İnceleme Honeywell PTM7950 faz değişimli termal ped incelemesi

Stok macunu ahı gitmiş vahı kalmış bir MX-4 ile değiştirme gafletine düştükten sonra bu ürün ilgimi çekmişti. Faz değişimli materyal olarak geçiyor. Belli bir sıcaklığın altındayken katı, üstüne çıkınca da sıvımsı, macunumsu bir hal alıyor. Bu tarz bir materyal bazı laptop üreticilerinin belli modellerine fabrika çıkışlı olarak da uygulanıyor bildiğim kadarıyla. İnternette gördüğüm sonuçlardan memnun kaldığım için de MSI GP76 Leopard 11UH-1007XTR cihazıma uygulama kararı aldım.

Paket içeriği:

Kutudan iki adet paket çıkıyor. Birisi simsiyah, ışık almayacak şekilde yapılmış. Diğeri de bildiğimiz statik torba:

20221013_182523.jpg


Siyah olanda termal ped var, diğerinde de işinize yarayabilecek ekipmanlar koyulmuş. Ben çoğunu kullanmadım çünkü yanımda kendi aletlerim vardı zaten.

20221013_182636.jpg


Ürün aldığınız boyutlarda, şeffaf bir ambalaja sarılı olarak geliyor. Ambalajı çıkardıktan sonra da alt ve üst kısımlarında yapışkanlı, şeffaf birer film olduğunu görüyoruz. Kullanacaklar için bir öneri: Bu filmler kenar kısımlarda olmadığı için kenarlardan tutarsanız elinize bulaşabiliyor, buna dikkat edin. Bu bahsettiğim filmleri malzemeden kolayca ayırabilmek için yapışkan bant koymuşlar. Epey yapışkan olduğu için dikkatli kullanmak lazım.

20221016_000428.jpg



Uygulama:

Önce laptopın alt kapağını çıkarmamız lazım. Bunun için altındaki 13 vidayı çıkarıyoruz. Hepsi de aynı boyutta olduğu için karıştırma gibi bir ihtimal yok şu aşamada.

20221015_225705.jpg


Çıkardıktan sonraki görüntü şu şekilde:

20221015_230843.jpg


Bu aşamadan sonra unutmadan batarya bağlantısını sökmenizi öneririm. İki taraftan da ufak ufak çekip oynatarak kolayca ve zarar vermeden sökebilirsiniz. Sırada fanlar, heatsinkler ve borulardan oluşan soğutma sistemini sökmek var. Burada bazı vidalar çıkıyor, bazı vidalar da soğutma elemanının üstünde kalıyor. Çıkan vidaların hepsi kendi içinde aynı boyutta ama önceden çıkardıklarımızdan daha küçük. Bu yüzden hepsini aynı yerde tutmanızı önermem. Çıkardıktan sonra beni karşılayan görüntü şuydu:

20221015_231536.jpg

20221015_231632.jpg


IPA ile hem blokları hem de CPU ve GPU'yu temizledim. Bundan sonraki aşama, malzemeden gerekli boyutlarda kesmek olacak. Ben makas kullandım, rahatça kesebildim. Boyutu ayarlarken de termal pedi yongaların üstüne tutup bir kalemle üstüne işaretleme yaptım, gereken kısımlardan kestim. Eğer çok büyük boyutlarda almıyorsanız bu kısımda planlamayı iyi yapmanız lazım. Uyguladıktan sonraki görüntü şu şekilde:

20221015_234947.jpg


GPU'nun üstündeki minik boşluklar önemli değil. Zaten normalde önerilen kullanım şekli öyle fakat işlemciye yaptığım gibi tamamen kaplaması da sorun çıkarmaz. İşim bittikten sonra elimde kalan parça şu şekildeydi:

20221016_000338.jpg


Soldaki parça tam olarak işlemcinin boyutunda fakat sağdaki parça tek başına yeterli değil. Sisteminizin özelliklerine göre değişiklik gösterecektir bu durum.

Performans:

Testlerin ayrıca belirttiklerim dışında hiçbirisi turbo fan açık yapılmamıştır, fan hep otomatik moddadır. Testler; fabrika çıkışı (16 GB RAM'li), MX-4'lü ve PTM7950'li olmak üzere 3 kategoriye ayrılacak. Ayrıca başta böyle bir düşüncem olmadığı için testlerin bazılarının diğer kategorilerde karşılığı yok, yine de fikir vermesi amacıyla koyacağım onları da.

Stok macun, 16 GB RAM:​

1.png
2.png

3.png


Testler otomatik fan ayarında, yüksek performans modunda, cihaz alındıktan yaklaşık 1 ay sonra yapılmıştır. Başta termal macunu değiştirmek gibi bir düşüncem olmadığı için çok fazla veri yok bu zamana ait, keyfine yaptığım testler. Bu testler sırasında da herhangi bir UV yok. UV yaptıktan sonra R23 Multi Core skoru biraz daha artmıştı.

MX-4 ile:​

4.png
5.png

6.png


R23 skorlarındaki düşüşün sebebi HWMonitor'dan rahatça anlaşılabiliyor. Başta All Core 4.2 GHz'te başlayan test esnasında çekirdekler 95 dereceye ulaştıkça frekans düşürüyorlar, böyle düşe düşe de testin büyük bir çoğunluğunu 3.2 GHz ile geçiriyorlardı. Multi Core testinde 9900 civarı bir skor gördüğüm de olmuştu sonlara doğru ama onun ekran görüntüsü yok.

7.png

8.png


Superposition ekran kartı ağırlıklı bir test ve bu pumpout olayı çoğunlukla ekran kartını pek etkilemiyor zaten, bu yüzden burada pek fazla bir değişiklik görmüyoruz.

9.png


Yukarıdaki testler 32 GB RAM ve -75 mV UV ile, MX-4 uygulandıktan 1 ay sonra yapılmıştır. 3DMark testinde ekran kartı 87 dereceyi, işlemci de 98 dereceyi görmüştür.

PTM7950 ile:​

10.png
1.png


R23 Multi Core testinde çekirdeklerdeklerden biri sadece bir seferliğine anlık olarak 95 dereceyi gördü, onun dışında 90 derecenin üstüne hiç çıkmadı. Açıkçası bir kere ve çok kısa süreliğine olması hatalı raporlama ihtimalini düşündürdü bana ama yine de belirtmekte fayda gördüm. Skorda da bariz bir artış söz konusu.

12.png
13.png


Single Core skoru düşmüş gibi görünüyor fakat aradaki fark hata payı dahilinde, testi tekrarlamakla da uğraşmak istemedim. Bu testte işlemci hep 50-55 derece arası seyretti. 55 derece üstündeki her değeri anlık olarak gördü. Maksimum kısmındaki 67 gibi değerler testi daha yeni başlattığımda, otomatik fan ayarı fanları hızlandırmaya yetişemediği için olmuştu. Min ve max değerleri sıfırlamayı unuttuğum için de orada kaldılar.

14.png

15.png


Superposition testinde de bir miktar artış söz konusu. Skorda biraz artış, sıcaklıklarda da biraz düşüş olmuş. Çok bir fark olmaması normal, yukarıda da açıkladığım gibi.

Üstteki testler termal pedi uygular uygulamaz yaptığım testler. Geçtiğimiz günlerde (uygulamadan 1 ay sonra) sıcaklıkları iyi görünce OC girişimlerinde bulundum. All Core 4.4 GHz'e sabitleyip Multi Core testi yaptım. Başta sabit 4.4 veriyordu fakat sonradan çok kısa bile olsa anlık olarak 95'e ulaştığı için frekans düşürmeye başladı, bu yüzden normalde olacağı kadar artış alamadım. Yine de bir miktar artış söz konusu.

16.png


Sistemi tek çekirdek kullanmaya sınırlayıp Single Core 5.0 GHz'e aşırtıp Single Core testi yapacaktım fakat sınırlayınca tuhaf bir şekilde R23 Single Core testi seçeneği görünmediği için yapamadım. All Core 4.6'ya sabitleyip Single Core testi yapmıştım ama aradaki artışı yeterli bulmadığım için ekran görüntüsü almamıştım.

Onun dışında GPU'ya da minik bir OC girişimim oldu. Şu mesajda belirttiğim üzere Core Clock +70 MHz, VRAM Clock +150 MHz OC yapmıştım. Bu testte Turbo fan açtığım için OC yapmama rağmen maksimum 79 derece gibi (ki bu da anlık bir değerdi) güzel bir sıcaklık değeri elde ettim fakat bu değerlerin üstüne aşırtmayı denemedim.

17.png


3DMark TimeSpy testini de çıtırından bir OC ile Turbo fan açık olarak tekrarladım. GPU'ya yine aynı değerleri girdim (Core Clock +70 MHz, VRAM Clock +150 MHz). İşlemciyi de All Core 4.6 GHz'e sabitledim. Sonuç şu şekilde:

18.png


Sıcaklıklara baktığımız zaman işlemci CPU Test'e kadar hiçbir şekilde 80 dereceyi geçmiyor ve sabit 4.6 GHz'te çalışıyor. CPU Test'e girince 1 defa 95'i görüp iki defa 4.5 GHz'e düşüyor, onun dışında sürekli olarak 95 derece altında ve 4.6 GHz'te çalışıyor. GPU'ya baktığımızda da hiçbir koşulda 76 derecenin üstüne çıkmadığını görüyoruz.

Ekleme: Bütün bu değerler MUX Switch açıkken kaydedilmiştir. Optimus devreye girince boştaki sıcaklıklarda düşme oluyor, diğerlerini test etmedim.

Peki neden PTM7950?

Peki neden bu ürünü tercih ettim? Çünkü bu ürün laptoplardaki pumpout olayının önüne geçebiliyor. Pumpout nedir? Pumpout, termal macunun yonganın ısınması sebebiyle soğutucu blok ve yonga yüzeyi arasından akmasıdır. Bu çoğunlukla laptoplarda görünen bir durum. Bu yüzden termal macun değişimini yeni yaptıktan sonra aldığınız değer ile 3 ay sonra aldığınız değer farklı olabilir.

Bu ürünün bir diğer avantajı da sonuçlarda süreklilik sunması. 1 ay sonra bile aynı sonuçları verebiliyor, başka incelemelerde bunun daha uzun sürelerce de korunduğunu gördüm. Unutmazsam 1-2 ay sonra testleri tekrarlayıp performansta düşüş olup olmadığını da ekleyip güncelleyeceğim konuyu. Şu ana kadarki deneyimimle kesinlikle önerebileceğim bir ürün. Tek sıkıntısı yurt dışından geliyor olduğu için kargo ve vergi parası ile elinize gelmesinin uzun sürmesi. Benim aldığım link:
 
Kesinlikle yanlış giden bir şeyler var. Kardeşimin laptopuna 1 hafta evvel uyguladık, fanları 1 ay önce temizlediğimiz için hiç dokunmadık, sıcaklıklarda hiç fark oluşmadı. Nasıl olduysa makine o 1 ayda ızgaraların önünü toz yumağı yapmış. Muhtemelen yatağın üzerinde kullanıyor bazen, bundan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Her neyse, senin de aynı şekilde fanların tıkalı olabilir, fanları temizleyip tekrar uygulama yaptık, çok olumlu sonuçlar aldık. Aynı malzemeyi tekrar kullanamadık ama artan malzemeler katı halde olduğu için VRAM'lerin üzerine yapıştırdık. Malzeme aynı anlatıldığı gibi ısınınca yumuşuyor, soğuyunca sertleşiyor. Muhtemelen tam oturması için birkaç döngü gerekiyor, bende de zaten bu şekilde oldu, birkaç döngü sonra daha da performanslı hale geldi.

Fanlar çok kirli değildi fakat sürmeden önce gene de temizledim. Birkaç döngü sonra kaç derece düştü sıcaklık bir fikriniz var mı?

Ayrıca pek bir bilgim yok fakat ürünü tekrar uygulamaya karar verip soğutma bloğunu söktüğümde PTM7950 Honeywell'in daha çok kenarlara taşmış olduğunu gördüm. Bu olaya pump out mu deniyor? Bu üründe bu tür olayların yaşanmadığını okumuştum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
8 aydır laptopu Honeywell ile kullanıyorum. Son durumu böyle:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Fanlar çok kirli değildi fakat sürmeden önce gene de temizledim. Birkaç döngü sonra kaç derece düştü sıcaklık bir fikriniz var mı?

Ayrıca pek bir bilgim yok fakat ürünü tekrar uygulamaya karar verip soğutma bloğunu söktüğümde PTM7950 Honeywell'in daha çok kenarlara taşmış olduğunu gördüm. Bu olaya pump out mu deniyor? Bu üründe bu tür olayların yaşanmadığını okumuştum.
Fazlası ezilince taşmış, benim makinada da öyle olmuş. Pump out olayı iyice ısınınca macun o arada hiç tutunamıyor, aradan akıp gidiyor. Benzer bir şey ama birisi kalitesizlikten diğeri sıkışmaktan. Etken olan şey sıcaklık. Önemli olan temas eden kısımlar. Zaten adamlar biraz küçük kesip koyabilirsiniz demiş, sebebi bu olsa gerek. Ben de psikolojik olma ihtimaliyle birlikte 2-3 derece diyebilirim. Peki tekrar uygulayınca sıcaklıklarda değişim olmadı mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bize MX-4 aldırıp kandırmışlar resmen.

Hocam çoğu insan umursamıyor o kadar o yüzden ya, MX de tam bir F/P canavarı o yüzden içiniz rahat olsun. Birkaç defa gitsin deyip bir tık büyüğünü aldım ve 230 falan ödedim herhalde, yarın geliyor diye gözüküyor gümrükle beraber 300 olacak minicik ped, so yeah...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Orijinal macunu 2-3 yıl değiştirmedim. MX-4 daha 6 ay geçmeden diğerine yakın seyretmeye başladı. Zaten asıl farkını da soğutucu yapraklarına süpürge tutunca gelen toz kümesinden sonra fark ettim, elle/fırçayla temizlemede o tozlar fark edilmiyordu. İlk MX-4 uygulamamda neredeyse hiç fark olmamıştı. İkincisi toz kümesindendir diyorum, hatırı sayılır miktarda fark oluşturmuştu.
Müsait zamanda tekrar uygulayacağım. Alet zaten eskidi. Yenisini almak lazım. Millet 16 GB RAM ile 16 GB GPU kullanıyor biz hala 2.
 
Orijinal macunu 2-3 yıl değiştirmedim. MX-4 daha 6 ay geçmeden diğerine yakın seyretmeye başladı. Zaten asıl farkını da soğutucu yapraklarına süpürge tutunca gelen toz kümesinden sonra fark ettim, elle/fırçayla temizlemede o tozlar fark edilmiyordu. İlk MX-4 uygulamamda neredeyse hiç fark olmamıştı. İkincisi toz kümesindendir diyorum, hatırı sayılır miktarda fark oluşturmuştu.
Müsait zamanda tekrar uygulayacağım. Alet zaten eskidi. Yenisini almak lazım. Millet 16 GB RAM ile 16 GB GPU kullanıyor biz hala 2.

Ahaha kesinlikle öyle ama olsun en azından deneyim edinmiş olduk. MX'i kısa süre içinde tekrar tekrar kullanırsınız, ucuz olması o açıdan bayağı avantaj.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fazlası ezilince taşmış, benim makinada da öyle olmuş. Pump out olayı iyice ısınınca macun o arada hiç tutunamıyor, aradan akıp gidiyor. Benzer bir şey ama birisi kalitesizlikten diğeri sıkışmaktan. Etken olan şey sıcaklık. Önemli olan temas eden kısımlar. Zaten adamlar biraz küçük kesip koyabilirsiniz demiş, sebebi bu olsa gerek. Ben de psikolojik olma ihtimaliyle birlikte 2-3 derece diyebilirim. Peki tekrar uygulayınca sıcaklıklarda değişim olmadı mı?
Henüz tekrar uygulamayı denemedim. Denediğimde sonuçları iletirim. Teşekkürler bilgilendirme için.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Orijinal macunu 2-3 yıl değiştirmedim. MX-4 daha 6 ay geçmeden diğerine yakın seyretmeye başladı. Zaten asıl farkını da soğutucu yapraklarına süpürge tutunca gelen toz kümesinden sonra fark ettim, elle/fırçayla temizlemede o tozlar fark edilmiyordu. İlk MX-4 uygulamamda neredeyse hiç fark olmamıştı. İkincisi toz kümesindendir diyorum, hatırı sayılır miktarda fark oluşturmuştu.
Müsait zamanda tekrar uygulayacağım. Alet zaten eskidi. Yenisini almak lazım. Millet 16 GB RAM ile 16 GB GPU kullanıyor biz hala 2.
16GB RAM sınır oldu artık, yeni sistem toplayacağınız zaman 32GB 2x16 şeklinde tercih etmenizi öneririm.
 

Geri
Yukarı