İmam Hatip lisesine gitmek mantıklı mı?

Bir imam hatip liseleri uzun zamandır düşük puanlı okullar. Nitelik olayı daha yeni yeni yaygınlaştı. 3 yıl gibi. Şahsen okuldan okula değişir. Bu yıl bizim okulda Cerrahpaşa'ya giden de var Boğaziçi'ne de var . Yerleşemeyen de var. Kişiye bağlı.
3 yılda bir okulun nitelikleşmesi için öğretmen kadrosunun toptan değişmesi lazım. Gördüğüm kadarıyla da öyle bir şey de olmamış. Yani hâlâ niteliksizler. Puanları istedikleri kadar yüksek olsun. Benim gözümde niteliksizler.
 
Konunun tek cevabı şu cümlemdir: Dini işlerle uğraşmayı seviyorsan imam hatip, mühendislik tıp gibi şeylerse anadolu veya fen liseleri.

Bu mesaj hiçbir şey bilmediğini çok güzel ortaya koyuyor. Hayrola arkadaşlar, 5 6 defa lise okudunuz herhalde?

Her okul tipinin iyisi ve kötüsü olduğu gibi, İmamhatip liselerinin de sağlam olanları var, ki öyle düşündüğünüz gibi de değiller yani. Köpek gibi çalışıyorlar, okuyanlar. İmamhatipli olup (ki ben arkadaşlarımı dini ya da başka şeylere göre ayırmam, sınıflandırmam) beraber projelerde çalıştığım, yarışmalara katıldığım birçok arkadaşım oldu. Hepsi zehir gibi çocuklardı.

Dolayısıyla önce ön yargılarınızı yıkın bir. Evet, son dönemdeki politikalar nedeniyle çok çok fazla İmamhatip açıldı lakin bu nitelikli olanlar okullara gölge düşürmez.

Bunu lise ile falan da alakası yok ayrıca, İTÜ, YTÜ kazanıp, üniversite hayatını ot gibi yaşadığı için yitip giden çok arkadaşım oldu. Kişinin kendisinde bitiyor.
 
Ne alaka hocam? Neden ekstra dini dersler görüyor diye beyni çöplüğe dönsün ki. Siz herhalde her dini bilgisi olan adamı yobaz sanıyorsunuz. Veya her dini bilgisi olan adamı salak falan sanıyorsunuz. Bence böyle düşünmeye devam ederseniz onların ki değil de sizin beyniniz çöplüğe dönüşebilir.

İnsanları yobaz olmaya teşvik ediyor ve sonucunda Atatürk düşmanı olup çıkıyor. Bu amacından sapmış okullarda, gerçekten beyin yıkamadan, doğru bilgiler anlattıklarını sananlardansın galiba. İleride seni çok kullanıp atarlar.
 
Aklınızda nasıl bir tablo var bilmiyorum ama gerçekten kalitesiz bir tartışma dönmüş burada, mesaj yazanların çoğunun lise ya da lise altı olduğuna da eminim.

Öncelikle bir lisenin kalitesi, LGS puanına göre değil, üniversite yerleştirme sonuçlarına göre değerlendirilir. Bunu bir kavrayın. Lise, üniversiteye hazırlık sürecidir. Girdiğiniz lisenin puanı istediğiniz kadar yüksek olsun, size üniversite sınavına çalışmak için gerekli imkanı vermiyorsa yitip gidersiniz. Ki Atatürk Fen'deki arkadaşlarım bunu çok kötü bir biçimde yaşamıştı. Okul bu konuda onlara sıfır destek sağlıyordu.

Sonrasında X liseyi okuyan şu olur, Y liseyi okuyan bu gibi saçma bir durum da yok. Okuyacağınız üniversite, aldığınız puana ve anadalınıza göre belirlenir.

Genel liselerin bir çoğu maalesef Anadolu ve İHL'ye çevrildi. Bu kötü bir durum zira hem okul sayıları arttı hem de kaliteler düştü. Ancak bu durum kaliteli eğitim veren Anadolu, Fen ya da İHL liselerinin durumunu değiştirmiyor.

Nasıl bir düşünce yapısına sahipsiniz bilmiyorum ama iyi bir Fen lisesinden mezun olan birisi sabah akşam atom parçalamıyor ya da iyi bir İHL'ye giden birisi direkt ilahiyatçı olmuyor. Bu en çok nefret ettiğim ayrımdır ki bu düşüncedeki insanlar, üniversiteye gidip realiteyi gördükten sonra duvara çarpmış gibi oluyor.

Nitelikli okullar var ve çalışıp kazanmak sizin elinizde arkadaşlar. Dolayısıyla çok fazla kasmayın olayı. Bunun yanında birisi benden lise tavsiyesi istese, imkanı varsa direkt özel okul önerirdim zira üniversiteye hazırlanırken çok çok kolaylık sağlıyorlar.

Bu düşünceleri değiştirmeye çalışmaktan yoruldum ama realite sizi çarpmadan, bazı yargılarınızı yıksanız iyi olur. Okuduğunuz lise hatta artık üniversite kimsenin umrunda değil. Sizin ne yaptığınıza ve kendinizi nasıl geliştirdiğinize bakıyorlar. Siz çalışkan ve sorumluluk sahibi birisiyseniz, zaten kalitesiz okullara gitmezsiniz ve belirli standartlarda eğitim görürsünüz.

Yok, tembel tenekenin teki ve hayatını bilgisayar başında oyun oynayarak geçiren birisiyseniz, en iyi Fen lisesine de gitseniz, bir yerlere gelemezsiniz.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı