i7-4510U laptop için Linux dağıtımı önerisi

Dağıtımlar değil, masaüstü ortamları fazla kaynağı kullanır. Ne kullanırsan kullan hafif masaüstü ortamlarını kullan. XFCE veya LXDE öneririm. Yeni başlayan birine de Arch önerilmez. Fedora öneririm.
Ağır arkaplan servisleri ve paketleme yöntemleri nedeniyle Fedora ve Ubuntu, diğer GNOME kullanan dağıtımlardan daha fazla sistem kullanır.

Hayır, Arch tabanlı GNOME masaüstü ortamı kullanan bir dağıtım.

Zen kernelinden çok çektim hocam yeni bir sistemde bile, eski sistemler için düz kernel ya da LTS daha iyi olmaz mı?

Dağıtımlar değil, masaüstü ortamları fazla kaynağı kullanır. Ne kullanırsan kullan hafif masaüstü ortamlarını kullan. XFCE veya LXDE öneririm. Yeni başlayan birine de Arch önerilmez. Fedora öneririm.
Yeni değilim hocam.

Zen kernelinden çok çektim hocam yeni bir sistemde bile, eski sistemler için düz kernel ya da LTS daha iyi olmaz mı?
Kurulum sırasında kernel seçimi size bırakılıyor.

O zaman bir bakayım hocam, teşekkürler öneri için.
Ekran Görüntüsü 2025-07-11 00-30-29.png

Minimal bir şekilde geliyor.

Saf Arch'tan sonra en minimalini EndeavourOS sanardım da bunun yanında Endeavour devasa bir bloat canavarı gibi durur. Diskte kapladığı alan ne kadar?
İlk kurulumda ne kadar alan kapladığına bakmadım ve dokümanlarda da yazmıyor gördüğüm kadarıyla. Oyun vb. kurmayıp sadece işime yarayacak temel programları (Steam, Firefox, TLP, Bitwarden...) kurduğum hâliyle 15 GB alan kaplıyormuş.

Bir de sizce düz kernel mi LTS kerneli mi?
Yeni donanıma sahip olmadığın sürece (Daha 1 hafta-1 ay önce yayınlanmış bir donanım.) LTS daha iyidir.

O kadar çok fark yok. 200-300 MB fark ediyor en fazla. 16 GB RAM'li bir sistem için bu fazla sayılmaz.
Anlamıyorsunuz, sistem kullanımı dediğimde işin içinde sadece RAM kullanımı bulunmuyor. Fedora'nın derleme, paketleme şekli ve Ubuntu'nun ağır arkaplan servisleri yüzünden sistem kullanımı yüksek fark yaratır. Düz Ubuntu'nun Windows'tan pek bir farkı yok kullanım konusunda, Fedora ise XFCE ile kullanılsa bile ağır bir dağıtım. Evet masaüstü ortamı bir etkendir fakat her şeyi belirlemez.

Bunları Fedora seven biri olarak söylüyorum. Güzel dağıtımdır ama ağırdır. Ubuntu da benzer şekilde. İkisi de önerdiğim dağıtımlar ancak kötü sistemler için değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı