Hitler neden kaybetti?

Kışı-baharı bahane, faşizmin sonu öyle ya da böyle çöküştür. Hava şartları Adolf efendi ve askerlerinin istediği gibi olmuş olsa, birileri de kolonya havlu ve yelpaze takviyesi yapmış olsaydı bile yine de kaybedeceklerdi.

Faşizm, kafasını taşla ezmek dışında tedafisi mümkün olmayan bir hastalıktır...
Öyle bir hastalıktır ki; bütün dünyaya meydan okuyacak cesareti verir. (Hayaller öyle ama gerçekler ya intihar ya kaçış olmuştur hep.)
Ve acıdır ki; kaybeden ülke ve vatandaşları, kazanan da yöneticiler ve kemik toplayıcılar olmuştur hep.
 
Sadece Aryan ırkına sahip olan vatandaşlarını çok severdi, diğer ırkları alt sınıf olarak tutardı. Aryan ırkı olması için saf bir Alman olması yeterli. Engelli ve sakat kişilerin imha edilmesinin sebebi, topluma bir yararlarının dokunmaması ve savaş sırasında sadece yük olmalarıydı. Bazı şeylerin kazanılması için, bazı şeylerden feda etmek gerek.

Öldürmek kesinlikle bir seçenek olmamalı, ama her an savaş yaşanabilmesi ihtimaliyle bir şeyler yapılmalıydı.
Şu aryan mevzusuna sinir olmamak değil, Almanlarda bile Sintashta_MLBA yani Aryanlık oranı %40, hayal gücü ne kadar geniş bir herifmiş. Ateşi bol olsun.
 
Konu çok önceden açılmış fakat bugüne kadar gelmiş. Her zaman bu konularda "kış" deyip kaçan kişilere deli oluyorum. Tamamen gereksiz mesaj.

Bir aptalı bu kadar tartışmak da mantıksız. Bir sürü konu var aynısından. Sscb'ye saldırması ve kışın gelmesi onları büyük sıkıntılara soktu. Her şey yetersiz, eksik, ikmalsiz ve hazırlıksız. Moskova yerine Stalingrad'a odaklanıldı, kendi taktikleri geri tepti. Kanatları 3 tane aptal ülkenin aptal ordularına bıraktı ve kendi taktiğini kızıl ordunun kullanmasıyla mağlup oldu. İtalya'nın kendi kafasına göre hareket etmesi ve savaşa katılıp Afrika da cephe açması orduları daha da böldü. Dunkirk'de ki duraklama ile binlerce İngiliz evine geri döndü. 2-3 yıl sonra o ordular Fransa'ya geri geldi ve onları bitirdi. Gereksiz ağır tank sevdasını sanayi kaldıramadı. Luftwaffe çöktü. İngiliz anakarası çökertilemedi. Bir tane onbaşı koskoca alman generallerini dinlemedi, sürekli kendi kafasına göre hareket etti. Daha şu an aklıma gelmeyen çok şey vardır. Bunlar sadece aklımda olanlar.

Yine de, kimse inkar edemez. Günümüz askeri teknolojisi, bazı tıp teknolojileri, otobanlar, jet teknolojisi ve roket teknoloji gibi bir sürü şeyi Naziler getirdi.

Kısaca, bir adam koca ülkenin çökmesine sebep oldu. 10 yılda devasa imparatorluk kur 1 yılda batır.

Savaş geç başlasaydı, Almanya çökmeseydi ve o nükleer Hitler'in eline geçseydi çok kötü şeyler olurdu...
 
1) Askerî anlamda kariyeri olmayan kişi (onbaşı) olarak yapmış. Onbaşı ile general aynı derece orduyu yönetmesi mümkün değil.

2) Cephelerde düzgün nakliyat sevk yapılmadı. Afrika ve doğu cephesi

3) Müttefikleri güçlü değildi. İtalya savaşçı millet değildi. Japonya okyanus ülkesi deniz savaşı yapacak gücü yoktu. Pearl harbor saldırısı ile sadece gemilere zarar verdi üslere vb saldırmadı.

4) Almanya deniz kuvvetleri İngiltere karşısında güçlü olamaması

5) Müttefik devletler sömürgesi ile yeteri kadar adam, ham madde gücüne sahipti ve toprak ile iletişim ağı vardı. Almanya'nın yoktu.

6) Yanlış saldırı taktiği sen Avrupa'nın batısında cephe mevcut iken SSCB saldirman mantıklı değil.

7) Yanına destek ülke alamaman.

8) Müttefik devletler kıyasla üstün teknoloji olmaması

9) ABD'yi boşuna savaşa katmak.

10) Cephelerde açığını hızlı kapatamadı. Erwin Rommel'e gerekli destek verilseydi kahire düşmüş olacaktı. Ham madde, asker lojistik destek müttefik devletler kıyasla iyi değildi.

11) Lojistik desteği kendi ülkesi gibi sanması. SSCB işgal dönemi askerler SSCB toprakları yollarının kötü olmasından yakınmıştır bu durum işgalin yavaş ilerlemesi anlamına gelir.
 
Ruslara saldırmadan önce beklemeliydi. Teknoloji çok daha gelişir ve sovyetler birliğini kısa sürede işgal ederdi. Düşünün 40'lı yıllarda kimsede olmayan jet uçaklarına ve balistik füzelere sahiptiler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı