High Power 500W Power good sinyali yok

IC'de işaretlediğiniz yerin bir altı PSON bacağı bu arada.

Evet evet orada kafam karışmış olabilir tersime geldiği için fotoğrafta...

Resistör dediğiniz şeyler direnç mi. Ölçtüğümde değeri kaç olmalı? Direnç ise renk tablosuna göre bakıyorduk galiba değil mi?

Evet renk tablosu. Anlatalım hemen:

1694546792679.png

Gördüğünüz sarı ve mor halka bizim sayılarımız. Üçüncü gördüğünüz kırmızı halka ise sayı 1 ve sayı 2'nin yanyana birleşiminden sonraki çarpanı. Sonuncusu ile toleransı. En son çarptıktan sonra bulduğumuz değeri tolare edebilecek range'i hesaplıyoruz. Şimdi renklerine göre bakalım:

İlk halkamız sarı. Yani sayı 1 = 4.
İkinci halkamız mor. Yani sayı 2 = 7. Şimdi 4 ve 7'yi yanyana yazalım: 47.

Üçüncü halkamız kırmızı. Yani çarpanımız 100.

Dördüncü halkamız altın. Yani tolerasyonumuz ±%5. Şimdi işlemleri yapalım:

47 x 100 = 4700 ohm. ±%5'ini aldığımızda 235. Yani 4465 - 4935 ohm arasında bir değerde olabilir ölçtüğünüz zaman.

Değerlere sağdan sola başlamıyoruz. Yani altın halkadan başlarsanız hatalı hesaplama yapmış olacaksınız. Renk ve değer tablosundan detaylıca görebilirsiniz zaten. Benim ezberimde artık.

Geç cevap yazıyorum kusura bakmayın

Rica ederim ne demek.

@Oreki selamlar ne demek asıl ben vaktinizi alıyorum @Andar Han ile beraber çok yardımcı oldunuz.

Estağfurullah. Bu arada cidden ikimiz de aynı yerde farklı konuları anlatıyoruz. Tuhaf ve güzel oldu.

Evet ben de gayriihtiyari ayrı ayrı sorunca cevaplar da öyle oldu. Gerçekten sevindim yardımcı olmanıza.
Bu direnç hesaplamasını icat edene de selam olsun :) Deneyeceğim anlattıklarınızı.

Tamir edilmese bile bu işler ile uğraşıp öğrenmek keyifli olur. Ben de sabahtan akşama kadar her boş vaktimde PSU'lara bakıyorum yıllardır.
Bu olay bende de var. Bu PSU'yu ve şu an kullandığımı defalarca açıp baktım karşılaştırdım vs. eğlenceli oluyor ama şimdi daha bilinçli bakmış olacağım. Hatta bir arkadaşımın yanık dandik bir PSU'su var atamadım hâlâ...

Bu olay bende de var. Bu PSU'yu ve şu an kullandığımı defalarca açıp baktım karşılaştırdım vs. eğlenceli oluyor ama şimdi daha bilinçli bakmış olacağım. Hatta bir arkadaşımın yanık dandik bir PSU'su var atamadım hâlâ...

IMG_20230527_024525.jpg

Aynı şekilde arkadaşımın bana gönderip "al ne yapıyorsan yap" dediği FSP'nin eski 300W bir modeli. Sürekli kurcalarım, masamın kenarında.

Eki Görüntüle 1942209

Aynı şekilde arkadaşımın bana gönderip "al ne yapıyorsan yap" dediği FSP'nin eski 300W bir modeli. Sürekli kurcalarım, masamın kenarında.
İlk dikkatimi çeken yukardaki şişik kapasitörler ve 300w olup 2 ana kondansatörün 680 uf, bendeki HighPower 500w olmasına rağmen tek 330uf kullanılmış. Hatta kullandığım 400w yazan Bross'ta da 2 x 680uf var ?
bross 400w.jpg

İlk dikkatimi çeken yukardaki şişik kapasitörler ve 300w olup 2 ana kondansatörün 680 uf, bendeki HighPower 500w olmasına rağmen tek 330uf kullanılmış. Hatta kullandığım 400w yazan Bross'ta da 2 x 680uf var ?
Eki Görüntüle 1942225

Bu konuyu tam olarak şurada anlatmıştım biraz:

Eki Görüntüle 1942057

47 x 100 = 4700 ohm. ±%5'ini aldığımızda 235. Yani 4465 - 4935 ohm arasında bir değerde olabilir ölçtüğünüz zaman.
Örnekte gösterdiğiniz 4700 ohm.luk direnç 4030 ohm (multimetrede 20k modunda 4.03) çıktı. Doğru anladıysam bu değer aralığın altında kalıyor. Onun üstündeki 2.7k lık 2.66k verdi normal galiba. Vakit bulunca kartı söküp arkasına bakacağım. 4030 ohm değeri sorun yaratır mı?

1694514429447.png

Ortadaki dirence benzer şeyin üzerinde 48 sayısı var, ölçtüm(15600ohm) ama bir şey ifade ediyor mu bilmiyorum.

Son düzenleme:
Doğru anladıysam bu değer aralığın altında kalıyor.

Evet aralığın altında ama onun ayrımından bahsedeyim.

Resistörün düzgün çalışıp çalışmadığını ölçmek için ölçtüğünüz değer ya ilgili aralıkta olmalı, ya da ilgili aralığın biraz altında. Aralığın altında olduğunda problem olmamasının sebebi, PCB üzerindeki diğer devre elemanlarına bağlı olması. Bağlı oldukları elemanlarda da direnç olduğu için resistörün direncini düşürmeleri normal. Tam olarak doğru değeri okumak istiyorsanız yapmanız gereken şey resistörü PCB'den sökmek.
Eğer değer, ölçmeniz gereken aralığın üzerinde çıkarsa, resistör düzgün çalışmıyor demektir. Çünkü devrede ilgili resistörün direncini arttırıcı derecede etki yapacak bir eleman mevcut değil. Direkt sorunlu bir resistördür diyoruz.

Onun üstündeki 2.7k lık 2.66k verdi normal galiba.

Evet bu tam olarak doğru aralıkta çıkmış.

Ortadaki dirence benzer şeyin üzerinde 48 sayısı var, ölçtüm(15600ohm) ama bir şey ifade ediyor mu bilmiyorum.

O gördüğünüz diyot. Diyotların farklı çeşitleri ve kullanım yerleri var. Kimileri yüksek akım, kimileri ise düşük akım geçirmek üzere üretiliyorlar. Ölçmek için multimetrenin üzerinde diyot ölçüm modu olacak zaten.

Şimdi sadece rengine bakarak, Silicon Rectifier diode'u olduğunu söyleyebiliyorum ve akım forward biased olmalı. Yani ölçeceğiniz değer 0.5 ile 0.7 arasında olacak. Akım tek yönlü iletilir, en azından forward biased bir diyot ise bu şekilde. Bu olmasaydı, yani akım bloklanıyor olsaydı reverse biased diyecektik kendisine. Çizerek de gösterecektim ama telefondayım şu an, az önce rastgele uyandım ve cevabınızı gördüm. Forward biased'den kastım:

Diyotta gördüğünüz siyah halkanın olduğu tarafa katot, diğer tarafa ise anot diyoruz. Bizim senaryomuzda akım anottan katoda doğru tek yönde ilerlemeli. Multimetrede diyot moduna alıp + ucu anota, - ucu ise katoda koyup ölçüm yapacaksınız. Bu şekildeki bir diyot için forward biased olduğunu söyleyebiliriz. Bu olmasaydı reverse biased diyecektik. 0.5 ile 0.7 aralığında olmalı dediğim gibi.

Ve söylemeyi unuttum, iyi geceler.💁‍♀️

Son düzenleme:
Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Devreler hakkında vakit buldukça araştırma yapmaya devam edeceğim, çok yardımcı oldunuz.

Birçok şey merak ediyorum da birkaçını ifade edeyim: Bu PSU'da 220 v hattında da sorun olma ihtimali var mı şu an oradaki ana kondansatörü falan ölçmek için sökmem gerekir mi, üzerinde doğru değer alır mıyım? Yoksa sadece 12v ye mi odaklanayım. Bir de çalışma esnasında 220 v tarafını kurcalamak riskli mi?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı