
Maaş 4500 (sonradan 5000 oluyor)
Çalışma saati gece 5 den öğlen 15.00 diye duydum .kendime zamanda ayirabilirim zaten evlenmeyi düşünmüyorum , ev gecindirmeyecem.
5000 x 48 240.000 tl hayallerimi gerceklestirebiliyorum daha ne olsun? Lüks üstü Bi PC odası dizicem kendime, bide kendi evimi satın alıp beni 5 yıl çalışmadan geçindirecek parayida elde edeyim basicam istifamı hobimi (oyun videoları) işe çevirmeye çalisicam olmasa sorun değil üzülmem sonucta hobi. 2 yilda 12 yıllık çöp PC ile en zorlu şartlarda oyundan para kazandıysam, yt de deneyim kazandıysam. 5 yilda üst seviye PC ve 5 yıl özgür şartlarda neler yapmam ki ?
Bu arada kardeşimde aynı düşüncede 240.000 x 2 = 480.000 tl

Sizce nasıl bir fikir? Doğrumu yapıyorum?

Son düzenleme:
Boş işlerle uğraşma. Üniversite okumak için kasmana gerek yok. Kendini geliştirip dolar kazanabileceğin bir iş bulabilirsin. Yazılım, 3d model vb. Tabi ilgin ve yeteneğin varsa bu geçerli. 2. bir seçenek te şudur. Orta öğretim kpssye girip atanmaya çalışmak. Gayet mantıklı bir tercihdir. Üniversite okumak son seçeneğin olsun. Çalışıp iyi bir üniversiteye girdikten sonra daha da zor. Kolay kısmı o üniversiteyi kazanmak emin ol. Eninde sonunda dediğim 2. seçeneğe döneceksin. Kpss hazırlık süreci. Peki neden 1500 tl fazladan maaş için 4 sene en iyi ihtimalle üniversite okuyasın? Herkes ezbere üniversite yazıyor. 300 binde mühendsilik yazıyorlar. Ben senin yerin olsam hem kpssye hazırlanırım hem de dolar kazanabileceğim bir işte kendimi geliştirrim. İkisini birlikte çok rahat yaparsın 18 yaşındasın henüz.

Not: bugüne kadar boşuna okumadım ilk okul, orta okul , lise de öğrendiklerim paha biçilemez onları unutmam karşılığı 1.000.000 dolar teklif etseler reddederim. Yoksa ortalıkta mağara adamı gibi dolaşırım, İngilizceyi unutmak... hayali bile kötü. Artık instagram da yabancı insanlarla sohbet etmeye başladım yabancı postlar görüyorum full çok eğlenceliler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı