Hobi olarak F1 takip etmek için ne yapılmalı?

atogrimers

Decipat
Yer
Adana, Gürselpaşa
Daha fazla  
Arkadaşlar benim normalde tek takip ettiğim spor futbol, arada televizyonda F1 görüyorum yarış filan, aslında ilgimi çekmiyor değil ama çok karışık geliyor, öğrenmek için ne yapmalıyım?

O kadar karışık bir şey yok. Yarışları izleye izleye kavrarsın, yarış olmayan hafta sonlarında da eski sezonları izlersin. Yine de temel birkaç şey öğrenmek istersen Red Bull açıklamış.

Max diye bi adam var kazanıp duruyo. Şaka bi yana 2 yarış izlerseniz olayı anlarsınız. 10 takım var 20 pilot var. en çok pole dediğimiz 1. olan ve en çok puanı toplayan o sezonun dünya şampiyonu oluyor. Yeni başladıysan araç bilgisine çok girmeyeceğim araç motorları 1.6 ama modifiye ile 1000hp oluyor. bunu bilsen yeter. 75 ve 50 tur oluyor yarışta. yarış başlamadan önceki sıralamayı belirlemek için cumartesi sıralama yarışları olur. Orda pisti en hızlı bitiren pazar günki yarışa 1. başlar.

En çok pole dediğimiz 1. olan ve en çok puanı toplayan o sezonun dünya şampiyonu oluyor.
Pole ile sezonun şampiyonunun ve en çok puan toplamanın alakası yok. Ana yarış ya da o hafta varsa sprint yarışında hangi pilotun kaçıncı cepte yarışa başlayacağını belirleyen sıralama turları atılır. Bu elemeli sıralama turları sonucunda en hızlı olan sürücü yarışa 1. cepten başlar, buna pole denir.

Yeni başladıysan araç bilgisine çok girmeyeceğim araç motorları 1.6 ama modifiye ile 1000hp oluyor.
F1 araçlarında kullanılan motorlar bizim yol arabalarında kullandığımızdan biraz daha farklı. Normal içten yanmalı motorlara göre çok daha verimli ve direkt buna göre tasarlanan ve özel üretilen motorlar kullanılıyor, bir motor modifiye edilip bu güçlere çıkarılmıyor. Modifiye edilen hiçbir içten yanmalı sıradan bir motor bu araçların ihtiyaç duyduğu devirlenmeye sahip olamaz, ihtiyaç duyulan yakıt tüketim kriterini karşılayamaz, gereken verimlilik düzeyinin yarısına ulaşamaz, bırak 6-7 hafta sonunu tamamlamayı bir yarışın çeyreğini bile çıkaramaz.

75 ve 50 tur oluyor yarışta.
75 ve 50 tur olmuyor, yarışın kaç tur olacağı tamamen pistin uzunluğuna göre değişir. Monaco istisnası hariç 305 kilometre pistin uzunluğuna bölünür. O pistteki yarışın kaç tur olacağı böyle belirlenir. Uzun pistlerde tur sayısı 50'nin altında olabilirken kısa pistlerde 70+ tur olabiliyor.

Son düzenleme:
Pole ile sezonun şampiyonunun ve en çok puan toplamanın alakası yok. Ana yarış ya da o hafta varsa sprint yarışında hangi pilotun kaçıncı cepte yarışa başlayacağını belirleyen sıralama turları atılır. Bu elemeli sıralama turları sonucunda en hızlı olan sürücü yarışa 1. cepten başlar, buna pole denir.

F1 araçlarında kullanılan motorlar bizim yol arabalarında kullandığımızdan biraz daha farklı. Normal içten yanmalı motorlara göre çok daha verimli ve direkt buna göre tasarlanan ve özel üretilen motorlar kullanılıyor, bir motor modifiye edilip bu güçlere çıkarılmıyor. Modifiye edilen hiçbir içten yanmalı sıradan bir motor bu araçların ihtiyaç duyduğu devirlenmeye sahip olamaz, ihtiyaç duyulan yakıt tüketim kriterini karşılayamaz, gereken verimlilik düzeyinin yarısına ulaşamaz, bırak 6-7 hafta sonunu tamamlamayı bir yarışın çeyreğini bile çıkaramaz.

75 ve 50 tur olmuyor, yarışın kaç tur olacağı tamamen pistin uzunluğuna göre değişir. Monaco istisnası hariç 305 kilometre pistin uzunluğuna bölünür. O pistteki yarışın kaç tur olacağı böyle belirlenir. Uzun pistlerde tur sayısı 50'nin altında olabilirken kısa pistlerde 70+ tur olabiliyor.

Hocam dediklerinizi ben de biliyorum 2013'ten beri F1 izlerim arkadaş ilk defa F1 izlemek istemiş bu kadar detaya girersem arkadaşın beyni yanacak. Siz hiç yazılım bilmediğinizi düşünün ben size 100 satırlık bir py kodu göstersem bir şey anlar mısınız?

Hocam dediklerinizi ben de biliyorum 2013'ten beri F1 izlerim arkadaş ilk defa F1 izlemek istemiş bu kadar detaya girersem arkadaşın beyni yanacak. Siz hiç yazılım bilmediğinizi düşünün ben size 100 satırlık bir py kodu göstersem bir şey anlar mısınız?
Hocam pole pozisyonuyla şampiyonluğun vs. bir alakası yok ki harbiden. Nasıl 2013'ten beri izliyorsunuz anlamadım.

Hocam Yiğit Tezcan gibi youtube kanallarından eskilerin ve nispeten güncel sürücülerin hikayelerini izleyerek bilgi edinmeye başlayabilirsin. Sonra biraz araştırma ile şampiyonluk kazanmış pilotlar hakkında bir sürü kaynak var onlara ulaşıp biraz istatistik okursun.
Bu süreçte sıkılırsan yine youtube dan geçişler, kazalar gibi videolar açarsan sürecin içinde kalırsın. Sezon devam ediyor, yarışları da izlemeye başlarsan daha çok anlamlı olur ama ben 1997 den beri takip ediyorum yarış izlemenin çok büyük bir kısmı analiz, strateji ve istatistik konusunda kendini eğitmen.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı