İnceleme İkinci El RX 570 4 GB almak mantıklı mı?

Giriş

Yıllar boyu HD serisi kullanmış ve HD 5750 Vapor X ve HD 7770 GHz Edition'u büyük bir talihsizlik ile elektronik ömrünü doldurmuş biri olarak benzer fiyat bandına GTX 1050, 750 Ti, 760, 1030 almak yerine hem şansımın yaver gitmesi hem de benim acayip piyasa kovalamam sayesinde RX 570 aldım.

RX 570 ve AMD Geçmişim

Kartın en büyük avantajı geniş fiyat yelpazesinde kendinize uygun fiyata bir tane bulma imkanınız. GTX 1060-1650 gibi genel olarak fiyatı yüksek olan bir kart değil ve piyasada daha rahat bulunuyor. Kartı almadan önce 2000 gibi bir fiyata GTX 1650 ve 1700 gibi bir fiyata GTX 1060 3 GB alacaktım. Ancak RX 570'in performansı ve fiyatı tabiri caizse beni büyüledi.

Benim gibi yıllarca AMD kullanan birisinin ilk sorusu tabii ki "Elimde kalır mı?" oldu. Kartın termal macunun kendim değiştirmeden önce %40 fan ile maksimum 60 - 65 derecede seyir ediyordu. Sonra kendim değiştirdim... Değiştirmez olaydım. Kullanmasam hemen hemen aynı performansı alacağım bir termal macunu yanlışlıkla kullandım ve şu an 70 - 80 derece arası çalışıyor. Yakın vakit termal macun için konu açacağım.

Emektarlarım... Yanmayan HD 4650, GT 430, HD 5450, R7 250 ve R7 240 ekran kartlarım da vardı tabii ama bunlar göz bebeğim.

HD5750.jpg
HD7770GHzEdition.jpg

HD 5750 VaporX 1 GB GDDR5 128 Bit / HD 7770 GHz Edition 1 GB GDDR5 128 Bit

Kartın serin ve sessiz olması ve tek fan ile bunu yapması mükemmel. Diğer GTX 1060 tek fan blower tipiydi ve GTX 1650 çift fanlı idi. Ben hem AMD geçmişimden hem de tek fan olmasından korkmuştum ama güzel bir termal macun ile neredeyse fan çalışmadan çoğunu oyunu oynama imkanı sunuyor. Teşekkürler Sapphire...

indir.jpg


Fiyat ve Satın Alım

Uygun fiyata almamım 2 sebebi vardı. İlk olarak kartın fan yapraklarının bir tanesinin kopmuş olması ve arkadaşın nakite sıkışmış olması.

Kullandığım HP Z400 Workstation kasam kendi içerisinde 475w 80+ Bronz sertifikalı bir güç kaynağı, 8 ram ve Xeon W3520 işlemciye sahipti. Daha sonra ise uygun fiyata i7 950 gördüm ve aldım.

Genel olarak Forza Horizon 4, İnsurgency Sandstorm, Apex Legends, Overgrowth oynuyorum. Bu arada bu sistem halen Overgrowth'da 45 FPS üstünü veremiyor... Bu kadar kötü optimizasyon başka hangi oyunda var bilmiyorum. Oyuna bayılıyorum ama oyun problemli değil direk problemin ta kendisi.

Değerlendirme

  • Uygun fiyata bulunabilir.
  • Yüksek bir PSU gerektirmiyor. 150w tüketen kart PCI-E slotundan 75w çekerken 1x6 pin ile de PSU'dan ekstra 75w çekiyor.
  • Piyasada bolca var. (Bunu pazarlık yaparken fiyat düşürmeyen satıcılara karşı kullanabilirsiniz. O vermezse başkası verir.)
  • Soğutma gayet iyi ve tek fan ile de kullanılabilir bir kart.

  • Mining olayları ile adı ara sıra anılıyor. (Yapılabiliyor mu bilmiyorum ama her ilanda "Mining yapılmadı" yazması ironik.)
  • Hepsi iyi kondisyonda ve iyi bakımlı bir geçmişe sahip olmuyor. Bu genel olarak AMD RX kartlarda rastladığım bir durum.
  • 150w kullanması... 1 molex kablosu 60w - 70w diye biliyorum yanı bir molex kablosunu dönüştürüp 1x6 pin olarak kullanmak riskli olabilir.

Eksik, fazla veya yanlış şeyler için mesaj yazabilirsiniz. Benden bu kadar.
 
Asus Strix model RX570, gözümün önünde Thermaltake PSU'nun 6 pin kablosunu yaktı be kardeşim. Çok güç çekiyor evet biliyorum.
Yok daha neler. Çok derken Nvidia muadillerine karşı fazla güç çekiyordu. Hepi topu 150-200W kartlardı. Sorun çok büyük ihtimalle o ekran kartında değil biliyorum çünkü eski Thermaltake PSU'lar marka diye tercih ediliyordu ancak kalitesizliğin âlâsıydılar, yürüyen bombaydılar.
Hatta bir ara eksik kondansatör falan oluyor diyorlardı, ekran kartı yüke binince kaldıramayıp yanıyordu falan diyorlardı. Ben bunları duydum yani. Duyduğum da var, şahit olduğum da. Her duyduğuna da inanmazsın orası da ayrı mesele.
Ben böyle bir mevzu duymadım. Ancak bu yine partnerlerin hatası ve bunlara gireceksek Nvidia tarafında yanan 12VHPWR kablolarına ya da POSCAP faciasına da girebiliriz. Bunlar AMD'den daha yeni ve en az o kadar feci olaylardı.

Dediğim gibi fanboyluk yapan sizsiniz.
 
Haftaya driver önerisi konularında 😆
Genelde manuel kurmam driver'ları. Windows kurar.

Dostum ben geçen aylarda RX 570 8 GB'dan, 1060 6 GB'a geçiş yaptım. Çağ atlamış gibiyim diyeyim. 300-500 liralık fark için bence bu kadar eziyet çekmeye değmez. Ben 2K ya en güçlü modelini biraz uğraş sonucu buldum ve aldım. Bendeki model MSI Gaming X Plus modeli, zaten RX 570'den bıkıp yakında piyasaya araştırmasına girecegin için önceden tavsiye vereyim. Kart sogutması olsun (FurMark 15 dk 50 derece fan 39), gücü olsun vs. on numara.
Hangi konuda çağ atladınız? Benim kartım tek fanlı model kasam de aman aman hava akışına sahip değil 40 fan ile 60 derecelerde seyir ediyordum.

Hocam hevesinizi kırmak gibi olmasın ama şahsen 2000TL'ye daha iyi kartlar alınabilirdi örnek verecek olursam da RX 5500XT ya da GTX 1650 Super benim 2 kartdan tavsiyem NVIDIA olurdu çünkü FSR3 modları cıktı ve bildiğim kadarıyla da RX 5500XT ve RX 570 desteklemiyor bende 2 ay önce RX 5600XT almıştım 2000TL'ye.
Hocam hayırlı olsun.
2000 TL verdiğimi kim söyledi :D

Elime bu zamana kadar kişisel olarak 4 tane RX 5xx serisi kart geçti. Uzun süreler boyunca kullandım hiçbir problem yaşamadım bir internet kafeye 33 tane RX580 sistem topladım bir tanesinde problem çıkmadı. Bir dalga başlatılıyor şu marka cihazda şöyle bir problem var diye herkes kullanmadan o markayı gördüğü yere aynı şeyi yazıyor. Kim RX 5XX serisinde ne driver problemi yaşamış anlamadım?
Aynen hocam özellikle AMD sistemlerde aynı muhabbeti çok yapıyorlar.

Dün 1300 TL gibi bir fiyata 2. el RX 480 4 GB aldım AMD'nin ürettiği tek fanlı model. Çok zeki eski sahipleri hava alması için soğutucu bloğunun üzerindeki plastik kısmı kesmiş o yüzden fiyatı uygundu. Sadece kozmetikte sıkıntı yaratıyor.

Yükte 80-81 derece gördüm en fazla, tek fanlı bir kart için normal diye düşünüyorum.

Sürücü kısmında oyunun ortasında siyah ekranda kalıp bilgisayara hard reset attıktan sonra "AMD yazılımı ekran kartı sürücünüzü yükleyemedi." gibi bir hata çıktı karşıma, gidip bir sürüm eski sürücü kurdum şimdilik sorun yok gibi görünüyor.
Kartın durumunu tam anlayamadım hocam ancak tek fanlı bir model için bile 80 dereceler fazla. Kaliteli termal macun, kart temizliği ve hava akışına dikkat edin.

Ayrıca sürücüleri silip Windows Update ile kurun muhtemelen daha sorunsuz sürücü kullanıyor olacaksınız.

Neden o fiyata 480 aldınız?
1300'e ne alsın GT 1030 mu?

Konuda bir türlü fiyat bilgisi göremedim.
Ben GT 1030 parasına aldım hocam. Kartın da geniş bir yelpazesi var fiyat anlamında. 1400 gibi fiyatlardan başlıyor 2000'e kadar uzanıyor. O yüzden çok fiyat belirlemek istemedim.

1,5 2 yıl civarı Gigabyte RX 570 4G modelini kullandım ve şunu net söyleyebilirim ki şuana kadar kullanmaktan en çok keyif aldığım grafik işlemcisi oldu. Mükemmeldi...

Eki Görüntüle 2147157 <3

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Sıcaklıkları neydi? Çift fanlı olmasının sıcaklık olarak artısı var m merak ediyorum da.

Piyasada bolca olmasının nedeni mining için en fiyat performans kart olmsası. 4GB'lar hadi neyse ama 8GB olanların neredeyse hepsi mining çıkışlı. "Mining yapılmadı" yazması neden ironik anlayamadım?

Çok büyük bir riske girmişsiniz ve şanslı çıkmışsınız. Başka bir açıklaması yok.
Bu bir Nazi barında yahudi olarak çalışmak gibi de ondan. "Mining yapılmadı" ibaresinin bir geçerliliği yok çünkü herkes biliyor durumu. Herkes her karta mining geçmişi ile bakıyor ve ona göre alıyor.

Her şeyi kazanırız aslında "Ne kaybederim" diyebilsek te işte Türkiye şartları...

İkinci el alınacak ise 4GB modelleri alınmalı, genelde mining için 8 tercih edildiğinden dolayı, 4GB 570ler ve 580'ler emsalsiz temizlikte ve çok diri oluyor. Mining yapılanlar ise genelde onarım gördüğünden sorun çıkarıyor.
570 için 8 GB ne kadar mantıklı bilmiyorum. O VRAM'i kullanabilir mi? 4 GB hem fiyat hem de dediğiniz mevzu açısından daha avantajlı bence de.

İkinci el fiyatı 580in 1.000 tl
570in de 800 tl civarı. Daha pahalıya alınmazsa neden olmasın.
Hocam hangi senedesiniz? O paraya GTX 750, GT 1030 verirler.

Aslında sonra belli bir miktar para olursa ikinci el RTX 2060 alınabilir.Ben 4 bine bulmuştum(ama alamadım çünkü param yok :D) , veya RX 6600 alabilirsiniz yada RX 5500 (tabi driver sorunları olacak).
150w tüketiyor olsa idi 1x6 pini 1x8'e çevirir kullanırdım ancak o 10w sorun yaratabilir.

AMeDe FaN BoYLarRı hemen de dislike atmışlar. Geç kaldınız beyler...
@kasikciserhad @Timuçib @FantastikTürk

Kusura bakmayın artık beyler AMeDe'nizi biraz gömdük ama. :) Acı gerçekler işte naparsınız.
Puahaha sen GT 1030 kullan birader. O fiyata RX 570 alsan hayal kırıklığına uğrarsın.

Nvidia'nın saçma fiyatlandırması, bundan ve abartılı ününden kaynaklanan uçuk ikinci el piyasası ve firmanın ürünlerine sunduğu destek konusundaki cimriliği nedeniyle pek tercih etmesem de ilk ekran kartım ve sonraki muhtemel tercihim Nvidia olması bir yana, bu konuda hiçbir şekilde AMD fanboyluğu yaptığımı düşünmüyorum. Tabiki bir AMD kullanıcısıyım ve yanıtınızı yanlış bulup hoşuma gitmediği için dislike attım. Bu hakkımı kullanmak, bizim hakkımızda bilip bilmeden yalan yanlış konuşma hakkı veriyor ise bu hakkın nereden geldiğini merak ederim ben. Şahsen RX 570 8GB ekran kartımla bir çok oyunu sorunsuzca oynuyorum ve şimdiye kadar da hiç sorun çıkartmadı. Normalde bir yanıt paylaşmayacaktım ama Nvidia fanboyların aşırı kolay parlamaları yüzünden laf yemeye doydum, iyi forumlar dilerim.
Çamur atmak isteyene yağmur bol...

Bu kart ben de neden her oyunda grafik kalitesi farketmeksizin 79 derecede sabit çalışıyor bir türlü anlayamadım.
Benim kart eski termal macun ile max 60 idi yeni sürdüm elimi ayağımı s... Şu an 75 derecelerde.

Hatta bir ara eksik kondansatör falan oluyor diyorlardı, ekran kartı yüke binince kaldıramayıp yanıyordu falan diyorlardı. Ben bunları duydum yani. Duyduğum da var, şahit olduğum da. Her duyduğuna da inanmazsın orası da ayrı mesele. AMD kartım yok bu arada. Gelen müşterilerin ekran kartları oluyor genelde. :)
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
AMD fanboyluğu ile alakası yok. Bu alanda en büyük 2. firma tarif ettiğiniz kadar kötü olsaydı satış yapamazlar ve bu noktalara gelemezlerdi zaten. Özellikle 400 ve 500 serisinde bazı sıkıntılar yaşandı evet ancak bunların büyük çoğunluğu zamanla çözüldü. Ancak yaşanan sorunların bazıları da saçma sapan parçalar içeren hazır sistemlerden, farklı parçalardan ve başka yazılımlardan da kaynaklıydı. Uç bir örnek vereyim: ben güç kaynağından wattman yiyen gördüm. Ancak AMD'nin adı çıktığı için direk ona yüklendi. GTX1000, RX500, RX6000 kullandım ve şu an RTX 3080 kullanıyorum (AMD'em falan değil yani). Bahsettiğiniz hiçbir sorun ne kendi bilgisayarımda ne de başkalarına topladığım pek çok AMD bilgisayarlarda olmadı. Daima WHQL sürücüsü kullanmak ve parçaları belli bir kalitenin üstünde tutmak dışında bir şey de yapmadım.

İstediğiniz kadar laf sokmaya falan çalışabilirsiniz. Biz bu konuları yıllar yıllar önce defalarca konuşutuk, bizzat kullandık, kullandırttık ve sistemler toplayarak kapattık bile. O kadar ki yalnızca emoji attım, cevap vermeye üşendim.
Dua edin de AMD daha da gelişsin ve Nvidia tekelini kaldırsın. Çünkü aksi halde aşırı fiyat politikaları ve saçma sapan jenerasyonlar gelmeye devam edecek.
Çok güzel bir yorum ama kendim PSU kötü hazır sistemime RX550 taktığımda aldığım watman hatası GTX ekran kartı taktığımda olmuyordu. Bunun neden AMD'nin üzerine atıldığını belki açıklar suçun. Ben zaten RX500 serisi en sorunlu seri olduğundan normal sanıyordum ama PSU kaynaklıymış lakin tek Watman sorunu yaşamıyordum ben. Windows'ın kendi sürücüsünü yükleme saçmalığı ile de baya uğraşmıştım o son nokta olmuştu benim için.

Forumda bir seriye kronik sorunlu deniyorsa ondan uzak durmakta fayda var bence bu G3'te olan ghostingin kronik sorun denilmesi gibi çünkü.

Bende aynı kartın MSI markasından kullandım. 1650ye geçmek zorunda kaldım. NVIDIA'dan nefret ettim. Driver iğrenç görünüyor. Görünmeyi geç AMD daha marifetli. WattMan deyip duruyorsunuz da başka söyleyecek bir şeyiniz yok. Aynı sorun NVIDIA kartlarda da yaşanıyor sadece NVIDIA sıfırlamıyor ayarları. Ne bu AMD nefreti?
RX550 kullanıp zorunlu olarak 4060'a geçme hikayeme benziyor. 😂
Tek sorunum Watman değildi.

Bende aynı kartın MSI markasından kullandım. 1650ye geçmek zorunda kaldım. NVIDIA'dan nefret ettim. Driver iğrenç görünüyor. Görünmeyi geç AMD daha marifetli. WattMan deyip duruyorsunuz da başka söyleyecek bir şeyiniz yok. Aynı sorun NVIDIA kartlarda da yaşanıyor sadece NVIDIA sıfırlamıyor ayarları. Ne bu AMD nefreti?
Aynı sorun Nvidia kartlarda da yaşanıyor olması AMD'nin en sorunlu serisini mi aklayacak ? O zaman bu kadar sorunsuz bir seri neden her yerde en sorunlu seri veya kronik sorunlu diye 500 serisi işaret ediliyor ? AMD önce Windows'un kendi kafasına göre driver yüklemesini çözerse en azından 500 serisi gözümde daha iyi olabilir. Elim ile engelliyorum driver yüklemesini Windows'un çakışmasın diye, bu sefer Windows'a güncelleme geliyor veya sürüm yükseltiyorum yine babalara geliyor. Windows 10 ile kullanmıştım sorun yoktu, 11'e geçtim driver yüklemiş kendi kendine.

Ekrana hata gelecek, driver kendini siliyordu. Bazen ekrana hata gelemiyordu vs. veya arka planda dalgalanma tespit ediyor kendi kendine bir şeyler ayarlıyordu. Kısaca iyi PSU istiyor ama yazılımsal olarakta saçma bir sistemi var. Yani tamam PSU kötü diye ekran kartını korumaya alıyorsun da çaktırmadan kendini yok etmek sanırım AMD driverlerine özel. Hadi burada 500 serisi iyi güzel dedik. En sorunlu seri 500 serisi diyenlere ne diyeceğiz ? Adam orada kronik sorunlarıyla bilinen seri demiş şimdi siz sorun yaşamıyorsunuz diye aksini mi iddia edelim.

Yıllardır kullanıyorum ve evet :D?
Bende Windows kendi sürücüsünü yüklediğinde driver bir daha açılmadı. 🥲
 
Son düzenleme:
Kartın durumunu tam anlayamadım hocam ancak tek fanlı bir model için bile 80 dereceler fazla. Kaliteli termal macun, kart temizliği ve hava akışına dikkat edin.
Söylendiğine göre termal macun MX-4 ile yeni yenilenmiş. Ayrıca şuan Wattman hatası yaşayıp duruyorum, yazılımsal bir şey mi yoksa iade etmeli miyim arada kaldım. Param güvendenin süresi bir saat sonra doluyor.
 
RX 570 4GB almak mantıksız. GTX 1650 zaten 4GB, avantajlı olması için 8GB alın tertemiz sorunsuzca kullanın.
Tam tersine 8 almak mantıksız. 4'lerin miningsiz olma ihtimali çok daha fazla. 8GB VRAM'i kullanacak güç yok zaten RX570-580'de.
Kartın durumunu tam anlayamadım hocam ancak tek fanlı bir model için bile 80 dereceler fazla. Kaliteli termal macun, kart temizliği ve hava akışına dikkat edin.
Değil. 500 serisinde tepe modeller bile sessiz fan ayarıyla 80-83'lerde geziyordu. Şimdiki gibi değillerdi. Yıllarca kullanılmış olmasını da hesaba katın...
Ayrıca sürücüleri silip Windows Update ile kurun muhtemelen daha sorunsuz sürücü kullanıyor olacaksınız.
Yıllardır kullanıyorum ve evet :D?
Alakasız. En güncel WHQL sürücüleri kurun. Yoksa oyun optimizasyonlarından ve performans iyileştirmelerinden mahrum kalırsınız. Sonra oyunda niye takılıyor, FPS düşük demeyin.
Bana kötü PSU kullanıldığı için kabusları yaşatan bir kart olduğu için.
Çok güzel bir yorum ama kendim PSU kötü hazır sistemime RX550 taktığımda aldığım watman hatası GTX ekran kartı taktığımda olmuyordu. Bunun neden AMD'nin üzerine atıldığını belki açıklar suçun. Ben zaten RX500 serisi en sorunlu seri olduğundan normal sanıyordum ama PSU kaynaklıymış
Kötü PSU kullanmayın o zaman? Çok basit değil mi?
Eskiden hazır sisteme koydukları PSU'lar buradaki D ve E tier, çok çok nadir C tierdiler. Bomba gibi PSU'lara kasanızı emanet etmeyin.
lakin tek Watman sorunu yaşamıyordum ben. Windows'ın kendi sürücüsünü yükleme saçmalığı ile de baya uğraşmıştım o son nokta olmuştu benim için.
AMD önce Windows'un kendi kafasına göre driver yüklemesini çözerse en azından 500 serisi gözümde daha iyi olabilir. Elim ile engelliyorum driver yüklemesini Windows'un çakışmasın diye, bu sefer Windows'a güncelleme geliyor veya sürüm yükseltiyorum yine babalara geliyor. Windows 10 ile kullanmıştım sorun yoktu, 11'e geçtim driver yüklemiş kendi kendine.
?
Ben sürücüyü önceden indiriyordum. DDU ile eskisini silip internet bağlantısını kesip yenisini yüklüyordum. Ekstra 30 saniye maksimum.
Forumda bir seriye kronik sorunlu deniyorsa ondan uzak durmakta fayda var
Alakası yok. Bilen bilmeyen herkes atıyor. Kronik olan ürünü kronik olduğunu inandıramıyoruz, olmayanı olmadığını. Forumdakilerin sözüyle hareket edilmez. Çok nadir.
Aynı sorun Nvidia kartlarda da yaşanıyor olması AMD'nin en sorunlu serisini mi aklayacak ? O zaman bu kadar sorunsuz bir seri neden her yerde en sorunlu seri veya kronik sorunlu diye 500 serisi işaret ediliyor ?
Çünkü 1) bilmiyorlar, çok eski olaylara dayandırıyorlar yani adı çıkmış 2) Nvidia'da sorun olduğunda kesinlikle Nvidia suçlu bulunmuyor, sistemin başka bin bir parçası aranıyor ama AMD bir sistemde sorun olduğunda anında suç AMD'ye atılıyor.
Söylendiğine göre termal macun MX-4 ile yeni yenilenmiş. Ayrıca şuan Wattman hatası yaşayıp duruyorum, yazılımsal bir şey mi yoksa iade etmeli miyim arada kaldım. Param güvendenin süresi bir saat sonra doluyor.
MX4 ekran kartına sürülmez. Kısa vadede iyi sonuçlar verse de çabucak eskisi gibi veya daha kötü olabilir. Viskozitesi yüksek en azından MX6 gibi macunlar sürülmeli.
 
Değil. 500 serisinde tepe modeller bile sessiz fan ayarıyla 80-83'lerde geziyordu. Şimdiki gibi değillerdi. Yıllarca kullanılmış olmasını da hesaba katın...

Yanlış bilgi. MSI Gaming X RX570 ve ROG STRIX RX580 kullandım. MSI Gaming X %47 fan hızıyla 65 %33 fan hızıyla 72 derece çalışıyordu. ROG STRIX %45 hızla 66 dereceydi.
 
Yanlış bilgi. MSI Gaming X RX570 ve ROG STRIX RX580 kullandım. MSI Gaming X %47 fan hızıyla 65 %33 fan hızıyla 72 derece çalışıyordu. ROG STRIX %45 hızla 66 dereceydi.
Hocam ortama göre de çok değişiyor. Ben önü cam kasada sıcak bir yerde kullanıyordum. En iyi soğutmalılardan biri olan Nitro RX580 %35-40 fan hızlıyla 80'de çalışıyordu.
 

Geri
Yukarı