HP Omen ısınma sorunu

Talha Durmus

Hectopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Daha bugün Omen laptopum geldi. Bataryası dahili yani çıkartılamıyor ben de geldiğinden beri hep prizde tutuyorum. Bir sıkıntı olur mu? Oyunlarda priz takılı olmadan tam performans alamıyorum böyle yapmakta bir nevi zorunlu. Hangisi doğru bilemedim.

İki konu açmamak için bir soru daha soracağım.

Soğutucu olmadan, fan ayarlarını değiştirmeden (standartta geldiği gibi bıraktım). CPU sıcaklığı oyunlarda 85 ve 68 arası oyundan oyuna değişti. Normal nette takılırken 60 50 arası değişiyor, sizce normal mi? Soğutucu aldım gelecek oda 1 2 güne. Bir de 12 gibi geldi laptop ve ben geldiğinden beri güncellemeler Steam'den oyun indirmelerle uğraşıyorum yani yaklaşık 12 saatir açık laptop. Oyunlarda fan normal hiç yükselmedi yani tam performans çalışmadan normal seyrinde devam etti.

Normalde o laptop daha fazla ısınır. Harici monitör kullandığınız için o derecede. 95'e kadar yolu var. Undervolt 95 olan sıcaklığı 82'lere kadar düşürebiliyor ve performans arttırıyor. Siz harici monitör ile kullandığınızda ekstra soğutucu ile birlikte 75'lere kadar inebilir. Güzel değerler.

Undervolt yapmayı bilmiyorum. Biraz gözüm korkuyor ondan. Sıcaklık değerlerinin iyi olması çok hoşnut etti. Teşekkür ederim cevap için.
Prizden çıkardığında performanslı kullanamazsın. Evdeyken veya imkan olduğu sürece prizde kullan ki tam performans alabilesin.

Prizde kullanmanın zararı olur mu?
Biraz ısınmış adaptör.
Sıcaklıklar oldukça düşük bile. i7 9750H undervoltsuz halde 90 Derece'den aşağı throttle olmadan çalışıyorsa -0.150 MV undervolt ile 80- dereceleri görebilirsin. Cinebench R20 testi skorun kaç?

Nasıl yapıldığını netten öğrenip yapıp geleceğim.

Undervolt yapmayı bilmiyorum. Biraz gözüm korkuyor ondan. Sıcaklık değerlerinin iyi olması çok hoşnut etti. Teşekkür ederim cevap için.
Undervolt korkulacak bir şey değil. Birçok çok ayrıntılı rehber var forumda ve kaynaklarda. Zararlı değil. Ayrıca gaming laptoplar için hem ilaç gibi bir şey hem de farz gibi bir şey. Uygulamanızı tavsiye ediyorum.

Sıcaklıklar oldukça düşük bile. i7 9750H undervoltsuz halde 90 Derece'den aşağı throttle olmadan çalışıyorsa -0.150 MV undervolt ile 80- dereceleri görebilirsin. Cinebench R20 testi skorun kaç?

Testleri yaptım. Fanlar attığım gibi standart normaldeydi yine hiç ses çıkarmadan durdular.
Yalnız benden kaynaklı mı laptoptan kaynaklımı bilmiyorum ama testi yaptıktan sonra PC dondu fare imleci hareket ediyordu ama tıkladığım tuşlar ya da ibareler tepki vermiyordu.

testtt.jpeg
ttesstt.jpeg

(laptop donduğu için ekran görüntü alma uzantısını çalıştıramadım telden çektim)

Aslında cihaz ısınıyor, thorttle yediğin için 2200 alıyorsun. Undervolting ile 2600-2700 civarına çıkar skorun. Hiç throttle yemeyen (onlar bile test sonuna kadar 4GHz'de çalışamıyor 3.8GHz'ye kadar çıkabiliyorlar ama) bir i7 9750H 3000-3100 civarı skor alabiliyor. Hatta skordan çıkarım yapabildiğim kadarıyla işlemci frekansın test başladıktan 28sn sonra 3000-3100MHz civarına düşüyor olmalı. Performans moduna alınca da skor çok değişmiyorsa undervolting yapman gerekiyor gibi duruyor.

Aslında cihaz ısınıyor, thorttle yediğin için 2200 alıyorsun. Undervolting ile 2600-2700 civarına çıkar skorun. Hiç throttle yemeyen (onlar bile test sonuna kadar 4GHz'de çalışamıyor 3.8GHz'ye kadar çıkabiliyorlar ama) bir i7 9750H 3000-3100 civarı skor alabiliyor. Hatta skordan çıkarım yapabildiğim kadarıyla işlemci frekansın test başladıktan 28sn sonra 3000-3100MHz civarına düşüyor olmalı. Performans moduna alınca da skor çok değişmiyorsa undervolting yapman gerekiyor gibi duruyor.

Anşadım hocam şimdi çok farklı bir sorunum çıktı ve konu açacağım.

80-88 arası normal deniyor fakat yük altında test ile sıcaklık 100 derecelere çıkmaz mı? 80-88 arası normal mi oluyor tam olarak emin değilim (80-90 arasına laptoplarda normal deniyor). Ama sıcaklıklar arttığında undervolting yapmanız gerekebilir.

Hocam yeni açtığım konuya bilgin varsa cevap yazar mısın? Ne yapacağımı bilemedim.

80-88C yük alındaki sıcaklıklar zaten. İşlemciye yük bindiğinde anlık 97C üzerine herhangi bir çekirdek çıkarsa (bu benim laptopta stok haldeyken teste başladıktan 4-5sn sonra oluyor) anında thermal throttle yiyor, frekansı kısıp sıcaklığı 80-90 arasına düşürüyor. i7 9750H 45W TDP değerine sahip ama bu değeri 4GHz'de tam yükte veremiyor. Geciçi süre 90W güç çekip 4GHz'de çalışmaya çalışıyor. Bunun süresi var o dolunca firmadan firmaya değişen bir TDP değeri var işlemci frekansı direk ona düşüyor. Mesela HP'de 45W, işlemci bu değeri stok halde 3100MHz civarında ancak verebiliyor. Bazı markalarda bu ayar ThrottleStop'dan esnetilebiliyor ama HP'de değiştiremiyorsun. Undervolting'in asıl amacı burada ortaya çıkıyor 45W TDP'den maksimum frekansı alabilmek. 45W 3100 MHz'de çalışan işlemci UV ile 3300-3400MHz arasında çalışmaya başlıyor. Hem de laptop artık 4GHz'de 90W güç yerine 70-80W arası güçte çalışabildiği için eğer soğutma iyiyse ve katı bir PL1 planı yoksa işlemciyi neredeyse masaüstü işlemci performansında kullanabiliyorsunuz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı