Her masaüstü bilgisayara SSD takılır mı?

SATA portu olan her cihaza takılabilir. Yeni nesil 2.5 inç SSD'ler SATA 3 olsalar da geriye uyumluluk vardır. SATA 2 sisteme de SSD takılabilir yani. Sadece hızlar 300 MB/s limitine takılacak SATA 2'de. Yani 560/540 MB/s okuma ve yazma hızlarına sahip bir SSD takarsanız 300 MB/s ve üzerine çıkamayacak asla.

Yine de HDD'den kat kat daha hızlı çalışır. Ve SATA 1 bile olsa yani 150 MB/s aktarım destekleyen bir SATA portunuz olsa da SSD almanız gayet mantıklı bir seçim olur. Gerçi SATA 1 portu kalmadı ama neyse.

Random IOPS değerleri HDD'den kat kat daha yüksek SSD'lerin. Bu da sistemin açılış hızını, programların açılış hızını ciddi ölçüde etkiliyor.
 
Hocam, minimum SATA 2 hızında çalışan bilgisayarlara takılabilir. Yalnızca, SATA 2 ile hız kaybı olur. SATA 3 ile zaten tam hızını alırsınız.
 
SATA II varsa bile en azından 120GB bir tane ucuza SSD alıp Windows'u ona kurmak şart olacak kadar önemli. Bilgisayar deneyimlerini baştan başa değiştiriyor 100 GB RAM RTX 3090 alsanız bu kadar deneyim artışı elde edemezsiniz. Bilgisayarın açılma süresinden tutun hantallığa kadar her şeyi ortadan kaldırmakta. Ben tavsiye ederim almanızı. Direk CPU Z indirip oradan anakartınızı bize söyleyebilirsiniz.
 
Bende hem SATA3 portlu bir makinede hem de SATA2 portlu bir makinede var. İkisinde de HDD'ye göre çok çok hızlı. SATA3 kadar hızlı olmasa bile SATA2'ye de takmaya değer yani. Hatta şu an SATA2 olan PC SATA3 olana göre nedense biraz daha hızlı açılıyor.

Çok fazla SATA dedim, beynim yandı. 😵😁
 

Yeni konular

Geri
Yukarı