Hip-hop yazmaya nasıl başlanmalı?

işin gerçek hiphop kültürü tarafı

Bir de bu var. "Gerçek rap".... -"Gerçek islam bu değil" demek gibi....Öyle bir şey yok. -"iyi yapılan ve ve bendiğim tarafı" desen daha uygun olur.

Rap bu isimler ile bu tip içerikler ile başlamadı. Gerçeğini arıyorsan; Amerika' da. Ot - bot, karı - kız, silah - çete üzerine yazılan işlere gitmen gerekir.
 
Bir de bu var. "Gerçek rap".... -"Gerçek islam bu değil" demek gibi....Öyle bir şey yok. -"iyi yapılan ve ve bendiğim tarafı" desen daha uygun olur.

Rap bu isimler ile bu tip içerikler ile başlamadı. Gerçeğini arıyorsan; Amerika' da. Ot - bot, karı - kız, silah - çete üzerine yazılan işlere gitmen gerekir.
Amerika'da o yıllarda bir grup insan bu konulardan bahsediyorsa nedenini sorgulamak gerekir. Kültürün ortaya çıkış amacı ayrımcılığın, ırkçılığın ve eşitsizliğin sesi olmak zaten. Ten renginden dolayı dışlanan insanların hayatlarına devam etmek için illegal yollara sapıp parayı bu yollardan kazanması o yıllarda tek çareydi belki de. Örneğin faturalarını ödemek için uyuşturucu sattığını söyleyen Biggie'nin bundan bahsetmesi gayet doğal. Ayrıca 90'lı yıllarda artmıştır söylediğiniz çete, karı-kız olayları. Öncesinde toplumla alakalı konular daha ön plandaydı böyle genellemeniz de doğru değil bence. Ben günümüz Türk mclerden örnek verdim, benim saydığım isimler bu işi özüne en yakın yapan isimler.
 
Kültürün ortaya çıkış amacı ayrımcılığın, ırkçılığın ve eşitsizliğin sesi olmak zaten.
Arabesk te, Blues da, Rock da hepsi Eşitsizliğin sesi zaten ;) Hiç de tüy kondurmazsınız en yüce müzik falan....

Rap 70 lerde Dj akımı ile başlayan bir türdür. Hiç de öyle toplumsal eşitsizliğe tepki falan yoktur. Baya bi kafa üstünde dönmeli. Karı - kıza yazmalık işlerdir. Bahsettiğin "Biggie" denen şahsiyetin ilk albümünü yayınlaması 94 zaten. Kendisi portakalda vitaminklen rap vardı. Hiç alakası olmayan bir isme öncü demiş, temellendirmişsin. Hadi Run DMC, Public Enemy falan desen -"vay bir şeyleri takip etmiş" diyeceğiz ama yok yani...

 
Benim bahsetmek istediklerimi hiç anlayamamışsınız. En yüce müzik demedim ben rap müziğe ayrıca Notorious Big'e öncü de demedim ne saçmaladığınızı anlamadım cidden. Run DMC, Publin enemy, Kool g, Krs-one, Rakim ve daha birçoğunu çok iyi bilirim. Ayrıca Run DMC'den bahsedip toplumsal eşitsizliğe tepki yoktur demek büyük bir çelişki olmuş.
 
Run DMC'den bahsedip toplumsal eşitsizliğe tepki yoktur demek büyük bir çelişki olmuş.

Tepkiye bak hele,

It’s Tricky
Run–DMC

Bu küçük kızla tanıştım, saçları biraz kıvırcıktı
Evine gittim ve onu dışarı çıkardım, çok erken ayrılmak zorunda kaldım
Bu kızlar gerçekten kalitesiz, tek söyledikleri lütfen beni memnun etmek
Ya da biraz zaman geçir ve bir kafiye salla, 'O kadar kolay değil' dedim
Bir kafiyeyi sallamak, tam zamanında olan bir kafiyeyi sallamak zor
Zor...(Nasıl D?) Zor (Zor) Zor (Trrrrrricky)
Bir kafiyeyi sallamak, tam zamanında olan bir kafiyeyi sallamak zor
Zor... Zor (Zor) Zor



İsimlerini bile doğru yazamadığın kişileri iyi bildiğinden hiç şüphe yok. Ancak çok alalasız örnekler veriyorsun. Baya bir saçmalıyorsun Rap 90 larda başlayan bir tür değil. o döneme new age denir. Gerçeği dediğinde; bu işin aslı / başlangıcı nedir diye bakılır.

Sen ise işine gelenleri üstelik te dejenere olmuş 90 sonrasını kimsenin bilmediği alakasız isimlerle (muhtemelen bir çalma listesinde rasgele önüne çıkanlar) alıp birşeyler biliyormuşcasına malzeme etmeye açlışıyorsun ama ortamın cacık gibi. Alakan ilgin yok, yüzeysel ve kişilere saplantılısın.
 
Son düzenleme:
Okuduğunu anlayabildiğini sanmıyorum . Aksi halde dalga geçiyor olmalısın. Hala Rap 90'larda başlamadı diyorsun ben sana nerede 90'larda başladı ya da Biggie bu müziğin öncüsü dedim acaba? Public Enemy'den bahsediyorsun ama Fight the Power dan haberin yok galiba. Run DMC'nin örnek verdiğin gibi onlarca şarkısı var ama Back from Hell, What's It All About gibi onlarca şarkısı da var. Ayrıca kimsenin bilmediği alakasız isimler dediğin isimleri senin bilmediğin, işin felsefesini ve zihniyetini anlamadığın çok belli. Alakasız isim dediğin KRS-One'ı ve onun katkılarıyla hazırlanan Hip-Hop Barış Bildirisini araştırmanı öneriyorum. Belki o zaman konuya biraz hakim olursun.
 
Hala Rap 90'larda başlamadı diyorsun ben sana nerede 90'larda başladı ya da Biggie bu müziğin öncüsü dedim acaba?

Anlatamama sorunun var. Eğer çıkıp ta "Gerçek Rap" dersen; vereceğin örnekler bu işi başlatanlar olmalı. Sen; 3 jenerasyon sonaraki adamlar ile savını savunmaya çalışıyorsun.
Mesela "gerçek metal" diyeceksen; Black Sabbath, Judas Priest, Saxon gibi gruplara gitmen gerektiği gibi.

Kendini "İyi yapılan ve beğendiğim tarafı" şeklinde ifade etmeye devam et. Özü ve başlangıcı farklı olan bir türe, çok sevdiğin ve fanı olduğun için "ezilenlerin sesi, toplumsal eşitsizliğe baş kaldırış" falan diye gereksiz şekilde ilahi manalar, değerler yükleme.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı