Hitler neden kaybetti?

Franz Halder'i dinlememesi.
"1 eylül 1938'den 24 eylül 1942'ye kadar üçüncü Reich'ın kara kuvvetleri kurmay başkanı olan general, Hitler'i yaklaşmakta olan Stalingrad felaketine karşı defalarca uyarmış, Stalin 'in rus iç savaş'ında aynı bölgede çar yanlısı orduları da benzer bir şekilde kıskaca alıp yendiğini hatırlatmıştır. Hitler ise en sonunda bu uyarılardan sıkılmış ve Halder'i 24 eylül 1942'de görevden almıştır.

ancak Halder uyarılarında haklı çıkmış, kızıl ordu 20 sene önce rus iç savaşında beyaz ordu birliklerine karşı uyguladığı kuşatma harekatının bir benzerini yapmış ve alman altıncı ordusunu kuşatıp ikmalsiz bırakmıştır. "
 
Hitler sıcacık yuvalarından savaşmaya sovyetler birliğine saldırınca soğuk hava şartlarıyla karşılaştı. Bu da onları duraklattı. Sovyetler de bu fırsatı değerlendirerek hitleri bölgeden uzaklaştırdılar. (%100 emin değilim yanlış hatırlıyor da olabilirim bağışlayın )
 
Çünkü Japonya Amerika'ya savaş açtı, Hitler'de ortak düşman niyetine Amerika'ya savaş açtı ve yaptığı en büyük hata buydu. Çünkü Amerika zaten güçlü savaş hazırlıkları yapıyordu ve savaşa girmesi an meselesiydi. Pearl Harbor'da bir bahane oldu, aynı şekilde attıkları atom bombalarının da sebebini bu olarak gösterirler.
Almanya'yı Almanya'ya geri sürükleyen Amerika'ydı, SSCB değil. SSCB Almanya'nın ilerlemesini durdursa da kendileri de ilerleyememişti. Ancak Amerika'dan aldığı kuvvet ile geri kovalama operasyonunda etkili oldu. Ama iki ülke de kahraman değil. Amerikalılar sadece imajları için bu savaşa katıldı. Pearl Harbor'da attıkları atom bombalarına asla eş seviyede olamaz. Ve sonuçta Rusya'da bir diktatörün emri altındaydı. Yani ne Mussolini'den, ne Tojo Hideki'den, ne de Hitler'den farkı var.
 
Kendi generallerini dinlemedi. Ve kış. Aynı zamanda askerlere yetersiz erzak verilmesi. Komutanların lüks yaşaması. Daha çok sebep var.
 
Dunkirk, Stalingrad, Afrikakorps, İtalya gibi bir müttefik edinmesi, Japonya'yla işbirliği yapması, Amerika Birleşik Devletleri ile savaşa girmesi, Rommel'i önemsememesi, Dönitz'i takmaması.

Dunkirk: Luftwaffe'nin gücünü göstermek yerine kara birlikleriyle binlerce müttefik askeri bitirilebilirdi. Birleşik Krallık'ın savaşması zorlaşacak ve Sealion operasyonu da muhtemelen başarılı olacaktı.
Stalingrad: Stalin'in adına sahip olması ve petrol sebebiyle Kafkasya'ya erişme aşkı nedeniyle Moskova yerine Stalingrad'a odaklanıldı. Halbuki Moskova düşürülseydi Almanya daha avantajlı olabilirdi.
Afrikakorps: Afrikakorps'u daha da güçlendirseydi Afrika'daki büyük bir müttefik gücüne karşı hasar verebilir, onların sonraki çıkartmalara dahil olmalarını engelleyebilirdi.
İtalya: Güçsüz bir orduya sahip. Donanmasıyla da pek bir şey yapılamadı. Afrika'yı kaybetmesinin yanı sıra Alman ordusu bir kısmını İtalya'yı savunmak için çekti. Gereksiz efor.
Japonya: Japonya'nın düşman kolonilerine saldırmaları bekleniyordu. Saldırsalar da Almanya'ya savaşta temel bir katkı sağlamdılar.
Amerika Birleşik Devletleri ile savaşa girilmesi: Buna Japonya neden oluyor. Almanya, karşısına büyük bir endüstri ve orduyu aldı. Birleşik Krallık veya Sovyetler Birliği bitirildikten sonra savaşa girilmesi daha iyi olurdu.
Rommel: Rommel olmasa ikinci bir Verdun yaşanabilirdi. Afrika'daki başarılarından söz etmiyorum. Müttefik ordularını Dunkirk'e sıkıştıran da Rommel'in panzer tümenleridir. Alman generaller çıkartmanın Calais veya Norveç'ten olacağını düşünürken Rommel Normandiya'ya odaklandı ve büyük bir savunma kurdu. Ancak yeterli desteği alamadığından dolayı engelleyemedi. Rommel, düşmanın karaya çıkması durumunda bir daha püskürtülemeyeceğini biliyordu. Daha sonra Hitler ona idam edilmeyi ya da intihar etmeyi teklif etti. Rommel çok seviliyordu, eğer öldürülürse halk tepki gösterebilirdi. Kısaca bu adam savaşın önemli isimlerinden. Afrika gibi önemsiz cepheler yerine Barbarossa Operasyonu için kullanılsaydı daha farklı sonuçlarla karşılaşabilirdik.
Dönitz: Bu adam Alman Deniz Kuvvetleri'nin (Kriegsmarine) önemli bir komutanıdır. Hitler öldükten sonra bir süre Almanya'nın führerliğini yaptı. Dönitz'in istediği miktarda denizaltı üretilebilseydi ve saçma sapan jet projeleri yerine savaş gemilerine odaklanılsaydı müttefik donanması büyük bir hasar alabilirdi. Dönitz'in istediklerine anca savaş sonunda ulaşılabildi ki o zaman da donanma hiçbir işe yaramadı. Ek olarak denizaltıların görüş mesafesi sınırlı olduğundan uçup çevreyi görmek için prototip helikopterler geliştirilmeye başlandı. Helikopter yerine gemi sayısı arttırılsa ve koordinasyon sağlansaydı daha iyi olurdu. Son olarak Alman Hava Kuvvetleri'ni (Luftwaffe) deniz ve kara havacılık olmak üzere ikiye bölmeli ve donanmaya daha fazla destek olmalıydı. Hava kuvvetleri genelde karada kullanıldı.
Tanklar ve araçlar suyla çalışıyor galiba :d .
Stalingrad'a girmeden önce araç yoktu sanırım. Stalingrad'ı alsa bile Kafkasya dağlarında durdurulması muhtemeldi. Sonuçta petrol Stalingrad'da değil. Stalingrad'a saldırmadan da Kafkasya'ya yönelebilirdi. Stalingrad'a saldırmasının amacı adının Stalingrad olması diye düşünüyorum. Yani güç gösterisi.
 

Geri
Yukarı