i5 9400F aşırı ısınma sorunu

Ataberk Kaya

Centipat
İslemcim baslikta yazdigim gibidir. Yük altında çok yüksek oyunlarda 85.90 ciktigi oluyor. Normal oyunlarda ise 70.75 arası takılıyor. Ekran kartina undervolt yapiyorum 65'te sabit kalıyor. Acaba undervolt yaptığım icin islemciyemi yük biniyor. Bu arada siz soylemeden soyleyim. Kasa yeni nesil. Hava sirkulasyonu iyi. İslemcimin fanı Intel'in stok fanı. AVM'ler acılınca bir tane sogutucu alacağım kendime. Böyle kullansam bir sorun olur mu bir süre. Sadece yük altında böyle sıcak bu arada. 200-250 TL arası bütçem var. İşlemci fanı için en uygunu hangisi olur. Şimdiden teşekkürler. 90 dereceyi gördüğümde çok tedirgin olup direkt oyunda alt F4 çektim. Oyunlara giremez oldum işlemci çok ısınıyor diye... Ama hiçbir şekilde drop ya da benzeri şeylerle karşılaşmıyorum. Oyunu problem yokmuş gibi oynuyorum. MSI Afterburner'a bakmasam böyle devam ederdim.

20200323_205232.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
İslemcim baslikta yazdigim gibidir. Yük altında çok yüksek oyunlarda 85.90 ciktigi oluyor. Normal oyunlarda ise 70.75 arası takılıyor. Ekran kartina undervolt yapiyorum 65'te sabit kalıyor. Acaba undervolt yaptığım icin islemciyemi yük biniyor. Bu arada siz soylemeden soyleyim. Kasa yeni nesil. Hava sirkulasyonu iyi. İslemcimin fanı Intel'in stok fanı. AVM'ler acılınca bir tane sogutucu alacağım kendime. Böyle kullansam bir sorun olur mu bir süre. Sadece yük altında böyle sıcak bu arada. 200-250 TL arası bütçem var. İşlemci fanı için en uygunu hangisi olur. Şimdiden teşekkürler. 90 dereceyi gördüğümde çok tedirgin olup direkt oyunda alt F4 çektim. Oyunlara giremez oldum işlemci çok ısınıyor diye... Ama hiçbir şekilde drop ya da benzeri şeylerle karşılaşmıyorum. Oyunu problem yokmuş gibi oynuyorum. MSI Afterburner'a bakmasam böyle devam ederdim.

Eki Görüntüle 524242

Bu sıcaklıkta drop yememeniz neredeyse imkansız program hatalı gösteriyor olabilir başka bir program deneyin.

Eki Görüntüle 524242
Ben işlemcimi 2 sene 95 derecede kullandım bir sorun olmadı. Yine de uzun vadede işlemciye zarar verebilir.

Soğutucu montajında hata olmadığına emin misin ? O işlemci stok soğutucu ile bile 60-70 derecede takılmalı :D
Bu sıcaklıkta drop yememeniz neredeyse imkansız program hatalı gösteriyor olabilir başka bir program deneyin.
İntel işlemcilere sıcaklık sorun yapmıyor :D
Eski laptopu 2 sene 95 derecede kullandım hiç drop falan atmadı. Şuan kullandığım R5 2600 bile daha çok drop atıyor emin ol :D

Büyük ihtimalle hatalı soğutucu montajı. Termal macun sürmeyi unutmuş olabilir misiniz?

Drop yemenin sıcaklıkla direkt bir alakası yok, aşırı ısınan işlemci frekans düşürür. Örneğin işlemciyi fansız çalıştırdığınız zaman anında 100 derecenin üstüne doğru ısınmaya başlar ve artış hızı çok fazla olursa, işlemci fan olmadığını veya soğutmanın yetersiz olduğunu algılar, kendini frenler ve 100 derecenin üstüne çıkmamak için her şeyi kısar. Alt frekansta asılı kalınca sistemi kapatır. Bu örnekte düşürülen frekansa rağmen %100 kullanıma ulaşamamış. %100 kullanıma ulaşmadan kesin bir şekilde işlemci yüzünden drop yemezsin, tabii oyun sadece tek çekirdek gücünü zorluyorsa, sadece ilk çekirdek kullanımının %100 olması drop yemek için yeterli.

Muhtemelen soğutucunun montajında bir problem var. Kocaman bir hava baloncuğuda oluşmuş olabilir. Ayrıca 95 derecede throttle yapması gerekir. Drop yememenizin nedeni işlemcinizin throttle yaparken bile ekran kartına yetmesi muhtemelen. Soğutucu olarak Arctic Freezer 13 veya Hyper 212 bakabilirsiniz.

Hepinizin yorumları için tek tek teşekkür ederim. Herkes aynı dili konuşmuş. Montajda nasıl bir hata yapılabilir. Bunun hakkın gerçekten hiçbir bilgim yok. Bu yapılan hatalı montaj ne gibi sorun yaratabilir. Ayrıca bu gidişle bu işlemciye zarar gelirmi. Çünkü mağazalar açılır açılmaz ilk işim 1 tane soğutucu + terman macun almak olacak. Tekrardan çok teşekkür ederim.

Ben işlemcimi 2 sene 95 derecede kullandım bir sorun olmadı. Yine de uzun vadede işlemciye zarar verebilir.

Soğutucu montajında hata olmadığına emin misin ? O işlemci stok soğutucu ile bile 60-70 derecede takılmalı :D

İntel işlemcilere sıcaklık sorun yapmıyor :D
Eski laptopu 2 sene 95 derecede kullandım hiç drop falan atmadı. Şuan kullandığım R5 2600 bile daha çok drop atıyor emin ol :D

Şeffaf kasaya sahibim. İşlemciye baktıgımda bir problem görmüyorum. 0 işlemciydi zaten. Termal macunu soğutucunun üzerinde oluyor bildiğim kadarıyla.

Şeffaf kasaya sahibim. İşlemciye baktıgımda bir problem görmüyorum. 0 işlemciydi zaten. Termal macunu soğutucunun üzerinde oluyor bildiğim kadarıyla.
Soğutucuyu kontrol et tam oturmuş mu yoksa sallanıyor mu ?
Yanlardaki pinler bazen tam oturmuyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı