İki sayının çarpımı hiçbir şekilde asal olamaz mı?

Soruda verilen ifade yanlış olmuş, hangisi kesinlikle doğrudur dese 3. öncül hariç hepsi doğru olacaktı.

Sırayla gidelim;

- a'ya sırayla değer vermek istersek 1 olmaz çünkü p=14 çıkar bu da p'yi asal sayı yapmaz. 2 verirsek p=17 çıkar p asal sayı olur buna göre ele alalım;

1. öncül doğru çıkar a=2 olduğu için çift sayıdır.
2. öncül doğru çıkar 17/4 1 kalanlı şekilde çıkacaktır.
3. öncül doğru çıkar p=17 17-14=3, 3 asal sayıdır.

-a'ya 3 verirsek 3'ün karesi 9+13=21 21 asal sayı değildir. a'ya 4 verirsek 4'ün karesi 16+13=29 29 asal sayıdır. Buna göre ele alalım;

1. öncül doğru çıkar a=4 olduğu için çift sayıdır.
2. öncül doğru çıkar 29/4 1 kalanlı çıkacaktır.
3. öncül yanlış çıkar 29-14=15 çıkar ve 15 asal sayı değildir.

Cevap C. Ama verilen ifadenin hangileri kesinlikle doğrudur olması daha iyi olurdu.

Kaçınız yakın zamanda üniversite sınavına hazırlandınız bilmiyorum ama ÖSYM bile bu tarz bir soru kalıbında öncülün kesinlik belirtip belirtmediğine bakıyor. Yani soru hatalı falan değil. Hatta isterseniz hangi yayın olduğu fark etmeksizin herhangi bir test kitabı ya da deneme açın. Bir sürü böyle 1 tane öncülünün 2 tane olasılığı olup öncüldeki olayı belirtme tarzına göre yanlış ya da doğru olan soru var.

Kaçınız yakın zamanda üniversite sınavına hazırlandınız bilmiyorum ama ÖSYM bile bu tarz bir soru kalıbında öncülün kesinlik belirtip belirtmediğine bakıyor. Yani soru hatalı falan değil. Hatta isterseniz hangi yayın olduğu fark etmeksizin herhangi bir test kitabı ya da deneme açın. Bir sürü böyle 1 tane öncülünün 2 tane olasılığı olup öncüldeki olayı belirtme tarzına göre yanlış ya da doğru olan soru var.
Dediğim ve dediğiniz gibi soru hatalı değil. Kullanılan ifade yanlış, eksik, kafa karıştırıcı.

Dediğim ve dediğiniz gibi soru hatalı değil. Kullanılan ifade yanlış, eksik, kafa karıştırıcı.

İşte o da normali çünkü TYT'yi bu tarz sormazlarsa eleme yapılamaz. Hala inat edip kızgın atan arkadaşı ise anlayamıyorum daha 3 hafta önce sınavdan çıktım ve bayağı bu tarz sorular soruyorlar.

@333365

A'ya 4 değerini verdiğinde sonucu asal olmuyor. -14'ü karşıya attığında da A'ya çift değer verdiğinde hiçbir zaman asal çıkmıyor sonuç.

Hocam a ya 4 verdiğimizde P-14 = 15 oluyor -14 karşıya + geçince 29 yani asal oluyor. Sağ taraftaki pembe denkleme göre konuşuyorum.

Son düzenleme:
@333365

Hocam a ya 4 verdiğimizde P-14 = 15 oluyor -14 karşıya + geçince 29 yani asal oluyor. Sağ taraftaki pembe denkleme göre konuşuyorum.
Tamam da P-14 asaldır diyor. Eğer 14'ü karşıya atarsan öncül değişir.

Tamam da P-14 asaldır diyor. Eğer 14'ü karşıya atarsan öncül değişir.

Evet doğru. Ama a ya 2 verirsek karşı taraf 3 oluyor yani asal. Ama 4 verirsek asal olmuyor onu anlamadım ben. Acaba sorunun eleyici tarafı mı bu? Herkes nasıl olsa 2 verir sonrasına bakmaz tarzında bir eleme taktiği olabilir mi? Kesinlik belirtmemiş ama olabilir de dememiş.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı