Herkesin yazılım öğrenmesi

450909

Hectopat
Makaleler
2
Günümüzün sorunlarından yalnızca biridir. Mükemmel bir gelecek vaat vadeden yazılım dünyası şüphesiz büyük fırsatlar barındırıyor. Yapay zeka, bulut mühendisliği, mobil geliştirme, web tasarım, oyun geliştirme, veri yönetimi, veri bilimi, algoritma uzmanlığı, sanal gerçeklik blok zinciri, NFT, robotik kodlama, sosyal medya yönetimi gibi pek çok kol var.
Peki herkese yazılım öğrenmesini tavsiye etmek ne kadar mantıklıdır? Ortalık temel seviyede yazılım bilen insanlarla doldu, taştı.
Herkes neden yazılım öğrenmemeli? Nitelikli yazılımcı nedir, kimdir ve kim değildir? Kim yazılımcıdır? Yazılım basit projeler yapmaktan mı ibarettir? Her yazılım dili bilenden yazılım mühendisi olur mu? Yazılım fakültesi okuyarak yazılımcı olur musun veya yazılım fakültesi okumadan yazılımcı olabilirsin peki mühendisi olabilir misin?
Bence bu sorular cevaplanması gereken sorular. Bu konuda herhangi bir fikri savunmuyorum, yalnızca soruları soruyorum. Her türlü fikre açık.

Günümüzün sorunlarından yalnızca biridir. Mükemmel bir gelecek vaat vadeden yazılım dünyası şüphesiz büyük fırsatlar barındırıyor. Yapay zeka, bulut mühendisliği, mobil geliştirme, web tasarım, oyun geliştirme, veri yönetimi, veri bilimi, algoritma uzmanlığı, sanal gerçeklik blok zinciri, NFT, robotik kodlama, sosyal medya yönetimi gibi pek çok kol var.
Peki herkese yazılım öğrenmesini tavsiye etmek ne kadar mantıklıdır? Ortalık temel seviyede yazılım bilen insanlarla doldu, taştı.
Herkes neden yazılım öğrenmemeli? Nitelikli yazılımcı nedir, kimdir ve kim değildir? Kim yazılımcıdır? Yazılım basit projeler yapmaktan mı ibarettir? Her yazılım dili bilenden yazılım mühendisi olur mu? Yazılım fakültesi okuyarak yazılımcı olur musun veya yazılım fakültesi okumadan yazılımcı olabilirsin peki mühendisi olabilir misin?
Bence bu sorular cevaplanması gereken sorular. Bu konuda herhangi bir fikri savunmuyorum, yalnızca soruları soruyorum. Her türlü fikre açık.

Dostum herkes yazılım öğreniyor da ne oluyor? Bilmem farkında mısın Türkiye'de yazılımcı açığı var Avrupa'da en azından kendim gördüğüm kadarıyla söylemek istiyorum.

Dostum herkes yazılım öğreniyor da ne oluyor? Bilmem farkında mısın Türkiye'de yazılımcı açığı var Avrupa'da en azından kendim gördüğüm kadarıyla söylemek istiyorum.
Dediğim gibi ben "Yazılım öğrenmeyin" veya "Yazılım öğrenmek saçma" demiyorum. Soruları sordum.
Ama Google, CERN, NASA, MİT gibi yerlerde büyük projelerde youtubeden öğrendiklerin ile bulunamazsın diye düşünüyorum.

Dediğim gibi ben "yazılım öğrenmeyin" veya "yazılım öğrenmek saçma" demiyorum. Soruları sordum. Ve 5 yazılımcı açığı vardır 5 yazılımcı ile kapatırsın sonra 10 yazılımcı açığı olur ama 100 yazılımcı vardır. Ha bu olay freelance işler ile sorun olmaktan çıkıyor gibi orası ayrı.
Ben de sizin gibi düşünüyorum. Ve en son bunu dediğimde "sanane, sana mı soracaklar?" diye saçma saçma tabirlere maruz kalmıştım. Aslında endişelenecek pek bir şey yok. Yazılıma başlayan 10 kişiden 8'i zor bulup bırakıyor. Zor bulacak adam da başlamasın zaten.

Bu yazılım öğrenmeye teşvik olayının asıl sebeplerinden birisi de herkesin "yazılım öğren" önerisi vermesi.

- Psikolojim bozuldu, yardım eder misiniz?
- Yazılım öğren.

- Hayattan soğudum. Ne tavsiye edersiniz?
- Bir hobi öğren, mesela yazılım öğrenebilirsin.

- Hobi önerir misiniz?
- Yazılım öğren.

Ülkemizde bu işin insanlara teşviğinin maddiyat üzerine olduğunu düşündüğüm için çoğu insan giriştikleri dalın üzerine giderken bir noktadan sonra zorlanıyor, ya bırakıyor ya da temel seviyenin ötesine geçmekte sorun yaşıyor. Her şeyden önce bu işin tıpkı diğer işler gibi gerçekten sevilerek yapılması taraftarıyım. Bilgisayarı seven, bilgisayarda vakit geçirmeyi, oyun oynamayı seven insanlar, ne yazık ki yazılımcı olmayı da sevebileceklerini düşünerek bu işe büyük heveslerle giriyorlar. Çocukken ailelerimizin büyüyünce doktor olmamızı anlamsız bir şekilde sürekli dile getirmeleri gibi, bu da dönemimizin doktorluk baskısı gibi bir şey sanırım. Bu işi sadece seven insanlar yapmalı. Nitelikli yazılımcılara her yerde her zaman ihtiyaç var.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı