i5 9300H Undervolt Rehberi

Dostum cihazı alanı 20 gün geçmedi ve Steam dışında bir yerden indirmedim oyun. Cihazı aldığım zamandan beri bu problemsi şey var

Ve 2 kez format attım.

Bundan 5 ay önce Ryzen 5 işlemcili HP Pavilion laptop almıştım aynı dediğin problem vardı verdim geri işlemci arızalı çıktı iadesini aldım. Windows'u kendi sitesinden indirip attıysan eğer sorunun ikisinden biri ya virüs var ya işlemci arızalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
XTU ile -120mv değerlerinde mavi ekran alırken Throttlestop ile -124mv değerlerinde stabil kullanıyorum. Ne farkı oluyor anlamadım. Ayrıca Speed Shift'i açmak faydalı mıdır? Açarsam değeri 128de mi bırakayım?

Rehberi guncel butun Intel islemcilere uygulayabilirsiniz. Yani evet.

Sayın hocam i7-9750H için sıvı metal termal macun uygulamsıyla birlikte rekor denemesi yapıyorum. Şuan dünya kayıtlarındaki en yüksek 5. Cinebench R20 skorunu elde ettik. Ancak bazı problemlerimiz var bunların aşılması durumunda daha yükseğe çıkabilmeyi umuyorum. Açtığım konu için buraya tıklayabilirsiniz. Sorunumuz işlemcinin 4000mhz de çalışırken 80 dereceyi geçmemesine rağmen PL1 ve EDP OTHER yakıp Throttling demesi. Bu neticede 75W güç çekerken 65W sınırına çekiliyor oysa sıcaklık 80 üstüne dahi çıkmamıştı. Turbo Time Limit değerini artırmakta çözüm olmadı ne yazıkkı. Core değerini -200mV değerinin altına çekince bu seferde herhangi bir teste başlamadan önce hemen EDP OTHER yakıyor sarı renkte. Oyun oynarken ise sabit 4000MHz görüyoruz ancak testte olmuyor. Nasıl bir yol izleyebiliriz sizce?

Speed Shift EPP secenegine tik atip karsisina 0 yazin. Bu islemci agresifligini belirler.
Turbo Boost Long Power Max ve Short Power Max ayarlarina 120, 120 yazip gecin. Korkulacak bir sey yok. 120 yazsaniz bile islemci zarar gormez.
Turbo Time Limit degerini konuda 28 olarak gordum. Onu 96 yapabilirsiniz.
Bunlardan sonra yine watt dususu olur ise bu sefer de Set Multiplier secenegine tik atin ve en son kaca cikiyor ise oraya kadar arttirin.

BIOS'ta DPTF ya da benzeri guc ayarlarini etkileyen secenekler var ise onlara da bir goz atin.

Speed Shift EPP secenegine tik atip karsisina 0 yazin. Bu islemci agresifligini belirler.
Turbo Boost Long Power Max ve Short Power Max ayarlarina 120, 120 yazip gecin. Korkulacak bir sey yok. 120 yazsaniz bile islemci zarar gormez.
Turbo Time Limit degerini konuda 28 olarak gordum. Onu 96 yapabilirsiniz.
Bunlardan sonra yine watt dususu olur ise bu sefer de Set Multiplier secenegine tik atin ve en son kaca cikiyor ise oraya kadar arttirin.

BIOS'ta DPTF ya da benzeri guc ayarlarini etkileyen secenekler var ise onlara da bir goz atin.

Hocam ne yazıkkı bunların hiçbiri çözüm olmadı. -200 core -96 cache yaptım, haliyle turboda 71W güce düştü. Throttling yedikten sonra ise 65W olarak sabit kalıyor, PL1 ve EDP OTHER yakıyor. Throtling yediğinde sıcaklığı 83 derecedeydi bu sefer, oyundan çıkıp test yaptım. Yüklü driverlardan DPTF'ye baktım ancak öyle bir şeyde yok. Speed Step kapatıp denedim gene olmadı. Başka bir ayar bulamadım. Şuanda Throttling yedikten sonra sadece 100mhz düşürüyor hızını, voltajla bu kadara getirebildim. Ama test boyunca 3999 da çalışması demek dünya rekoru veya 2-3. lük gibi bir değer anlamına geliyor. Testin son 15-20 saniyesi kapanıyor gerçekten çok kritik benim için. Başka aklınıza gelen bir çözüm var mıdır? veya sorunun kaynaklanma sebebi hakkında fikriniz?

Edit: Birde hocam 1. nin skoruna baktığım zaman işlemcisinin hızında artış olduğu gözüküyor. Bunlar kitli işlemciyken bunu nasıl başarabilmiş acaba sırrı bumudur?

Son düzenleme:
BCLK overclock yapilmis bir islemci demektir bu. Carpan dedigimiz sey base clock'u onunla carpip frekans olarak kullanir. Genelde base clock 100MHz'dir. Atiyorum carpaniniz 41 ise 4.1GHz'de calisir islemci. Base Clock degerini arttirirsaniz Overclock yapmis olursunuz. Carpanlar kilitli olsa dahi.
110MHz Base Clock x 41 = 4.5GHz.
Base Clock arttirmak normal OC'den daha zordur. Cunku genelde %10 bile arttiramazsiniz hemen coker. Hassas ve dengesizdir.
Maalesef custom BIOS'dan baska bu siniri asma yolunu bilmiyorum.

BCLK overclock yapilmis bir islemci demektir bu. Carpan dedigimiz sey base clock'u onunla carpip frekans olarak kullanir. Genelde base clock 100MHz'dir. Atiyorum carpaniniz 41 ise 4.1GHz'de calisir islemci. Base Clock degerini arttirirsaniz Overclock yapmis olursunuz. Carpanlar kilitli olsa dahi.
110MHz Base Clock x 41 = 4.5GHz.
Base Clock arttirmak normal OC'den daha zordur. Cunku genelde %10 bile arttiramazsiniz hemen coker. Hassas ve dengesizdir.
Maalesef custom BIOS'dan baska bu siniri asma yolunu bilmiyorum.

Hocam o zaman şuan tek sıkıntım TAU olarak nitelendirilen PL2 süresini uzatamamak. Yaklaşık 60 saniyeye ayarlı olduğunu tahmin ediyorum. Time Limit işe yaramadı, bunu artırabileceğimiz başka bir yol aklınıza gelirse mesajım dursun haber bekliyorum. Saygılar, teşekkürler

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı