Hayatın anlamsız olduğu gerçeği

Bazen bende öyle düşüncelere kapılsam da gecenin 2'sinde dişin ağrımaya başlayınca hayatın anlamını buluyorsun... SAĞLIK...
Hayatın anlamı sağlık değildir, hayatın anlamı gecenin 2'sinde dişin ağrıdığını ve bunun sağlıkla ilgili bir problem olduğunu anlayabilmendir. İnsan harici diğer hiç bir hayvan, varlık bunu anlamlandıramaz anlayamaz. Bizler insanız, zekiyiz ve en önemlisi irademiz var. Bu evrende öldükten sonra hiç bir şey olmayacağına inanmıyorum çünkü insanız. Düşünüp tartışabiliyoruz ve bu bizi önemli yapar, bizler önemliyiz ve öylece toz olup gitmeyeceğiz. Hayat bir amacın olmadığı zaman çok anlamsızdır, ama tekrar böyle bir hayatının olacağının garantisi yok. Geçmiş çok tanıdık geldiği için geleceğe gitmemek isteyemezsin. Hayatı anlamlandırmaya çalışmak tanrıyı kanıtlamakla aynı şey, asla bir sonuca varayamayacağız eğer bir sonuca vararsak bu oyunun, bu düzenin hiç bir anlamı kalmayacak.
 
Neye göre önemli neye göre önemsiz. Akıllıyız düşünüyoruz diye önemli değiliz. Oksijen de önemli, ağaçlar da önemli... Evrende önemsiz bir şey olduğunu düşünmüyorum.
 
İnsanlar zekaları geliştikçe kendilerini evrenin merkezinde sanıyorlar. Her şeyin odak noktasının kendileri olduğuna inanıp sürekli bir şeyler uğruna çaba sarf etmişler ama size bir şey söyleyeyim mi? Aklımızın almayacağı evrende bizim gram önemimiz, anlamımız yok. Bunun yüzünden defalarca, yaşadığım hayatı boş verip kendimi saldığım oldu, bazen de ara sıra aklımın başıma gelip bir şeyleri yoluna sokmaya çabaladığım oldu. Bir gün öleceğiz ve neler yaşamış olduğumuzun gram önemi kalmayacak. Sizce hayatın anlamı, önemi var mıdır?

Hocam zaten hayat denen şey monotonluktan ibaret her zaman bir döngü içindesin misal öğrenci misin her gün erkenden kalk elini yüzünü yıka okula git zorban varsa zorbalığa uğra eve gel ve okulu böyle bitir sonrasında işe gir erkenden kalk elini yüzünü yıka işe git eve gel ve tekrarla hayat bundan ibaret.
 
Hocam zaten hayat denen şey monotonluktan ibaret her zaman bir döngü içindesin misal öğrenci misin her gün erkenden kalk elini yüzünü yıka okula git zorban varsa zorbalığa uğra eve gel ve okulu böyle bitir sonrasında işe gir erkenden kalk elini yüzünü yıka işe git eve gel ve tekrarla hayat bundan ibaret.
Aynen öyle hocam. Sonunda gerçekleri açıklayan bir dost buldum. Ayrıca okul boş bir yerdir lise en kötüsü de bunu da söylemeden gecemeyeceğim. Hayat terkarlamalardan ibaret dediğiniz gibi
 
Fabrikada amele? Kalifiye bir teknikerin/teknisyenin çoğu mühendisten daha iyi maaş alıp hayatını bal gibi yaşadığını biliyorum ailemden. Mekatronikcilerin maaşları çoğu boş mühendisten daha fazla ayrıca yurtdışına gidebilme olasılığa kat ve kat daha fazla. Bu tür cümleler kurmadan ne olduğunu bilelim :)
Onlar zaten amele sınıfı sayılmaz. Belli bir deneyimleri var. Her gelen adamın yapacağı iş değil. Amele sınıfı genelde gücü yettiği kadar herkesin yapabileceği birikim gerektirmeyen işleri yapar.
 
Hayat anlamsız değildir, hayat "inanmayan bir kalp" için anlamsızdır.

Evet, inanmayan biri için aşırı derecede boş, anlamsız, gelip geçici bir zaman aralığıdır sadece hayat. İyi olmanında, kötü olmanında anlamı yoktur hatta, çünkü yok olup gidecektir ona göre. İnsanlığa faydalı olmak falanda inançsız biri için boş, çünkü herşey toz olup bittiğinde onunda bir anlamı kalmayacak.

İyi ki iman var.
 
Hayata dair ve hayat ile alakalı her unsur bilinmiş, üzerine gerçek hakkında da bir fikre sahip olunmuş ve hayatın anlamsızlığının bir gerçek olduğu kanaatine varılmış. Üstüne bir de bunun felsefe ile alakası olduğu düşünülmüş. Ucundan kıyısından felsefe ile iştirakli olsaydınız, hayatın anlamsızlığının ya da anlamlılığının insan için öznel bir durum olduğunu fark edebilir ve gerçeğin de özneler ve nesnelerin birlikteliğinden hasıl olabileceğini düşünebilir, hatta kendi fikrinizin gerçek olduğu iddiasında bulunmazdınız.

Anlam konusunda bir şeyler demek gerekirse; her canlı ya da cansız bir şekilde diğerine etki eder ve onda anlam bulur. Benim, dün ya da iki gün önce tükettiğim tavuk ya da fasulye bile anlamlıdır, hayat nasıl anlamsız olabilir?
 
Son düzenleme:
İnsanlar zekaları geliştikçe kendilerini evrenin merkezinde sanıyorlar.

Tam aksine, zekayla beraber muhakeme yükseldikçe resmin bütününde bir anlam ifade etmediğini anlıyor insan.

İnsanın yaptığı her şey doyuma ulaşma amaçlıdır. İçinde bulunduğumuz sistem bu doyuma sadece küçük bir zümrenin ulaşmasını amaçladığı için geriye kalan bizler de bu doyuma ulaşamadığımız için boşlukta kaybolmaya mahkumuz.

Dünyadaki sosyal sistemimiz o kadar çürük ki, katlanmak için duygularımızı bastıran ilaçlardan almamız gerekiyor ya da manevi kurallarla kendimizi sınırlıyoruz.
 
Hayat anlamsız diyenin zeka düzeyinin bakteriden fazla olduğunu zannetmiyorum. Hayat anlamsızsa tüm varoluşun, yaşayışın ve yaşama çaban çelişki içinde. Çünkü hayatın her anında mutlu olmaya çalışıyorsun ama hayat anlamsızsa neden bunu yapıyorsun? Mutlu olmak da anlamsız çünkü. Fakat bunu diyen onlarca kişi hala mutlululuk peşinde koşuyor. Hayat anlamsızsa sen de anlamsız bir şeyin peşindeki anlamsız birisin. Saçmalıktan başka bir şey değil.
 

Geri
Yukarı