i3 12100F sistem için yükseltme tavsiyesi

Paper.C

Hectopat
Katılım
1 Haziran 2022
Mesajlar
4.979
Çözümler
26
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Geçen aylarda işimi görecek bir sistem toplamıştım. Yavaş yavaş yükseltiyorum sistemi. Yükseltmeleri ne sırayla yapmam gerektiği konusunda fikir almak adına konuyu açıyorum.

İşlemci: i3 12100F.
Anakart: Gigabyte B660M Gaming X
RAM: Kingston 3200 MHz 8x2 RAM.
SSD: Kioxia Exceria G2 250 GB SSD.
PSU: Cooler Master thunder 600W.
Kasa: Cooler Master RC431 k
Ekran kartı: GTX 1050(Ti olmayan)
Ekran: G2722HS.
Fare: Razer deahtadderv2 mini (8500DPI)
Klavye: Kalitesiz, markasını bilmediğim bir klavye. 2 senedir kullanıyorum.

Benim kafamda önce SSD almak var, depolamayı az buluyorum bu yüzden 970 EVO Plus için indirim bekliyorum, şimdilik 500GB olanına.

Sonra kasaya 500-600TL'ye fan takacağım. Kasaya 5 adet 12 mm fan takılabiliyor(2 üst tarafa, 1 egzoz, 1 alt tarafa, 1 öne)ben sadece egzoz fanı takılı kullanıyorum.

Sonra ekran kartına yükseltme düşünüyorum ama fiyatlar pahalı, seçim sonrası yapacağım büyük ihtimal bu işlemi ayrıca kafamda belli bir model yok.

İşlemci olarak 12400 ya da 13400 düşünüyorum ama daha epey var bu seçimi yapmam için. Fiyatlar artabilir de düşebilirde biraz şansa kaldım.

Sonra PSU'ya yükseltme yaparım 80+ sertifikası yok PSU da ama sağlam ve sessiz çalışıyor.

Bu konuyu açma amacım sizlerin de fikirlerinizi duymak siz benim sistemime sahip olsaydınız ne sırayla yükseltme yapardınız yazarsanız sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam işlemci ve depolama ile başlayın. Almak istediğiniz işlemci gayet güzel. Ekran kartı başlangıç için bütün bütçeyi bitirir.
 
- İşlemcinin bir acelesi yok. Güncel ve iyi bir performansı var.
- SSD seçimi yaparken fiyatı da gözetmek lazım. 970 Evo ile benzer işleri yapabilecek kaliteli ürünler var. Marka üzerinden hareket edilmemeli.
- O kasaya fan ekleyerek yatırım yapmayın. Kaliteli bir fanın tanesi 250 TL. 5 tane alırken vereceğiniz paraya gayet hoş kasalar var.
- Ekran kartı konusunda RTX 3060 Ti ile RX 6700'e kadar yolunuz var. Bilginize.
- PSU seçiminde de verimlilik değil, iç yapı önemlidir. Mevcut ürününüz W değeri olarak yeterli ama global anlamda vasat.
 
Normalde mümkünse önce ekran kartını yükseltin derdim ama dediğiniz gibi depolama az ve yetmiyor. O yüzden doğru SSD ile başlayın.

Sisteminizin PCI Ex. 4.0 desteği mevcut fakat bu seride öyle mi bilmiyorum ama belki işlemciniz yüzünden kullanamama şansınız var. Mümkünse Samsung 980 Pro 1TB'lik düşünün ama bütçenizi zorlayacaksa 970 EVO ile devam edin sıkıntı değil çok önemli bir yükseltme olmaz. Fakat mümkünse 1 TB olan versiyonu seçin bence. (Alırken dikkatli olun bu aralar piyasada sahte SSD'ler geziyor.)

Birde bu size kalmış ama alacağınız donanım modellerine göre de değişebilir fakat mümkünse kasanızı değiştirin ve fan masrafından da kurtulabilirsiniz. Kasanın içinde yeterli sayıda fan geldiğine dikkat edin.

Sonrasında işlemcinizden önce Ekran kartınızı güncelleyin bence fakat unutmayın PSU'nuz belki standartlardan veya yeterlilikten karşılamaya bilir. O yüzden ekran kartı almadan önce PSU'nuzu kontrol edin ona göre önce bir PSU satın alın.

Sonrasında işlemci olarak i5 12400 veya i5 13400 gayet işinizi görür bana göre. Duruma göre bütçeniz el verirse daha iyisini tercih edersiniz. Fakat unutmayın bir soğutma gerekebilir stok fan kullanıyorsunuz. Alacağınız dönemde araştırırsınız.
 
Hepinize teşekkür ederim tavsiyeleriniz için.
Bazılarınız işlemciyi önceden değişmem gerektiğini söylemiş ama şimdilik performansını yeterli buluyorum işlemcinin değişeceksem bile epey sonra olacak.
Kasa konusunda söyledikleriniz kafamda bir floresan yaktı yeni kasa alınca içinde fanla geliyormuş bunu göz ardı etmişim.

SSD seçimi yaparken fiyatı da gözetmek lazım. 970 EVO ile benzer işleri yapabilecek kaliteli ürünler var. Marka üzerinden hareket edilmemeli.

Hocam bu konuda ufak bir bilgilendirme yapar mısınız benzer işleri yapan ürünlerle ilgili birkaç model atarak.

Sisteminizin PCI ex. 4.0 desteği mevcut fakat bu seride öyle mi bilmiyorum ama belki işlemciniz yüzünden kullanamama şansınız var.

Anakartta pcex 4.0 var diye biliyorum seri derken neyi kast ettiniz tam anlayamadım.
Ayrıca işlemciye bu sene içinde değişim düşünüyorum şu anki işlemcim son hızda desteklemese bile yine de şu andan yüksek hız alırım herhalde.

Mümkünse Samsung 980 Pro 1TB'lik düşünün ama bütçenizi zorlayacaksa 970 EVO ile devam edin sıkıntı değil çok önemli bir yükseltme olmaz. Fakat mümkünse 1 TB olan versiyonu seçin bence. (alırken dikkatli olun bu aralar piyasada sahte SSD'ler geziyor.)

Depolama olarak zaten 750 GB olacak 500'lük alınca şu anda bile 70-80 GB boş alanım var SSD de yetiyor gibi bana.

Fakat unutmayın bir soğutma gerekebilir stok fan kullanıyorsunuz. Alacağınız dönemde araştırırsınız.

214XT ya da 224XT düşünüyorum ama pahalı gibi 224 şu anda alacağım zamana kadar indirim olur fiyatında sanırım.

Bir de bana termal ped önerebilir misiniz anakartın soğutucu bloğunda olan ped ile SSD'yi taktım boşta 40 C görüyor yükte 61 gördüm en fazla bana yüksek gibi geldi ama normal değerler de olabilir benim SSD için emin değilim.(SSD ekran kartının altında)

Normal değerler olsa bile yine de termal ped önerin yenileme yapmam gerekeceği zaman elimde bulunsun.
 
Son düzenleme:
İşlemciyi 13400 yaptı sonra ne olacak eee? GTX 1050 ile ne yapacak?

Hocam tekrardan selam. Ekran kartına şimdilik o kadar para vermek yerine en sağlamından işlemci alsa geleceğe daha iyi yatırım olurdu, demek istediğim şey buydu. Bu benim fikrim. Ben olsam bu şekilde yapardım.
 
Hocam tekrardan selam. Ekran kartına şimdilik o kadar para vermek yerine en sağlamından işlemci alsa geleceğe daha iyi yatırım olurdu, demek istediğim şey buydu. Bu benim fikrim. Ben olsam bu şekilde yapardım.
Neyin yatırımı? 12100F zaten sağlam bir işlemci. Bu adam sana ben ilerde RTX 4070 almayı düşünüyorum demedi upgrade edicem dedi. İşlemci olduğu gibi kalmalı RX 6600 veya XT sürümü alınmalı 2. elden. 13400'e geçip ne yapıcak GTX 1050 ile? 2-3 yıl sonrada bu sefer 13900 alır o zaman geleceğe yatırım diye GTX 1050 ile tekrardan devam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı