i5 13600K için undervolt işlemi problem olur mu?

1 hafta uğraştım yüksek voltaj, çok ısınma, bitmeyen mavi ekranlar, asla undervolt kabul etmeme, SVID auto yapınca bile mavi ekran veriyordu derken en son windows kurulumuna izin vermedi ve K işlemci olmasına rağmen grafik kartını görmedi. Tray işlemciydi ama aldıktan 1 hafta sonra gönderdim İncehesap'a değiştirdiler yeni gelende böyle sorunlar yok, voltaj 1.3ü görmedi sanırım şimdilik dünden beri deniyorum.
ürünü ne zaman alıp ne zaman sorun yaşayınca gönderdin peki.

Ben Intel baseline profilde kullandığım için bazen Opera'da işlemci derece olarak 100 derecelere spike atıyor saliselik ama voltajın hiç 1.5v geçtiğini görmedim tüm testlerimde spikeı kabul ettim fakat biraz da olsa kayıplı kullanıyorum Mart'ta aldığım işlemci mayıs BIOS'lu olarak kullanmaya devam ediyorum kullandığım ekran kartını ve oyun performansını tatmin ettiği için gönderip beklemek gibi bir düşünceye girişmedim bu yüzden fakat evet gerçektende bazı i5'lerde çok nadirende olsa bu konudan da anladığımız üzere kısmı bozulmalar oluşuyor fakat i7 ve i9'lar kadar kullanıma engel değil galiba biz i5 tayfa bundan dolayı yırttık diyebiliriz çünkü i7'de sorun %40'sa i9 tarafında bu sorun %80 denilebilir.

Ürünü ne zaman alıp ne zaman sorun yaşayınca gönderdin peki.

Ben Intel baseline profilde kullandığım için bazen Opera'da işlemci derece olarak 100 derecelere spike atıyor saliselik ama voltajın hiç 1.5v geçtiğini görmedim tüm testlerimde spikeı kabul ettim fakat biraz da olsa kayıplı kullanıyorum Mart'ta aldığım işlemci mayıs BIOS'lu olarak kullanmaya devam ediyorum kullandığım ekran kartını ve oyun performansını tatmin ettiği için gönderip beklemek gibi bir düşünceye girişmedim bu yüzden fakat evet gerçektende bazı i5'lerde çok nadirende olsa bu konudan da anladığımız üzere kısmı bozulmalar oluşuyor fakat i7 ve i9'lar kadar kullanıma engel değil galiba biz i5 tayfa bundan dolayı yırttık diyebiliriz çünkü i7'de sorun %40'sa i9 tarafında bu sorun %80 denilebilir.

Hocam 1.5 v bile fazla gercekten, bu islemci Idle'da 07, OC'siz yükte Max 1.35-1.4 falan gormeli. Hani OC falan yapsaniz 1.5 kabul edilebilir ama uzun sure sonra islemciniz zarar gorebilir. Evet beni de performans olarak tatmin ediyor ama yeni stok i5'ler bu manada daha sorunsuz, hem de artik 0x129 microcode BIOS Update'i geldi cogu anakarta. Aldiginiz yerden degisim talep etmek yerine Intel'e basvurursaniz onlar direkt degistirirler. Urunun kusurlu olup olmadigina bakmiyorlar bile rezil olduklari icin direkt yenisini getiriyorlar. Tray islemciler icin 1 yil olan garantiyi 2 yila cikardilar ayrica aklinizda bulunsun. Su an voltaj anlaminda bende cok okayim, 1.3'ü gecmiyor ama 80 derece oyun oynamaktan keyif almiyorum, kasada 8 adet fan var, Arctics Duo e-Sports sogutucu var, anakart 40, GPU 50 derece iken islemcinin 80 derecede calismasi kotu. O kadar sıcak ki odami bile ısındırıyor... 1.3V'de kullanım yüzde 30 falanken 80 derece benim icin kabul edilebilir degil. Sorun bende mi diye sistemi 2 kere soktum geri montajladim o kadar ter attim ki...

ayrica anakarta 0x129 updatei geldiyse kesinlikle bios update yapmalisiniz, kesinlikle yani.

Hocam 1.5 v bile fazla gercekten, bu islemci Idle'da 07, OC'siz yükte Max 1.35-1.4 falan gormeli. Hani OC falan yapsaniz 1.5 kabul edilebilir ama uzun sure sonra islemciniz zarar gorebilir. Evet beni de performans olarak tatmin ediyor ama yeni stok i5'ler bu manada daha sorunsuz, hem de artik 0x129 microcode BIOS Update'i geldi cogu anakarta. Aldiginiz yerden degisim talep etmek yerine Intel'e basvurursaniz onlar direkt degistirirler. Urunun kusurlu olup olmadigina bakmiyorlar bile rezil olduklari icin direkt yenisini getiriyorlar. Tray islemciler icin 1 yil olan garantiyi 2 yila cikardilar ayrica aklinizda bulunsun. Su an voltaj anlaminda bende cok okayim, 1.3'ü gecmiyor ama 80 derece oyun oynamaktan keyif almiyorum, kasada 8 adet fan var, Arctics Duo e-sports sogutucu var, anakart 40, GPU 50 derece iken islemcinin 80 derecede calismasi kotu. O kadar sıcak ki odami bile ısındırıyor... 1.3V'de kullanım yüzde 30 falanken 80 derece benim icin kabul edilebilir degil. Sorun bende mi diye sistemi 2 kere soktum geri montajladim o kadar ter attim ki...

Ayrica anakarta 0x129 Update'i geldiyse kesinlikle BIOS Update yapmalisiniz, kesinlikle yani.

Hocam testlerinizde gelen BIOS'un sıcaklıkta önemli farklı olduysa o BIOS'a geçmek isterim bir de işlemciyi göndersek ne kadar süre bekleyeceğiz çünkü işim gereği bilgisayara ihtiyaçta olabiliyor tekrar gelmesi 2 haftayı bulacaksa vay halimize :D

ürünü ne zaman alıp ne zaman sorun yaşayınca gönderdin peki.

Aldıktan 1 hafta sonra gönderdim. Tam 2 hafta sonra elimde oldu tekrar. Uğraştıkça daha düzgün ayarlar buluyormuşum gibi hissediyorum uv ile birlikte biraz oc bile yapılabiliyor ama LLC modu olarak hangisine göre ayarlamalıyım onu bilemedim genel olarak hepsinde AC_LL 0.4 ayarlıyor DC_LL değiştiriyor anakart. Bi 5 dk cinebench sonra da 5 dk cyberpunk açtım şimdilik max 1.208V olmuş Vcore.

Aldıktan 1 hafta sonra gönderdim. Tam 2 hafta sonra elimde oldu tekrar. Uğraştıkça daha düzgün ayarlar buluyormuşum gibi hissediyorum UV ile birlikte biraz OC bile yapılabiliyor ama llc modu olarak hangisine göre ayarlamalıyım onu bilemedim genel olarak hepsinde ac_ll 0.4 ayarlıyor dc_ll değiştiriyor anakart. Bir 5 dk Cinebench sonra da 5 dk Cyberpunk açtım şimdilik Max 1.208v olmuş Vcore.

Hocam UV yapmayın silikon kalitesi 80'nin üstünde değilse default profile çekin çünkü düşük voltajda bozulmaya çok rahat sebebiyet verebilir bu yüzden Intel'in verdiği 1.5v altına fazla düşmeyin +/- 100mv önerilen maksimum değerlerdir bu sefer de işlemciyi yetersiz elektrikten bozmayın sırf düşük sıcaklık için 80 derece ve bazen yanlış anlaşılmak istemem ama bu tip güçlü işlemciler için 80 üstü görmek normaldir 90 olsun demiyorum ama mayıs ayından itibaren sıcaklığa bağlı kasa içi sıcaklığından artmasından dolayı arttı klimalı bir ortamda veya ılık bir ortamda bu tip güçlü işlemcileri soğutmak gerekir şöyle düşünelim 360mm sıvı soğutmaların başarılı olduğu düşünülür ama 360'lık bir sıvı soğutma bile klimasız ortamda içinde ki suyu hem çok ısıtacak hem de pompa gereksiz yorulacak homojen bir sıcaklık dağılımı ile belirtilen default voltajlarda bırakalım ben evimde bazen klima açıyorum bazen açmıyorum yer yer 10 derece +/- işlemci sıcaklığı gördüm o yüzden tavsiyem işlemcinin her şeyi canı ciğeri olan elektriği düşürmeyin transistörler belli bir seviyenin altında da yavaş yavaş bozulma verecektir sistem düşük sıcaklıkta kararlı çalışıyor gibi gözüksede ileride oluşacak ciddi problemler sizi üzebilir teşekkürler.

Arkadaşlar, bu konuyu kapatmadığımız için tekrar geri döndüm. Mikrokod güncellemesini yaptım. Testlerde 1.48 ile 1.50V arasında gezdi. 13600K işlemcide durumlar şu şekilde:

Masaüstü boşta ve tarayıcı açıkken bilgisayar normal ve stres testindede şu şekilde çalışıyor. Lütfen aşağıda belirttiğim ekipmanları dikkate alarak izlenimlerinizi belirtin. Benim tavsiyem, bu güncellemeyi yapmanız yönünde. Mesh kasa ve bu tip bir soğutucuyla performans kaybetmeden kullanmaya devam edebilirsiniz. İşlemci, throttle seviyesine yaklaştı fakat oyunlarda bu değerlere asla ulaşmayız. (Mayıs-Eylül tarihleri arasında baseline profili kullandım, yani işlemci %20 kısık güçteydi. Yazı klimasız ortamda, 80 dereceyle tamamladım.) Ancak dediğim gibi, tavsiyem kesinlikle bu güncellemeyi yapmanız yönünde.

Kasa: iCUE 4000X
Soğutucu: AK620

Dosya Ekleri

• 1726675041587.png
    1726675041587.png
    28,5 KB · Görüntüleme: 33
  • 1726675967483.png
    1726675967483.png
    53,9 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Hocam UV yapmayın silikon kalitesi 80'nin üstünde değilse default profile çekin çünkü düşük voltajda bozulmaya çok rahat sebebiyet verebilir bu yüzden Intel'in verdiği 1.5v altına fazla düşmeyin +/- 100mv önerilen maksimum değerlerdir bu sefer de işlemciyi yetersiz elektrikten bozmayın sırf düşük sıcaklık için 80 derece ve bazen yanlış anlaşılmak istemem ama bu tip güçlü işlemciler için 80 üstü görmek normaldir 90 olsun demiyorum ama mayıs ayından itibaren sıcaklığa bağlı kasa içi sıcaklığından artmasından dolayı arttı klimalı bir ortamda veya ılık bir ortamda bu tip güçlü işlemcileri soğutmak gerekir şöyle düşünelim 360mm sıvı soğutmaların başarılı olduğu düşünülür ama 360'lık bir sıvı soğutma bile klimasız ortamda içinde ki suyu hem çok ısıtacak hem de pompa gereksiz yorulacak homojen bir sıcaklık dağılımı ile belirtilen default voltajlarda bırakalım ben evimde bazen klima açıyorum bazen açmıyorum yer yer 10 derece +/- işlemci sıcaklığı gördüm o yüzden tavsiyem işlemcinin her şeyi canı ciğeri olan elektriği düşürmeyin transistörler belli bir seviyenin altında da yavaş yavaş bozulma verecektir sistem düşük sıcaklıkta kararlı çalışıyor gibi gözüksede ileride oluşacak ciddi problemler sizi üzebilir teşekkürler.

Arkadaşlar, bu konuyu kapatmadığımız için tekrar geri döndüm. Mikrokod güncellemesini yaptım. Testlerde 1.48 ile 1.50V arasında gezdi. 13600K işlemcide durumlar şu şekilde:

Masaüstü boşta ve tarayıcı açıkken bilgisayar normal ve stres testindede şu şekilde çalışıyor. Lütfen aşağıda belirttiğim ekipmanları dikkate alarak izlenimlerinizi belirtin. Benim tavsiyem, bu güncellemeyi yapmanız yönünde. Mesh kasa ve bu tip bir soğutucuyla performans kaybetmeden kullanmaya devam edebilirsiniz. İşlemci, throttle seviyesine yaklaştı fakat oyunlarda bu değerlere asla ulaşmayız. (Mayıs-Eylül tarihleri arasında baseline profili kullandım, yani işlemci %20 kısık güçteydi. Yazı klimasız ortamda, 80 dereceyle tamamladım.) Ancak dediğim gibi, tavsiyem kesinlikle bu güncellemeyi yapmanız yönünde.

Kasa: iCUE 4000X
Soğutucu: AK620
Bahsedilen güncellemeyi yaptım uzun bir süredir kullanıyorum ve gayet güzel olduğunu düşünüyorum. Bende sadece anakart üzerinden LLC1 seçili durumda harici bir ayar yapmadım bu şekilde oyunlardaki performansından memnunum hiç 70 leri görmüyor. Mikrokod güncellemesi içeren sürüm bence de yapılmalı. 10 dk cinebench çalıştırdım sonrasında değerler böyle.
1726677019922.png

Kasa: Eski Zalman z3 plus
Soğutucu: AK400

Bahsedilen güncellemeyi yaptım uzun bir süredir kullanıyorum ve gayet güzel olduğunu düşünüyorum. Bende sadece anakart üzerinden LLC1 seçili durumda harici bir ayar yapmadım bu şekilde oyunlardaki performansından memnunum hiç 70 leri görmüyor. Mikrokod güncellemesi içeren sürüm bence de yapılmalı. 10 dk cinebench çalıştırdım sonrasında değerler böyle.
Eki Görüntüle 2313226
Kasa: Eski Zalman z3 plus
Soğutucu: AK400
llc1 tam olarak ne işe yarıyor çünkü ben b660 plus kullanıyorum ve tavsiye ediyor musunuz birde b serisi anakartta bunu yapmak mümkün mü.

llc1 tam olarak ne işe yarıyor çünkü ben b660 plus kullanıyorum ve tavsiye ediyor musunuz birde b serisi anakartta bunu yapmak mümkün mü.
Hocam oncelikle anakartinizda varsa Svid Behavior bolumune bakin bunu kesinlikle Intel Fail Safe secili sekilde kullanmayin diyorlar neredeyse Reddit'te herkes. Ondan sonra LLC ister 3 de falan birakirsiniz isterseniz degistirirsiniz. Benim sorunlu eski islemcim bu ayar auto iken acilmiyordu.

Hocam oncelikle anakartinizda varsa Svid Behavior bolumune bakin bunu kesinlikle Intel Fail Safe secili sekilde kullanmayin diyorlar neredeyse Reddit'te herkes. Ondan sonra LLC ister 3 de falan birakirsiniz isterseniz degistirirsiniz. Benim sorunlu eski islemcim bu ayar auto iken acilmiyordu.
hocam intel fail safe intelin arıza koruması aslında çok önemli bir ayar kapatmak pekte sağlıklı.

Şahsen konuşacak olursam, Intel, 13600K olan işlemcimi 13600KF ile değiştirdi. Mevcut işlemcim inanilmaz stabil çalışıyor, hava sogutma ile Idle'da 30 derecelerdeyim, ev 20 derece civari. Stres testinde 80'in üzerine cikmiyor, voltaj iletimi olmasi gereken gibi... Eger islemciniz ile ilgili bir süpheniz varsa degistirin, gercekten bazi islemciler sorunlu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı