i9 9900K, MEG Z390 Ace ve RTX 2080 Ti Gaming X Trio Sistem İncelemesi

Merhaba Technopat takipçileri. Sonunda Corsair set incelemesi ve i9 9900K 5.0 GHz testlerinin ardından, 1 haftadır kullandığım sistemin incelemesini yapma zamanı geldi. Bu incelemenin bu kadar gecikmesinin nedeni Thermaltake Core P3 kasasıyla birlikte gelen riser kablosunun RTX 2080 Ti ile sorunlu çalışması ve düzgün fotoğraflama yapmadan testi yayınlamak istememdi.

Aslında bu sistemi toplarken yaşadığım tek sorun riser kablosu değildi. 9 Ekim'de önceki render/oyun sistemimdeki sorundan sonra bu sistemi toplama işine hemen başlamıştım. Önce Amazon söz verdiği gibi mail attığı halde 19 Ekim'de çok önceden satın alıp ayırdığım işlemciyi göndermedi, sonrasında ise RTX serisinin en üst kademedeki kartları çok gecikti ve bunlar yüzünden acil ihtiyacım olan yeni sistemin tamamlanma süreci 40 gün sürdü.

Yeni sistemde tercih ettiğim son parçalar şunlar oldu:

* Intel Core i9 9900K

* MSI MEG Z390 ACE (Aslında Gigabyte Aorus Z390 Ultra almıştım ancak Aorus RTX 2080 Ti piyasada olmadığı için ekran kartıyla birlikte MSI'a geçiş yaptım)

* GSkill TridentZ RGB DDR4 32 GB (4 X 8 GB) 3200 MHz CL16

* MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio

* Samsung 970 Evo 1 TB M.2 NVMe

* WD Caviar Blue 4 TB 5400 RPM X 2

* Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W 80+ Platinum

* Thermaltake Core P3

* Thermaltake Floe Riing RGB TT Premium AiO 360

* Thermaltake TT Premium 300mm Riser (Geçici olarak 2 günlüğüne EZDIY 250mm kullanıyorum)

Performans testleri için Cinebench R15, CrystalDiskMark, 3D Mark ve CPU-Z programlarını kullandım. Kararlılık testi ve sıcaklık izlemesi için Aida64, oyun testleri için ise AC Odyssey, Shadow of War, The Division, F1 2018 ve Forza Horizon 4 oyunlarını kullandım. Bu oyunları özellikle seçmemin nedeni ise oyun içi benchmark modlarının olması.

Yeni sistemde Intel seçmemin nedeni; her ne kadar Ryzen'ın 2. neslinin iyi bir seri olduğunu düşünsem de sistemde fiyat/performans dengesi aramamam ve çipset kararlılığı konusunda Intel'in AMD'ye göre biraz daha stabil olmasıydı. 2003-2006 arasındaki berbat Intel döneminde benim gibi kullanıcıların kurtarıcısı olan AMD'ye karşı herhangi bir ön yargım ya da antipatim mevcut değil. Özellikle i9 9900K tercih etmemin nedeni ise mümkün olduğu kadar uzun süreli yeterlilik istemem oldu. İlk partiden satın aldığım için bu ürüne ödediğim paranın aslında hakettiği fiyatın üstünde olduğunun farkındayım.

Sistemi topladığım gibi yaptığım ilk işlerden birisi bu işlemciyi kullanmak için hedeflediğim 5.0 GHz hızına stabil olarak çıkarmak oldu. Bu süreç içinde anakartın mükemmele yakın güç stabilitesi sağlaması sayesinde neredeyse hiç zorlanmadan düşük voltajlarla bunu başardığımı söylemem mümkün. Bu işlemci son kullanıcıya ulaşmadan önce yapılan testlerin "iyi ya da kötü" hiçbirini dikkate almadım, çünkü biliyorum ki bir firma yeni bir ürün çıkarıyorsa rakibi "mutlaka" parayla karşı testler yaptırıp piyasa algısını değiştirmeye çalışır ve ürünü çıkaran firma ise sonuçları kötüyse gene "sözde" bağımsız yerlere testler yaptırır ve sonuçlarını iyi gösterir. Genelde olduğu gibi bu konudaki tecrübelerim beni haklı çıkardı ve 5.0 GHz hızındayken bu işlemcinin "oyunlarda" aşırı ısındığını söyleyen testler ve yayınlar yalan çıktı, ben de onların dediklerine göre seçim yapmadığım için memnun oldum. Size işlemcinin stok hızdaki boşta ve yükteki durumu ile 5.0 GHz hızındaki stres testi sıcaklık sonuçlarını göstereyim, unutmayın ki bu sıcaklık değerlerine işlemcinin oyunda ulaşması pek mümkün değildir. Bu testlerde işlemci kullanımı %100 olur fakat bu işlemcinin 2K ultra high ayarlarda RTX 2080 Ti'ı beslerken oyuna göre sadece %30-40 arasında kapasitesini kullandığını unutmayın. Oyunlardaki sıcaklıklar genellikle 40-50 derece arasında kaldı, bu değeri ise sadece anlık olarak 55 derece civarına çıkardı. Kısacası işlemci 5.0 Ghz hızındayken iyi bir soğutucu ile ısınma konusunda hiçbir derdiniz olmayacağını söyleyebilirim.

Intel Core i9 9900K CPU-Z Profili:

Ekran Görüntüsü (7).png


Aida64 Boşta Stok Hız Isı Görseli:

Default Idle.jpg


Aida 64 Yükte Stok Hız Isı Görseli:

Default Load.jpg


Aida64 5.0 GHz Yükte Isı Görseli:

5.0 GHz Yeni Test.jpg


Cinebench R15 5.0 GHz Performans Testi Görseli:

r15.jpg


Aslında yeni sistemde Gigabyte Aorus serisini denemek istemiştim. Önceki sistemde Asus kullandığım için bu sistemde Asus'u eleyip Gigabyte - MSI - EVGA arasından seçim yaptım ve ilk seçimim Gigabyte Aorus olmuştu, 2. seçimim ise MSI'dı. Amazon'dan sipariş ettiğim Gigabyte Aorus Z390 Ultra anakartı Ekim ayının ortasında elime ulaştı ancak Aorus RTX 2080 Ti kartları bu ayın ortasına gelindiğinde bile alınamadığı için MSI ekran kartıyla birlikte anakartı da MSI ile değiştirdim. Aslında anakartı değiştirmem gerekmiyordu ancak çok eskiden beri anakart ve ekran kartını aynı marka kullanmak gibi gereksiz bir takıntım olduğu için ekran kartını alırken yanında MSI MEG Z390 ACE modelini de aldım. Diğer anakart ise hâlâ elimde, sadece 2. el uygun bir 8700K alıp önceki sistemi de çalışır hale getirmeyi planlıyorum.

MSI MEG Z390 Ace modelini seçmemin çok belirleyici bir nedeni olmadı açıkçası, sadece 2 adet 8 pin CPU güç beslemesi benim için biraz artı oldu, Aorus Z390 Ultra modelinde bu besleme 8 + 4 pin olarak mevcut. Genel anlamda anakarttan çok memnun kaldığımı söylemem lazım. Bence hem tasarımı, hem özellikleri hem de yazılımı ile üst düzey sistemler için rahatlıkla tercih edilebilir.

Yeni bir işlemci ve anakart ile yeni sistem toplarken önceki 2800 MHz hızındaki bellekleri kullanmak da içime sinmedi, bunun için GSkill'in TridentZ RGB 4 x 8 GB 3200 MHz CL16 belleklerini aldım. Aslında bu bellekleri aldıktan sonra 3600 MHz CL17 olan versiyonu ile değiştirmek istedim ancak hem sonradan gerek görmemem nedeniyle hem de ürünün iadesi ile uğraşmak istemediğim için kullanmayı tercih ettim. Stok ve 5.0 GHz Cinebench R15 testlerinde bu belleklerin 3200 MHz hızındayken yeteri kadar performans artışı sağladığını da gördüğüm için şu anda bir pişmanlığım yok. Bellekleri 4'lü paket olarak seçim nedenim ise sadece görsel olarak tüm slotların kullanılmasını istemem oldu, 2 x 16 GB olan modüllerin daha düşük CL değerine sahip olması eğer fiyat olarak fazla fark olmasaydı daha iyi bir seçim olabilirdi.

GSkill TridentZ RGB CPU-Z Profili:

Ekran Görüntüsü (9).png


Önceden de bahsettiğim gibi Aorus RTX 2080 Ti kartları geciktiği için 2 hafta önce tercihimi MSI tarafında değiştirmiştim. Hem 3 boyutlu modelleme sahnelerinin renderlarını GPU ile aldığım için hem de bilgisayarın çok üst düzey oyun performansı olmasını istediğim için RTX 2080 Ti'dan başka bir seçim yapma şansım yok. Önceden çift ekran kartı kullanan biri olarak da tek kart kullanmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu bildiğimden çoklu ekran kartı kullanma yoluna gitmedim. Renderlarda 2 kartın da Cuda çekirdeklerini birleştirse de oyun firmalarının ve Nvidia'nın çoklu ekran kartı desteklerinden uzaklaşmaya başlamaları beni bu seçime iten en önemli neden oldu. Tasarım olarak simetri takıntısı olanların MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio modelini sevmeyeceğini çok net söyleyebilirim çünkü özellikle soldaki fanın boyutunun farklılığı göze çok batıyor. Benim gibi kartı dik kullanmayı tercih edecek kişilerin bu gerçeği göz önünde bulundurmasında fayda var yoksa simetri rahatsızlığı mevcutsa kartın iadesi için uğraşmanız gerekir.

Genel anlamda kartın yapım kalitesinden ve soğutmasından memnunum. Neredeyse 33 cm. uzunluğa ve 1.6 kg. ağırlığa sahip olmasına rağmen kartın yapı bütünlüğü çok sağlam, elinize aldığınızda sabit olmadığı için rahatsız eden herhangi bir parçası yok. Ayrıca bu fan tasarımının geçen yıllardaki fanlara göre daha dayanıklı olduğu kesin, hatırlarsanız önceki fanlarda elle döndürme yapmaya çalışırken kırabilen kişiler oluyordu. Bu seferki fan tasarımında yanlışlıkla 1 defa tüm yükü fana verecek şekilde 1.6 kg'lik kartı tuttuğum halde bir sorun olmadı. Fanların yükteki ses seviyesi de oldukça iyi, özellikle benim gibi açık kasa kullanmak isteyenlerin sesten fazla etkileneceğini sanmıyorum.

Kartın bence kötü yanları boyutları, ağırlığı ve 8 + 8 + 6 pinlik güç beslemesine ihtiyaç duyması. Önceki Asus Strix DirectCU III GTX 980 Ti'larıma büyük derken bu kartın boyutları beni dehşete düşürdü. Mid-Tower bir kasaya sığması için ya önünde HDD yuvalarının olmaması lazım ya da bu kasada olduğu gibi kartı dik kullanıp radyatörü de kasanın yan kapağına takmak lazım. Ayrıca soğutmasıyla birlikte genişliğinden dolayı 2 slottan daha fazla yer kaplıyor.

Bu eksileri bırakıp artılarına bakacaksak MSI'ın çok iyi bir kart ürettiği kesin. Yapı bütünlüğü, yüksek çekirdek hızları, yüksek seviyede hız aşırtması yapabilme kabiliyeti ve yükteyken bile sessiz soğutma sistemi ile tercih ederken şüphe duyulmaması gereken kartlardan biri. Yük altında stok haldeyken 73 derece çizgisini geçmiyor ancak Afterburner yazılımı ile daha serin çalışmasını isterseniz kendinize göre profil hazırlayabilirsiniz.

Bu incelemeye dahil etmediğim hız aşırtma rehberini de daha sonra stabilite testlerinden emin olduktan sonra yapacağım. Oyunlarda ve test programlarında herhangi bir sorun çıkarmamış olsa da birkaç günlük render maratonu bir sorun olup olmadığı konusunda emin olmama yeterli olur. Şimdilik kartla ilgili sadece stok haldeki oyun performansı testlerini sizlerle paylaşıyorum, tüm oyun testleri 2K çözünürlükte ve ultra high detaylarda yapıldı. Bu testleri yaparken 980 Ti ile karşılaştırma testlerini de yaptım, 2-3 gün içinde 1080 Ti ile de testlerini yapıp bu farklı nesillerdeki 3 aynı düzeydeki kartın arasındaki performans gelişimini de sizlerle paylaşacağım. Şimdilik RTX 2080 Ti ile GTX 980 Ti arasında 2K çözünürlükte 2.3 - 3 kat arasında değişen performans farkı olduğunu söylemekle yetineyim. Ayrıca RTX 2080 Ti ile birlikte PCI ve 3 farklı Riser kablosunun karşılaştırmalı performans testlerini de birkaç gün içinde hazırlayacağım, eğer isterseniz o test sonuçlarını da sizlerle başka bir başlıkta paylaşabilirim.

MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio GPU-Z Profili:

RTX 2080 Ti GPU-Z Profile.png


Fire Strike Extreme Testi:

Fire Strike Extreme Preset.jpg


Fire Strike - RTX 2080 Ti.jpg


AC Odyssey 2K Ultra High Performans Testi Görselleri:

AC Odyssey - Options 1.jpg


AC Odyssey - Options 2.jpg


AC Odyssey - RTX 2080 Ti.jpg


Shadow of War 2K Ultra Performans Testi Görselleri:

Shadow of War - Options 1.jpg


Shadow of War - Options 2.jpg


Shadow of War - RTX 2080 Ti.jpg


The Division 2K Performans Testi Görselleri:

The Division - Options 1.jpg


The Division - Options 2.jpg


The Division - RTX 2080 Ti.jpg


F1 2018 2K Ultra High Performans Testi Görselleri:

F1 2018 - Options 1.jpg


F1 2018 - Options 2.jpg


F1 2018 - RTX 2080 Ti.jpg


Forza Horizon 4 2K Ultra Performans Testi Görselleri:

Horizon 4 - Options 1.jpg


Horizon 4 - Options 2.jpg


Horizon 4 - RTX 2080 Ti.jpg


Önceki sistemde bulunan 500 GB'lık Samsung 850 Evo'nun özellikle Rapid Mode ile performansı gerçekten çok iyi oluyordu, hatta NVMe SSD'ye göre günlük kullanımda bir performans farkı hissetmediğimi söylemem mümkün. 850 Evo'yu önceki sistemde bırakıp 1 TB 970 Evo'ya geçiş yapmamın hem kapasite olarak hem de gelecekte daha güncel olması açısından daha iyi olacağına karar verdim. Böylece kasanın arkasındaki kablo karmaşasını azaltmamı sağlayacak M.2 SSD geçişi benim açımdan iyi oldu. Performans verileri de bu geçişteki memnuniyetimi artıran önemli bir etken oldu. 970 Evo ile ilgili hoşnut olmadığım tek şey ise; anakartın gayet kaliteli ısı kalkanına sahip M.2 slotundayken bile SSD'nin 61-62 dereceye kadar ısınması oldu. Aslında bu değer çok yüksek olmasa da o ısı iletkenliğine sahipken birkaç derece daha serin çalışmasını beklerdim.

HDD'ler için söylemem gereken fazla bir şey yok, önceki sistemde bulunan 2 adet 4 TB WD Caviar Blue diskleri bu sistemde de kullandım. Performans açısından iyi olmasalar da arşiv ve yedekler için yeterli olduklarını söyleyebilirim.

Samsung 970 Evo Performans Görseli:

CrystalDiskMark.png


Şimdi gelelim bu sistemi toplarken aslında hiç de mantıklı hareket etmediğim kısmına. Son defa RGB sistem toplayacağım için bende daha iyilerine sahipken tercih ettiğim Thermaltake kasa, PSU ve soğutma seçimleri gerçekten mantıklı görünmüyor. Sırf görünüş için fazladan çöpe attığım para olduğunu kabul ediyorum ancak önceki Corsair kasa, PSU ve soğutucuyu kullanmak yeni bir sistem toplarken içime sinmedi. Önceki sistemdeki Corsair parçaları yazayım, siz karar verin mantıklı bir şey yapıp yapmadığıma:

* Corsair 780T Full Tower

* Corsair HX1000i 1000W 80+ Platinum

* Corsair H110 280mm

Aslında Thermaltake Floe Riing 360 ile Corsair H110 arasında soğutma performansı açısından pek fazla fark yok ama 1000W Platinum PSU'dan 850W'a geçmek ile full tower 780T kasadan, tamamen risk olan Core P3 açık kasa geçişi sırf görünüm kaygılı ve gereksiz bir harcama oldu bence.

Zorunlu olmasa da CPU'nun çift güç besleme istemesi ve ekran kartının fazladan VGA güç çıkışına ihtiyaç duymasından dolayı güç kaynağında 4 adet 8 pin CPU ve VGA besleyecek güç çıkışına ihtiyaç var. Maalesef bu kriterleri de 850W altındaki bir PSU'da bulmak zor oluyor. Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W 80+ Platinum güç kaynağı, yeni sistem toplayacaklar için iyi bir seçim fakat tek ekran kartı bulunan ve her şey tam yükte çalışsa bile 500-550 Watt arasında güç tüketecek bir sistem için biraz gereksiz. Farklı konnektörler ile bu ek beslemeleri sağlayabilecekseniz daha düşük güçte bir PSU seçilebilir. Sistemimdeki siyah - gri - turuncu uzatma kablolarını da Modifiye Malzemecisi'nden aldım. Oradaki ürünler içinde bulunmasa da telefon ya da site üzerinden ulaştığınızda sizin isteklerinize göre siparişinizi esnetebiliyorlar. Bir sıkıntım olmadı, eğer isterseniz siz de deneyebilirsiniz.

Kasa olarak Thermaltake Core P3 ise almak için biraz riskli bir tercih. Eğer bulunduğunuz yer çok fazla toz tutuyorsa, ya da böceklerle ilgili sıkıntı yaşıyorsanız bir süre sonra sorun yaşatmaya başlayabilir. Core P5'in fazla büyük ve iyi bir görünüm için custom soğutma istemesinin yanında Core P3'ün daha portatif ve parçaları bütün olarak gösterebildiği için daha iyi bir seçim olduğu kanaatindeyim. Sadece dikey değil, ayrıca yatay ya da duvara monte ederek kullanmak isteyenler için de çok yönlü bir kasa olması benim gibi farklı bir şey denemek isteyenleri kendine çekebilir. Bu kasada sorun yaşama ihtimaline karşı geçeceğim kasa ise Thermaltake View 37 olur diye düşünüyorum fakat ekran kartının boyutlarından dolayı sorun çıkarsa mecburen full tower geçişi yapıp View 71 alabilirim. Thermaltake Core P3 ile ilgili toz dışında uyarmam gereken diğer konu ise kasanın kurulumunu, vidaları tanıyan biriyle yapmanızın daha iyi olacağı. Kitapçıktaki yönergeler maalesef yeterince açık değil, o yüzden vida tiplerine göre bilerek ya da deneyerek montaj yapmanız gerekebiliyor. Vidaların yalama olma riskine karşı temkinli olmanızda fayda var.

Son olarak Thermaltake Floe Riing RGB 360 modelinden bahsetmek istiyorum. Bu ürünü aldığımda radyatörün inceliği ve hafifliğinden dolayı biraz şüphem olmuştu soğutma performansı açısından, fakat önceki kullandığım H110'a göre bir yetersizliğini gözlemlemedim. Pompasıyla ilgili ufak bir ses sıkıntısı yaşadım fakat öndeki pleksiyi takınca sesi yansıttığı için şu anda bir rahatsızlık vermiyor. Eğer kapalı kasada kullanacaksanız sizin de bir sorununuz olacağını sanmıyorum.

Yeni topladığım bu sistemle ilgili çok memnun olduğum bazı detaylar ve biraz da küçük birkaç hata nedeniyle ufak pişmanlıklarım var. Sırf görünüm için cebimden çıkan birkaç bin TL'yi saymazsak benim açımdan bu sistem iyi bir güncelleme oldu. Hem tek kartta önceki 2 kartın render performansını yakalamak, hem de oyunlardaki 2 katın üzerindeki performans artışı ve sistemin güncel olması nedeniyle altına girdiğim maddi yükten pişmanlığım yok. Biraz daha ön görülü olup ekran kartı ve işlemcinin stok sorunlarından dolayı sistemi toplamaya o anda başlamak yerine biraz daha beklemem iyi olurdu. Böylece kur farkından dolayı ödediğim miktarda önemli bir düşme olurdu.

Parçaların fiyatlarını söylemem şimdiki ekonomik durumumuzda biraz saçma olur çünkü her gün değişen fiyatlarla karşılaşıyoruz. Sistemin son görsellerini de konuya ekleyip incelememi bitiriyorum. Merak ettiğiniz soruları çekinmeden sorabilirsiniz, içtenlikle cevap vereceğimden emin olabilirsiniz. İncelemeyi okuyanlara teşekkür ederim, iyi forumlar.

20181121_045142.jpg


20181121_045158.jpg


20181121_045215.jpg


20181121_045302.jpg


20181121_044700.jpg


20181121_044743.jpg
 
Çok emek verilen inceleme için teşekkür ederim.
Sistem 550W çekseydi ve siz 600W civarında bir PSU alsaydınız bu sefer ekstra fan sesi çıkacaktı ortaya. 850W en mantıklı seçim.
 

Geri
Yukarı