HDD'den Ubuntu kalıcı kullanımı

Merchrior

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Dostlar elimde 250GB'lik bir harici disk var bunun yarısını Ubuntu kurmak için ayırdım. Yumi ile indirdiğim ISO dosyasını diske yazdırdım ama yazdırırken "select a persistent space in stick for storing changes" diye bir bar çıktı. (YUMI kullanıyorum diske yazdırmak için)
Burası harici diskten yaptığım değişikliklerin harici diskte depolanmasını sağlayan bölüm mü? Daha önce hiç Ubuntu kullanmadım özellikle harici diskten. 90GB'ye yakın bir alan ayırdım persistent Storage için ama emin değilim ne işe yaradığına.
Eğer yaptığım şeyler harici diskte depolanıcaksa bu yaptığım değişiklikler Windows'a da etki eder ya da sistemi de etkileyecek şeyler oluşturur mu? Yani Ubuntu'dan yaptığım olaylar sadece diskin içinde mi kalır?

Çözüm
Kurulumu neden HDD üzerinden yapıyorsunuz? ISO dosyasını USB flash belleğe yazdırıp, harici hard disk üzerine kurulum yapın. Kurulum yaptığınızda EFI dosyaları Windows 10'un Boot sektörüne yazılacaktır. Bu nedenle kurulumu yapmadan önce bilgisayarındaki HDD'yi çıkarttıktan sonra harici HDD'ye kurulum yapmanı tavsiye ederim. Çıkartmakla uğraşamazsan, Gparted programı ile Windows 10'un Boot partisyonunudaki boot/efi bayrağını kaldır diagnostik ve Hidden olarak ayarla. Sonra kurulumu harici HDD'ye yap. Kurulum bittikten sonra Windows'un Boot partisyonunu tekrar düzelt Boot ve esp olarak bayrak tanımla. Böylece Windows 10'unu bozmamış olursun. Her zaman yedek alacak çalışın. Windows 10'u bozabilirsiniz.

A'dan Z'ye adım adım Dual Boot Windows + Linux kurulum rehberi - Technopat Sosyal
Yumi kullanmanıza gerek yok. Yumi kafanızı karıştırır.

Bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemi nedir?

Mevcut kullandığınız Windows varsa USB hard disk içerisine Ubuntu kurabilirsiniz.

Harici disk içersinde Boot ettiğiniz başka sistem var mı? Neden yumi kullanıyorsunuz?

Windows 10 kullanıyorum. Rufus kullanıcaktım ama diski 2'ye böldüm yarısını oyun depolamak için kullanacağım diğer yarısına da Ubuntu kurmak istyordum. Rufus'da böldüğüm diskleri tek disk olarak görüyor. Aslında hard disk ile Boot ettiğim zaman Ubuntu açılıyor şu an ama kurulum yap dediğim zaman kurulumda takılıyor kendisi. Ya da çok yavaş anlamadım onu. Yaptığım değişiklikler kalıyor kurulumu yapmadan halbuki önce kurulum ekranı gelmesi gerekmiyor muydu?

Ubuntuyu taşınabilir olarak kullanmak istiyorum windowsun üzerine kurmak değil amacım.

Kurulumu neden HDD üzerinden yapıyorsunuz? ISO dosyasını USB flash belleğe yazdırıp, harici hard disk üzerine kurulum yapın. Kurulum yaptığınızda EFI dosyaları Windows 10'un Boot sektörüne yazılacaktır. Bu nedenle kurulumu yapmadan önce bilgisayarındaki HDD'yi çıkarttıktan sonra harici HDD'ye kurulum yapmanı tavsiye ederim. Çıkartmakla uğraşamazsan, Gparted programı ile Windows 10'un Boot partisyonunudaki boot/efi bayrağını kaldır diagnostik ve Hidden olarak ayarla. Sonra kurulumu harici HDD'ye yap. Kurulum bittikten sonra Windows'un Boot partisyonunu tekrar düzelt Boot ve esp olarak bayrak tanımla. Böylece Windows 10'unu bozmamış olursun. Her zaman yedek alacak çalışın. Windows 10'u bozabilirsiniz.

A'dan Z'ye adım adım Dual Boot Windows + Linux kurulum rehberi - Technopat Sosyal

Çözüm
Yani anladığım kadarıyla yeni bir usbye iso dosyasını yaz. Sonra Gparted programından boot/efi kısmını diagnostik/hidden oalrak ayarla. Harici diske kurulum yaptıktan sonra diski çıkart ve boot/efi olarak ayarla. Peki kurulumu harici diske yaptıktan sonra mı boot/efi olarak ayarlamam gerekiyor?

Ve diyelim ben bu usbye isoyu yazdım. BIOStan USB'yi seçip devam ettim. Ubuntu'yu da harici disk alanına kurdum. Yaptığım tüm işlemler harici diskte Ubuntu içinde mi kalıcak yoksa windowsu etkileyen bir şey olucak mı?

Ve Ubuntu'ya girmek için BIOStan harici diski mi boot etmem gerekir yoksa cihaz açılırken kendisi sorar mı?

İlgin için teşekkürler bu arada eyvallah

Öncelikle neden harici diske kurmak istiyorsun?
Ubuntu zaten kasıntı ve şişkin zor çalışan bir linux türevi. Usb diskte ubuntu çalıştırmak zor olur. Neden bilgisayarının içindeki diske kurmuyorsun da hariciye kuruyorsun?

Katı sabit diskte Ubuntu yavaş çalışabilir. xfce masaüstü kullanan xubuntu'yu deneyiniz. Daha çok verim alırsınız.

Bilgisayardaki disk zaten çok dolu ben de harici disklere de ubuntu kurulabildiğini duydum yanımda da taşımak istiyorum bir nevi
Katı sabit diskte Ubuntu yavaş çalışabilir. xfce masaüstü kullanan xubuntu'yu deneyiniz. Daha çok verim alırsınız.

Aralarındaki fark nedir

xubuntu daha hafif ve daha hızlı bir masaüstü olan xfce'ye sahiptir. Daha az kaynağa ihtiyaç duyar. Linux'u ilk kez deneyecekseniz Linux Mint xfce sürümüne de bakabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…