İnceleme Huawei Matebook 16 R7 5800H

Merhaba arkadaşlar. Geçenlerde forumda bu laptopu almak için konu açmıştım. Laptopu satın aldım geldi şimdi ufaktan bir inceleme yapalım gerçek kullanıcı deneyimi olsun ve değişken durumlara göre konuyu da güncellerim. Alacak kişiler için fikir alışverişi olsun.

ESKİ KONU LİNKİ

Ürünü Hepsiburada indirimden 16999 TL'ye aldım zaten bu fiyata sanırım bu özelliklerde herhangi bir markanın cihazı yok. Satıcısı GPN Teknoloji daha önceki oyuncu laptopumu da oradan almıştım zaten onu satıp bunu aldım. Ben firmayla sorun yaşamadım ama bu yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. Ben normalde Amazon dışında pek alışveriş yapmak istemiyorum ama bazen kampanyalardan dolayı mecbur kalıyoruz. Neyse incelemeye geçelim.

Tasarım.

Ben ortalama 15 yıldır birçok markanın oyuncu ve ofis laptoplarını kullandım. Bu 2.Huawei laptopum ilki de Matebook 13'tü sanırım tam hatırlamıyorum ama o da gayet iyiydi. Bu ürünün tasarımı tam metal olarak yapılmış yani sanırım sadece klavye tuşları ve menteşe kaliteli plastik ama" geri kalan kısımda dokunduğunuz her yer metal ve gerçekten çok keyifli. Touchpad daha önce kullandığım sayısız laptoptakilerden farklı olarak çok büyük, en büyüğü. Bu bazıları avantaj bazıları için dezavantaj olabilir ama benim hoşuma gitti geniş bir alan mouse gibi kullanıyorsunuz. Klavye tuşları çok aşağıda ve klavye bana biraz küçük geldi. Son zamanlarda hep büyük klavye kullandım ondan olabilir. Bunun dışında klavye de numerik kısım yok ona da alıştığımdan eksikliğini çekiyorum. 2 kademeli bir beyaz ışıklandırmaya sahip klavye. Karanlıkta görmeye her türlü yeter ama mükemmel bir ışık gücü beklemeyin eh işte yani. Caps Lock ve FN tuşlarında nokta ışık var aktiflik durumunu anlamak için, bu bence bir artı. Bunun dışında bir de webcam F6 ve F7 tuşlarının arasına gizlenmiş çok akıllıca bir dokunuş ama bunu yapan kişi herhalde artık insanların dizüstü bilgisayar ile webcam görüşmeyi yapmadığını düşünerek yapmıştır. Çünkü kamera açısı çok kötü oluyor. Kamera beni pek ilgilendirmiyor zaten kameraya yapılan bu dokunuş ekran oranına çok büyük fayda sağladığından benim için çok büyük bir artı. Klavyenin sağ ve sol köşesinde hoparlör var ve gerçekten çok yüksek ve temiz ses veriyor. Kesinlikle BT hoparlöre ihtiyaç bırakmıyor. Açma kapatma tuşu çok tatlı ve kaliteli bir parmak izi sensörüne sahip. Kasa kalitesi büyük oranda premium hissiyatı yaşatıyor kesinlikle elmas kesiminden şekline ve ağırlığına kadar birçok yönüyle tasarım konusunda başarılı olmuş diyebilirim.

Donanım.

Cihazın performansı hakkında çok konuşmaya gerek yok ama kısaca bahsedelim. Ryzen 7 5800H - 16 GB RAM - 512 GB SSD kombinasyonu günlük ihtiyaçları karşılamak için fazlasıyla yeterli bir kombinasyon. RAM'lerin markasını göremedim ama SSD WD SN730 NVMe olarak takılmış. Ses kartı Realtek ekran paneli olarak TV160DKT-NH0 diye bilmediğim bir marka kullanılmış. Donanım olarak gayet iyi bir seviyede bu konuda içiniz rahat olsun. (ekran en önemli kısmı başka bir başlıkta değineceğim)

Yazılım-pil-performans

Windows 11 Home ile geliyor. İçerisinde huaewinin kendi uygulamaları yüklü ve bazıları gerçekten işe yarıyor. Driver güncellemelerini direkt kendi uygulamasından yapabiliyorsunuz. Performans olarak cihaz zaten donanım bileşenlerinin getirdiği güçten olsa gerek çok akıcı bir deneyim sunuyor. Burada en önemli nokta bu laptop ısınıyor mu? Henüz bunu detaylıca test edemedim ama edince mutlaka bu kısmı güncelleyeceğim. Çünkü bir yerde fanı sürekli çalıştırdığı ve ısındığı söyleniyordu. Bende birkaç saattir hiç böyle sorun olmadı. Fan çalışmıyor laptop anormal düzeyde ısınmıyor. Tabii bu 2K bir film izlerken değişebilir. Tam gözlemimi bir hafta sonra buraya yazarım. Pil konusuna gelecek olursak yanında 135W'lik Type-C girişli çok büyük olmayan ama çok da küçük olmayan bir şarj aletiyle geliyor. Şarj aleti klasik laptoplara göre çok hızlı şarj ediyor. Daha önce MacBook Pro 2022 kullanmış biri olarak kesinlikle MacBook Pro kadar hızlı şarj ediyor diyebilirim. Sarjının kaç saat gittiğini test etmedim. Fakat ben sarjının verdikleri 10-11 saat süresine hemen hemen ulaşacağını düşünüyorum. Bence bataryası memnun bırakacaktır.

Ekran.

Evet geldik son başlığa. Ekran konusunda Huawei gerçekten çok garip bir firma. Bu cihaz 16 inç 3:' oranlı %90 ekran gövde oranına sahip 2.5k 60Hz IPS bir panele sahip. Ekran gövde oranı gerçekten müthiş. Renklerin canlılığı 2K bir film izlemek bu cihazda yapılması en zevkli aktivite. Özellikle gece karanlıkta odanda kullanıyorsan sanki çerçevesiz bir ekrana bakıyormuş hissiyatı var. Renkler IPS olmasından dolayı çok canlı duruyor. Şimdi çok övdük gelelim ekranının eksisine. Huawei laptoplarda maalesef kronik bir sorun var ve Huawei bunu bir sorun olarak görmüyor. Hani bazı monitör markaları belli bir ölü piksel sayısı olmadıkça bunda sorun yok diyor ya hah işte Huawei'nin yaptığı da bu. Huawei'nin bütün laptoplarının panelinde karanlık renkte ışık sızması sorunu var. Yani tam karanlık bir renk açtığınızda hafif ışık sızmaları görüyorsunuz. Bu kimi laptopta çok fazla kiminde daha az. Mesela benim 2 yıl önce kullandığım Huawei laptopta çok daha fazlaydı ama şu anki laptopta neredeyse yok seviyesinde. Siyah bir resim açıp telefonla fotoğraf çektiğimde aşırıymış gibi gözüküyor ama gözle baktığında neredeyse yok. Açıkçası Huawei laptopların ekranında böyle bir sorun var bunu araştırırken duydum ve bilerek aldım. Çünkü ben sürekli siyah bir resme bakmıyorum ya da bir film izlerken kaç kez tam siyah bir sahne geliyor? Karanlık sahnelerde bu sızmayı fark etmiyorsunuz sadece siyah bir resim açarsınız bakarsınız öyle fark edersiniz. Bu eksi dışında benim bir laptopta gördüğüm nadir güzellikle bir ekrana sahip. Belki 60 Hz yerine 90 ya da 144 olması iyi olurdu ama laptop çok akıcı olduğu için bu da olmasa da olur dedirtiyor.

Evet arkadaşlar kısacası bu şekilde eğer laptopla ilgili bir sorunuz varsa yorum yazın cevaplarım.

Aynı ürüne sahibim. Öncelikle cihaz gerçekten çok güzel fakat tabii ki her iyi olanın bir de kötü tarafları oluyor maalesef :(

Cihazı aldıktan sonra tek oynadığım oyun olan League of Legends oyununda sürekli ping zıplamaları tespit ettim, sorunu her türlü yazılım ile çözmeye çalıştım fakat sorunum yazılımla ve BIOS güncellemesi ile çözülmedi, sorunu WiFi kartını değiştirerek çözdüm.

Şu anda ise üst kasa üzerinde boya atmaları meydana geldi, benim için problem olmadığı için garanti süreci ile uğraşmak istemediğim, şu anlık böyle kullanmaya devam ediyorum.

IMG_9025.jpeg

Aynı ürüne sahibim. Öncelikle cihaz gerçekten çok güzel fakat tabii ki her iyi olanın bir de kötü tarafları oluyor maalesef :(

Cihazı aldıktan sonra tek oynadığım oyun olan League of Legends oyununda sürekli ping zıplamaları tespit ettim, sorunu her türlü yazılım ile çözmeye çalıştım fakat sorunum yazılımla ve BIOS güncellemesi ile çözülmedi, sorunu WiFi kartını değiştirerek çözdüm.

Şu anda ise üst kasa üzerinde boya atmaları meydana geldi, benim için problem olmadığı için garanti süreci ile uğraşmak istemediğim, şu anlık böyle kullanmaya devam ediyorum.

Eki Görüntüle 1867907
aynı sorun bende de var boyası hemen çıkıyor iade için satıcıyla görüştüm servis raporu istedi amazondan almama rağmen kolay iade olmuyor.

Aynı sorun bende de var boyası hemen çıkıyor iade için satıcıyla görüştüm servis raporu istedi Amazon'dan almama rağmen kolay iade olmuyor.
Ne zaman başladı bu boya atma işi, benimki 5 aydan sonra başladı. Cihaz her zaman lazım olduğu için servis garanti uğraşamadım işin açıkçası.
Siz WiFi kartı sorunu yaşadınız mı?

Daha yeni cihaz 1 hafta oldu benimki kasanın dışında atıyor ama. Çizilmesine imkan yok kumaş kılıfıyla taşıyorum hep.

Çok ilginç ben alalı 1 ay oldu sağdan sola atıyorum bir çizik bile yok. Şu an çok aktif kullanıyorum kullanması çok keyifli geliyor bana. Çünkü bir laptoptan bütün beklentilerimi karşılıyor. Aldığınız yer amazonsa hızlı iade edebilirsiniz.

- İyi ekran.
- Isınmıyor.
- Batarya süresi ideal.
- Çok hızlı.

Çok ilginç ben alalı 1 ay oldu sağdan sola atıyorum bir çizik bile yok. Şu an çok aktif kullanıyorum kullanması çok keyifli geliyor bana. Çünkü bir laptoptan bütün beklentilerimi karşılıyor. Aldığınız yer amazonsa hızlı iade edebilirsiniz.

- İyi ekran.
- Isınmıyor.
- Batarya süresi ideal.
- Çok hızlı.
Amazondan aldım ama satıcı ürünü olduğu için satıcı problem çıkarıyor amazon iade hakkı tanısada onla uğraşıyorum. Ürün kötü değil bence de özellikle fiyatına göre satıcıya değişim teklif etmeme rağmen ona da yanaşmadı. İnatla servis raporu istiyor amazon ve huawei yetkili merkezi gerek olmadığı belirtse de. Chargeback veya tüketici mahkemesine kadar gideceğim ama.

Amazondan aldım ama satıcı ürünü olduğu için satıcı problem çıkarıyor amazon iade hakkı tanısada onla uğraşıyorum. Ürün kötü değil bence de özellikle fiyatına göre satıcıya değişim teklif etmeme rağmen ona da yanaşmadı. İnatla servis raporu istiyor amazon ve huawei yetkili merkezi gerek olmadığı belirtse de. Chargeback veya tüketici mahkemesine kadar gideceğim ama.

Amazon'la görüş kardeşim biraz amazona yüklen satıcının kabul etmediğini söyle Amazon çözer o konuyu.

Konuyu güzelce bir okudum. Bir süredir cihazı kullanıyorum, bahsedilen sorunları yaşamadım. İş için kullandığım bilgisayarım. Macbook tercih etmedim zira kullandığım programlar Mac'te sıkıntı, ya desteklenmiyor ya da aylık/yıllık fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalıyorum. İhtiyaca göre aldığım ve memnun kaldığım bir cihaz oldu.

Benim gözümden pozitif yanları:
- 2.5k 3:2 ekranı
- Günlük kullanımda 10 saat civarı ekran süresi
- Isınma yok, normal kullanımda fan sesi yok
- SSD'si hızlı, 5 saniyede falan masaüstüne geliyor
- Malzeme kalitesi kötü değil, metal kullanılmış her yerde

Negatif yanları:
- Birlikte geldiği Realtek RTL8822CE son derece kötü bir WiFi kartı. Kesinlikle değiştirmenizi tavsiye ederim. Intel AX210 taktım ben, mükemmel şekilde çalışıyor. İki kart arasında dağlar kadar fark var.
- Hoparlör kalitesi kötü sayılmaz. Ama Macbook'lar kadar iyi değil.
- Şarj aleti 135W ve type c ama baya büyük ve yer kaplıyor. Kullanılacak gibi değil. Yerine başka bir şarj aleti aldım ben.

Beraberinde kullandığım ekipmanlar:
Şarj Aleti: UGREEN 65W GaN
Kablo: Baseus USB-C 100W Kablo
Çanta: Alfheim 16 inç

Technopat Haberler

Geri
Yukarı