i3 3220 sisteme render için yükseltme

P4 ler zamanında MATROX kartı arkadaş ile ortak almıştık. Ortaklıkta sen kullanacaan ben kullanacaam mevzuusu olunca, ben karta ödediğim payımı aldım, kartı arkadaşa bıraktım.
1 sene kadar öncesi görüşmelerimizde o kartı hala kullanmakta olduğunu belirtmişti. Ama eski kartın H264 desteği olmadığı için sadece MPEG ve AVI işleri için kullanıyormuş.
Sistem yükseltmesi için harcayacağın paralara yazık.
Buradaki çoğu kullanıcılar bir PC yi, RAM, İŞLEMCİ ve EKRAN KARTI olarak görmektedirler. Bu bileşenler sadece oyuncular için geçerlidir.
Oyun oynanılan bir PC de iş yapılamaz. İş yapılan PC'lere İŞ İSTASYONU adı verilir ve spesifik donanımları bulunur.
BU CİHETLE:
Elindeki PC'yi upgrade etsen bile işlemci olarak çok fazla render kabiliyeti olmaz. Olsa olsa, süreyi yarıya indirebilirsin. Üstelik format değişimlerindeki uyumsuzluk sorunların da cabası.
Ama ileriye yönelik düşünce ile böyle bir donanım teminine gidersen, ödediğin paranın hakkını yıllarca alabilirsin. Hatta uçuk olsun dersen, aynı markanın 4K özellikli kartları da var ama artık onlar bizim gibi kullanıcıları aşar :D
Elindeki mevcut PC bile uygun konfigürasyonla işlerini rahatlıkla görür. Herhangi bir donanım değiştirmene gerek yoktur. Neden?
Daha alt seviye bir PC ile ben zaten bu işleri yapmaktayım. Haa çok bekliyorum ama olsun :D
İşte sana bir iş ve ekran görüntüleri.
Sanırım anlayabilirsin.
RENDER.png

RENDER 2.png

Yahu biraz gerçekçi düşünelim. 1500 TL bütçe ile profesyonel render vs. işler yapamazsın. Ancak giriş seviyeli edit program öğrenme vs. yaparsınız. Adama 1500 TL ile render performansı iyi bir kart vereceğiz. Sonra oyun oynamak isteyecek. Sonuç: Bize küfür edecek. Çünkü 3. nesil i3 işlemci. Anlatabildim mi? Sadece oyun sistemlerinde bile 8 GB RAM için yetersiz veya 16 GB olsa daha iyi olur diye tavsiyeler dönerken render için 4 GB. Anladım sağ olun. Buyrun burada profesyonel olarak Adobe Premiere Pro için gerekli tavsiyeler var: https://www.pugetsystems.com/recomm...obe-Premiere-Pro-143/Hardware-Recommendations

Yahu biraz gerçekçi düşünelim. 1500 TL bütçe ile profesyonel render vs. işler yapamazsın. Ancak giriş seviyeli edit program öğrenme vs. yaparsınız. Adama 1500 TL ile render performansı iyi bir kart vereceğiz. Sonra oyun oynamak isteyecek. Sonuç: Bize küfür edecek. Çünkü 3. nesil i3 işlemci. Anlatabildim mi? Sadece oyun sistemlerinde bile 8 GB RAM için yetersiz veya 16 GB olsa daha iyi olur diye tavsiyeler dönerken render için 4 GB. Anladım sağ olun. Buyrun burada profesyonel olarak Adobe Premiere Pro için gerekli tavsiyeler var:
Bak yukarda resim ekledim.
Anlayabiliyorsan tabii :D
3GB RAM'in yarısını bile kullanmıyorum ve render yapıyorum. RAM miktarı dediğin hiçbirşeydir. Önemli olan RAM'lerin band genişliğini doğru kullanabilmektir.
Önermiş olduğum üründe ADOBE dahil birçok uygulama için yeterlilik bilgileri vardır.
MATR.png

Link'e bakmadan ve yazdıklarımı anlama çabasında bulunmadan yazdığınız belli oluyor. Profesyonel diyorum. Bu arkadaş 1500 TL bütçe demiş siz hala I/O kart derdindesiniz. Ne diyeyim? He pardon 3 GB RAM yarısını kullanmıyordu evet...

Link'e bakmadan ve yazdıklarımı anlama çabasında bulunmadan yazdığınız belli oluyor. Profesyonel diyorum. Bu arkadaş 1500 TL bütçe demiş siz hala I/O kart derdindesiniz. Ne diyeyim? He pardon 3 GB RAM yarısını kullanmıyordu evet...
Bir de ben senin ne dediğini anlayabilsem :D
ADOBE en az 32 GB RAM istiyorsa, demekki bizler bu programı kullanamayacağız :D

Vayy bee.
Adamlar 15 senelik ürünlerine bile hala sürücü desteği veriyorlar.
Üstelik Linux sürücüleri de varmış. Birkaç sürücü indireyim de bulunsun :D
Matrox Graphics - Support - Download List

İşte sana bir iş ve ekran görüntüleri.
Sanırım anlayabilirsin.
Anladım tabiki abi Kdenlive kullanmışsın. Bende zaten Sony vegas pro kullanıyorum. Kdenlive'de Sony vegas'ın Linux versiyonu diyebiliriz. Ve resimdeki sonuçlar inanılmaz gerçekten.

Adama 1500 TL ile render performansı iyi bir kart vereceğiz. Sonra oyun oynamak isteyecek. Sonuç: Bize küfür edecek.
Kimseye küfretmek haddime değil abi. Bana yardımcı olan büyüklerim abilerim, küçüklerim de kardeşlerimdir.

Bu arkadaş 1500 TL bütçe demiş siz hala I/O kart derdindesiniz. Ne diyeyim? He pardon 3 GB RAM yarısını kullanmıyordu evet...
Vayy bee.
Adamlar 15 senelik ürünlerine bile hala sürücü desteği veriyorlar.
Üstelik Linux sürücüleri de varmış. Birkaç sürücü indireyim de bulunsun :D
Konu biraz birbirinizi kırmaya, dalga geçmeye doğru gitmiş. Buda beni üzdü.
:lanet: :lanet:

Anladım tabiki abi Kdenlive kullanmışsın. Bende zaten Sony vegas pro kullanıyorum. Kdenlive'de Sony vegas'ın Linux versiyonu diyebiliriz. Ve resimdeki sonuçlar inanılmaz gerçekten.
Dostum anlayamamışsın :D
Orada kullanılan program veya işletim sistemi çok ta önemli değil.
Ne demiştim önceden...
Donanım için yatırım yapma.
Senin i3 sistem bile bendekinden daha üstün bir sistem.
Bende toru topu 3GB RAM var. Resimlerden anlayabilirsin.
İşlemcim ise CORE2 DUO serisinin çift çekirdeklisinden.
Yani ''ARTIK AT O SİSTEMİ'' denilebilecek bir sistem.
Ama iyi bir yapılandırılma ile sistemim takır takır render yapmaktadır.
Dikkat edersen yaklaşık 40dk gibi sürede işlemi bitirmişim.
XP de kullansam süre yaklaşık aynı oluyor.
İşte bunları anlatmaya çalışıyorum.
Esas işi donanımlar yaptığına göre, donanım yapılandırılması son derece önemlidir. Haa donanım zayıftır, 15 dk'lık işi 40 dk'da yapabilir. O ayrı. Ama biraz önce senin için örnek sunmak amacıyla başladığım render işim, birkaç mesaj yazıncaya ve bir adet böcüklü çay içinceye kadar bitti :D
KISACASI:
Sistemi en pahalısından alsan da, bu süre anam anam çok hızlı olmaz.
İstersen 128GB RAM kullan. İstersen en baba işlemciyi kullan.
Ama bu işler için üretilmiş ürünlerle en zayıf bir donanımla bile tatminkar sonuç alırsın. Çünkü ben bu işleri taa P4 zamanından beri yapıyorum.
Haliyle ben hemen git o kartı al da demiyorum. Ama bir düşün. Araştır soruştur. Gerekirse bana da inanma.
Ama öyle bir kart alırsan uzun yıllar boyunca hizmet edecektir. Öyle işlemci gibi RAM gibi yıldan yıla değişmez. Çok uzun yıllar sonra, belki 4K sistemler yerleşirse belki o zaman bu kart işini görmeyecektir. O zamana kadar da hak getire.

Konu biraz birbirinizi kırmaya, dalga geçmeye doğru gitmiş. Buda beni üzdü.
:lanet: :lanet:
ÖZEL NOT:
Ben kimseleri kırmak veya dalga geçmek için mesaj yazmam. Beni site sorumlusu arkadaşlar bilirler.
Ama yıllardır test ettiğim, deneyim kazandığım, özetle içerisinde olduğum bu gibi işler için, karşı gelen kişiler, site sorumlusu arkadaşlar bile olsa, doğrusunu iddia ederim.
ÇÜNKÜ:
Bu gibi işlerde 20 yılı aşkın süredir tecrübem ve bilgi birikimim vardır. Amacım birileri de bu fikirlerden faydalansın.
Ne zaman ki bir arkadaşım karşıma çıkar da...
Aha ağabey, ben bu işi 12GB RAM ile 5 dk. da yaptım der, ve bunu delillerle ispat eder, o kişinin de elini öper, yüzünü yalarım :D

Dostum anlayamamışsın :D
Orada kullanılan program veya işletim sistemi çok ta önemli değil.
Ne demiştim önceden...
Donanım için yatırım yapma.
Senin i3 sistem bile bendekinden daha üstün bir sistem.
Bende toru topu 3GB RAM var. Resimlerden anlayabilirsin.
İşlemcim ise CORE2 DUO serisinin çift çekirdeklisinden.
Yani ''ARTIK AT O SİSTEMİ'' denilebilecek bir sistem.
Ama iyi bir yapılandırılma ile sistemim takır takır render yapmaktadır.
Dikkat edersen yaklaşık 40dk gibi sürede işlemi bitirmişim.
XP de kullansam süre yaklaşık aynı oluyor.
İşte bunları anlatmaya çalışıyorum.
Esas işi donanımlar yaptığına göre, donanım yapılandırılması son derece önemlidir. Haa donanım zayıftır, 15 dk'lık işi 40 dk'da yapabilir. O ayrı. Ama biraz önce senin için örnek sunmak amacıyla başladığım render işim, birkaç mesaj yazıncaya ve bir adet böcüklü çay içinceye kadar bitti :D
KISACASI:
Sistemi en pahalısından alsan da, bu süre anam anam çok hızlı olmaz.
İstersen 128GB RAM kullan. İstersen en baba işlemciyi kullan.
Ama bu işler için üretilmiş ürünlerle en zayıf bir donanımla bile tatminkar sonuç alırsın. Çünkü ben bu işleri taa P4 zamanından beri yapıyorum.
Haliyle ben hemen git o kartı al da demiyorum. Ama bir düşün. Araştır soruştur. Gerekirse bana da inanma.
Ama öyle bir kart alırsan uzun yıllar boyunca hizmet edecektir. Öyle işlemci gibi RAM gibi yıldan yıla değişmez. Çok uzun yıllar sonra, belki 4K sistemler yerleşirse belki o zaman bu kart işini görmeyecektir. O zamana kadar da hak getire.

ÖZEL NOT:
Ben kimseleri kırmak veya dalga geçmek için mesaj yazmam. Beni site sorumlusu arkadaşlar bilirler.
Ama yıllardır test ettiğim, deneyim kazandığım, özetle içerisinde olduğum bu gibi işler için, karşı gelen kişiler, site sorumlusu arkadaşlar bile olsa, doğrusunu iddia ederim.
ÇÜNKÜ:
Bu gibi işlerde 20 yılı aşkın süredir tecrübem ve bilgi birikimim vardır. Amacım birileri de bu fikirlerden faydalansın.
Ne zaman ki bir arkadaşım karşıma çıkar da...
Aha ağabey, ben bu işi 12GB RAM ile 5 dk. da yaptım der, ve bunu delillerle ispat eder, o kişinin de elini öper, yüzünü yalarım :D
Madem işin erbabı abim fikirlerini dile getirdi, benim de kuşkularım hemen hemen bitti. Açıkçası ben montaj işinde başlangıç değil profesyonel konuma geldim geleceğim gibi. Ve PC'de oyun oynamayı sevmiyorum, Bi PES tutkum var başkada yok. Peki Abim senin meslek ne? Ben bu kartı alacağım er yada geç. Bu kartı önerebildiğin başka üreten marka varmı? Daha hesaplı olanından. Bir de şuan ki sistemimi sence nasıl daha verimli hale getirebilirim? Yani kartı almam biraz uzun sürecek sonuçta ortada (eldeki bütçe X 2 + 500 = Sabreden derviş gebermiş :)) gibi bir sonuç var.

Bakın profesyonel olarak yapıyorsan oradaki tavsiyeler onun için. Profesyonel yapılacaksa. 1500 TL gibi bir bütçe ile profesyonel olarak render alınacak donanım sağlanamayacağı için burada daha dengeli olacak. Adam der ben sadece render alacağım o zaman gitsin SSD alsın, Ekran kartı alsın işi çözülür, ama burada siz profesyonelmiş gibi görünüp 950 dolar fiyat etiketine sahip bir ürün önermeniz buradaki yazılanları ne kadar dikkate aldığınızı ortaya koyuyor. Yazılanlarda birkaç kelime okuyup bana burada Profesyonel video editi yapan birisi gibi konuşmayın.

Bakın profesyonel olarak yapıyorsan oradaki tavsiyeler onun için. Profesyonel yapılacaksa. 1500 TL gibi bir bütçe ile profesyonel olarak render alınacak donanım sağlanamayacağı için burada daha dengeli olacak. Adam der ben sadece render alacağım o zaman gitsin SSD alsın, Ekran kartı alsın işi çözülür, ama burada siz profesyonelmiş gibi görünüp 950 dolar fiyat etiketine sahip bir ürün önermeniz buradaki yazılanları ne kadar dikkate aldığınızı ortaya koyuyor. Yazılanlarda birkaç kelime okuyup bana burada Profesyonel video editi yapan birisi gibi konuşmayın.
Abi benim forumlardan anladığım kadarıyla render için genellikle RAM ve CPU yükseltilmesi önerilmiş. Birde tabikide SSD yazma okuma hızıyla yardımcı olur. Zaten mevcut sistemim Sony vegas pro, Edius ve Adobe premier pro üzerinde montajı rahatlıkla karşılıyor. Sadece Adobe after effect biraz kasıyor onuda haliyle ekran kartının gücü büyük etkiliyor sonuçta 1GB yetmiyor. Baştan belirttiğim gibi bana render hızlandıran donanımlar lazım ve uzun süreler dayanacak donanım. Mesela Mr Yamyam lakaplı arkadaş tamda istediklerimi yazmış, üstelik yıllardır render'le uğraşıyormuş. Yani bana göre (deneyim+zaman=güven/kalite) demek.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı