İ9-9900 KF Sıvı Soğutma

Cellat006

Hectopat
Katılım
24 Ocak 2020
Mesajlar
731
Çözümler
1
Selamlar herkese,

Sıvı soğutma olarak Asus Rog Strix LC 240 mm kullanıyorum ve fan ayarlarım 750 RPM, pompa devri ise 2800 RPM olarak ayarladım. Sizce doğrusu ve makbulü nedir? Fan ve pompa hangi devirlerde çalışırsa sağlıklı bir soğutma performansı elde ederim.

Bu arada kasamda önde üç adet 140 mm maksimum 1600 RPM, egzozda ise yine 140 mm maksimum 1200 RPM olarak haricen toplam 4 adet fan daha var. Egzoz fanı 735 RPM, öndeki fanlar ise 770 RPM olarak çalışıyor. Kasa modeli olarak Cooler Master Mastercase Pro 5 modeli kullanmaktayım.
 
Normal ayarlara yakın ayaralrda kullanıyorsunuz.
Yüksek sıcaklık gibi şikayetiniz yoksa böyle kullanabilirsiniz.

Daha sessiz olmasını isterseniz yazılım üstünden Quiet moduna alabilirsiniz.

Aslına bakarsanız Ai Suites in profillerini inceledim, boşta iken anakartım 27-28 derece, işlemci 32-33 derece, ekran kartı ise 36-38 derece arasında kalıyor. Ortalama %10 yük altında işlemci 40-45 derece arası oynuyor. Daha sağlıklı bir sonuç elde edebileceğim versiyonu var mı farklı deneyimlere göre onu anlamak istiyorum. Pompa devrini kısmam gerekir mi mesela? Ya da fan devrini arttırsam işlemci sıcaklığı daha da düşer mi? Ön fan devrini arttırıp anakartı soğutsam işlemciye katkı sağlar mı? Buna gerek var mı? Gibi sorular için açtım konuyu.
 
Pompa zaten şu anda %60-80 arası çalışıyor olması lazım.
Çok yük altında olmadan pompaya ellemenize gerek yok.

Ön fan ve pompa fanlarının devrini 1000RPM civarına alabilirsiniz.

İşlemci çok güçlü olduğu için aniden ısınabiliyor ama sıvı soğutma ile dengeli gidecektir.
 
İşlemciyi teste sok istersen. 1 saat sonunda sıcaklık abartı artmıyorsa, bırak öyle kalsın sessiz olur.
Zaten işlemci çok güçlü, sürekli zorlayan program vs kullanmıyorsanız hiç gerek yok fan devrini artırmaya.

İşlemciye OCCT ile maksimum 15 dakika test yaptım. %100 Yüke girince zaten bütün fanlar otomatik olarak son devire geliyor. Test esnasında ortalama 85-86 derecelerde tutuyor sıvı soğutma ve maksimum anlık olarak 94 dereceyi gördü. 15 Dakikalık süre içinde toplam 5 kez anlık olarak 90 derece üstüne çıktı. Normal midir?
 
Pompa zaten şu anda %60-80 arası çalışıyor olması lazım.
Çok yük altında olmadan pompaya ellemenize gerek yok.

Ön fan ve pompa fanlarının devrini 1000RPM civarına alabilirsiniz.

İşlemci çok güçlü olduğu için aniden ısınabiliyor ama sıvı soğutma ile dengeli gidecektir.

Aslında tam da dediğiniz gibi, işlemci anlık olarak sıcaklık yükselip sonra hemen normal seviyesine iniyor. Pompa son devirde çalışıyor şu anda. Sizce boşta iken %60 seviyelerine indireyim mi pompa devrini? Bu arada ön fanlar %30 seviyesinde çalışmış oluyor 775 RPM ile.
 
Boşta %60 yükte %80-100 yapabilirsin pompa devrini.

Fan devirlerini böyle yapmanı öneririm;
@Cellat006 fan devirlerini yükseltebilirsiniz.

Egzoz ve ön fan devrini 1200RPM, radyatör fanlarını 1200-1400RPM yapabilirsiniz.
Çok ses çıkarırsa biraz azaltırsınız.
Çok ses çıkartırlarsa biraz azaltırsınız.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı