İlk kez Linux kullanacak biri Arch kurmalı mı?

Hocam, yapmayın lütfen.
Arch Linux is an independently developed, x86-64 general-purpose GNU/Linux distribution that strives to provide the latest stable versions of most software by following a rolling-release model. The default installation is a minimal base system, configured by the user to only add what is purposely required.
Kaynak : Arch Linux - ArchWiki

Arch kurulumu kernel'den ibaret değil, tabiiki üzerine GNU araçları kurularak işletim istemi haline geliyor. Farklı olduğu nokta kurulum şekli.
Sizin düşüncenize göre Arch bir BSD dağıtımı ya da başka bir şey olmalı, Gentoo'da aslında bir dağıtım değil yani ? Yapmayın Allah aşkına.

Bu konuya başka cevap yazmayacağım.

inanmayacaksınız ama pacman bu dediğinizi de yapabiliyor.

Evet ben de denedim oldu. Benim aklımda şu bağlantılardaki açıklamalar kalmış olmalı. Bir de ben uçbirim yerine GUI ile kurulum yapıyordum, sanırım GUI (Pamac olabilir) tekil paket kurulumu ve parçalı güncellemeye müsaade etmiyordu ve sinir olmuştum bu duruma. Pacman Overview - Manjaro System maintenance - ArchWiki

Yine de yuvarlanan sürüm için kurulan paketin içeriğine göre bu yüklemeler tehlikeli olabilir.

Debian ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar genelde fixed dağıtımlardır, belirli snapshot üzerinden hata, kritik hata ve güvenlik yaması güncellemeleri alırlar. Sistemin tüm ögeleri için bu böyledir. Bu sebeple bu tür dağıtımlarda parçalı günceleme ve tekil paket kurulumu sancısızdır.
Ayrıca PPA'ların (Personal Package Archive) Aur'dan üstün bir tarafı yok.

PPA depolarındaki paketler, destek verdikleri sürümün yaşam sonlarına kadar kullanılabilir. Çünkü dağıtım fixed olduğu için, genel güncelemeler PPA deposundaki paket sürümü için herhangi bir regresyon ortaya çıkarmaz. Bunun tek istisnası HWE destekli çekirdek ve Xorg sürücüsü kurulumudur. Eğer LTS sürümün ilk yayınlanan çekirdeği ve Xorg sürümü ile devam ederseniz, sürümü destekleyen PPA deposunu 5 yıl boyunca kullanabilirsiniz. HWE destekli çekirdek (bu LTS sürümden sonraki sürümler yayınlandığında backport edilen çekirdeklerdir) kurulduğunda, DKMS desteği ile yüklenen bazı paketler etkilenebilir. Mesela Ubuntu 20.04 çekirdeğin 5.4.x sürümü ile yayınlandı, bu sürüme bir PPA deposundan 3. parti sürücü kurudunuz. Ardından, Ubuntu 20.10 yayınlandıktan sonra depoya eklenen çekirdeğin HWE 5.8 sürümünü kurdunuz. Eğer PPA deposundan kurduğunuz DKMS ile kurulan sürücünün, güncel çekirdek ile değişen api ve makrolarla bir sorunu yoksa, PPA deposundan kurduğunuz sürücü yeni çekirdek için de derlenir. Ama PPA deposundaki sürücü, güncel çekirdek ile değişen makro ve api'leri içeriyorsa, derlenmeyecektir. Bu zaten tüm dağıtımlarda ve resmi depodaki paketler için de böyledir. Bunun haricindeki senaryolar için PPA deposundaki paketler, sürümün destek süresinin bitimine kadar kullanılabilir.

PPA deposundakilerin hemen hepsi derlenerek oluşturulmuş pakettir, yani AUR'daki gibi bazıları paket inşasına yarayan depolar değildir. Yani Launchpad üzerindeki PPA sistemi bir paket derleme çiftliği gibi çalışmaktadır. PPA deposundan bir paket kurduysanız, bu paketin oluşturulması için gerekli geliştirici paketlerine ihtiyacınız olmaz. Tabii bazı paketler çalıştırma ortamı olarak da bazı geliştirici paketlerini bağımlılık için eklemiş olabilirler, bu zaten paketin bağımlılığı demektir, yani geliştirici paketinin aynı zamanda çalışma ortamı olarak kullanılabileceği nadir olasılıklar için bu söylenebilir.

Ama AUR deposundaki kişisel paketler için durum böyle değildir. Bunların bir çoğu paket inşa betikleri gibi çalışıyor. Yani derlenerek hazırlanmış ikili paketler değildir. Yuvarlanan sürümlerdeki güncellemelerle, birçok geliştirici uygulamalarının bazı fonksiyon ve özellikleri kullanım kaldırılabilir (deprecation). Yuvarlanan sürümler fixed sürümlerdeki gibi sadece hata kapatma ve güvenlik güncellemesi yayınlamazlar, doğrudan üstkaynaktan (upstream) oluşturulan paketleri kullanırlar. Durum buyken, AUR'daki paketler yeterli bakımları yapılmazsa, derlenme ve kararlılık sorunlarına neden olabilirler. Ayrıca AUR'dan kurulan bir çok paket için gerekli geliştirici paketlerini de sistemde tutmak zorunda kalabilirsiniz. Genel sistem güncellemeleri zaten yoğunken, bir de bunların güncellemelerini yapmak durumunda kalırsınız.

Zaten kullancıların geneli sistemlerine 3-5 tane PPA deposu yüklüyor. Durum buyken, bu 3-5 PPA deposunu sisteme eklemek, AUR'dan kaynaklı külfetlerle uğraşmaktan daha efektif görünüyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı