İnancınızı Kaybettiğinizde Neler Hissettiniz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@PODOLOG Yaratıcının kusursuz olduğuna kanıtın var mi? Görmediğin bir şeyi nasıl kusursuz ilan ediyorsun?


Güneş Sistemi'ne baktığımızda, gerçekten de “karmaşık” olmasına rağmen "düzenli" ve "işleyen" bir yapı görürüz. Dolayısıyla bilimden nasibini almamış bir şahıs için kusursuzluk argümanını ileri sürmek için tüm şartlar uygundur. Burada, mükemmellik iddiasında bulunulmasına neden olan esas unsur açıktır: Zaman. Şunu anlamalıyız: Güneş Sistemi, Evren'deki istisnasız her olgu gibi sürekli değişmekte olan ve bugüne kadar da hep değişmiş bir yapıdır. Güneş Sistemi (veya herhangi bir sistem), Evren'in var olduğundan bu yana, bu şekilde var değildi. Hatta Evren var olduktan sonra, 9 milyar yıl kadar bir süre Güneş Sistemi'ne dair hiçbir iz bile bulunmuyordu! Günümüzden 4.5 milyar yıl kadar önce oluşan Güneş Sistemi, çok uzun karmaşıklık dönemlerinden geçerek, zaman içerisinde enerjinin dağılmasıyla birlikte daha dingin bir hal aldı. Şu anda "fırtına öncesi sessizlik" dönemimizdeyiz. Çünkü fizik yasalarına göre, Evren'de hiçbir şey düzenli kalamaz; her şey, eninde sonunda, düzensizliğe mahkûm olacaktır. Evren içerisindeki sistemlerin düzenli olmasının nedeni, bu sistemlerde enerji akışının sürüyor olmasıdır. Bu enerji akışı, ana kaynak tükendiği zaman (örneğin Güneş’imiz söndüğü zaman) sona erecek ve sistem düzensizliğe yenik düşecektir. Dolayısıyla bu “kusursuz” gibi gözüken sistem içerisinde yeterince beklendiği takdirde, düzenini tamamen yitirdiğini görmek kaçınılmazdır.

Güneş Sistemi'nin şu anda (ve son birkaç yüz milyon yıldır) dingin bir döneminde olması, bu yapının sürekli bu şekilde sakin ve dingin olduğu anlamına gelmemektedir. Güneş Sistemi ve bu sistem içerisindeki Dünya, eski dönemlerde çok kuvvetli manyetik fırtınalar, göktaşı bombardımanları, gezegen çarpışmaları, kuyrukluyıldız çarpmaları vb. aşırı kaotik olaylar atlatmıştır. Bu olayların birçoğunun birkaç saniye sonra veya yarın olmaması için hiçbir sebep yoktur.

Her gün evrende yıldızlar ölüyor, çarpışıyor, kara delikler tarafindan yutuluyor, gezegenlere meteor düşüyor hala çıkıp evren kusursuz demek boş bir söylem.
İnsanlarda ölüyor, kaza geçiriyor, hayatta bir sürü olumsuz şey oluyor. Ama bu düzensizlik değil diyemeyiz. Aynı bu örnek gibi gezegenlerinde, yıldızlarında evrenlerinde ömrü vardır. Dünyanında ömrü var. Kıyamette ömrü bitecek. Her şeyin bir usulü kaidesi var. İnsanlar doğuyorsa bir taraftanda hayata veda etmeli ki yenilere yer açılsın. En başta ki söylemine geleyim; şöyle ki hiç bir şey kendi kendine oluşmadığını ve bir şeyin var edilebilmesi için ilim, kudret gibi şeylere ihtiyacımız olduğunu ikimizde kabul ediyorsak ki öyledir, bir tornacı veya bir marangoz bir eşyayı önce çizer sonra makineye verir 3D yazıcıya verir üretir vesaire vesaire ayrıntısını bilmiyorum tam. Onu üretenin onu yapabilmesi için ilim'e ihtiyacı vardır, çizdi çünkü tasarladı. Daha sonra güce ihtiyacı vardır onu üretebilmesi için çivisini çakması veyahut tahtalarını birleştirebilmesi için. Aynı bu mantıkta düşünürsek yani ilimsiz ve kudretsiz hiç birşeyin oluşmayacağını varsayarsak, bu kadar büyük bir evrenin oluşması ve düzeninin devam etmesi bence kudretli, ilim sahibi ve kusursuz bir yaratıcının bulunduğunu kanıtlıyor. İman ve inanç kalptedir. Sorgulamak araştırmak gerçekten güzel ve yapmamız gereken birşey. Ama yanlış şeyleri görüp direkt olarak inanmak bence mantıksızlık oluyor güzel kardeşim.
 
Boşluğa düşmedim. Hayatın ne kadar anlamsız olduğunun farkına vardim. Hayatın değerini, kıymetini, her anın tadını çıkarmayı öğrendim. Hayata bakiş açım değişti.

Yıllarca gerçek bildiğim şeylerin yalan olduğunu öğrenince elbette kabullenmek zor oldu. Zamanla alışıyorsun elbet.

Iyi bir insan olmak için benim dine ihtiyacım yok, iyilik yapiyorsam din için yapmiyorum.

Nasıl böyle oldum sorusuna gelirsek kutsal kitapları okuduktan sonra bana öyle oldu. Kuran ve Incil'i okuduktan sonra bu kitaplarin bir yaratıcı tarafindan yazılmayacağı o kadar açıktı. Daha sonra Evrimi öğrendim, bunu öğrendikçe artık reddetmek mantıksız geldi.


Zorunlu varlık diye bir şey yok. Korku psikolojisiyle yazılmış bir yorum, hiçbir mantıklı yanı yok.

Henrik Ibsen'in çok güzel bir sözü var "Sen ona inanç dersin, biz korku deriz."

Inanç basit tabirle bir korku ve Coğrafya meselesidir.

@midgardian Kutsal sayılan kitaplarin hepsi de değiştirildi, bu kitaplari da kimse gökten indirmedi bizzat insan eliyle yazildi.

@Zusth Bir yaratıcının seni yaratması için hiçbir neden yok. Senin yaratan bir şey yoktan da var olamaz. Bir yaratıcısin trilyonlarca gök cismi yarattin ama gelip Yozgat'ta Ali'nin hangi ayakla tuvalete gireceğine bile karışıyorsun manidar değil mi?
Twitter kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız da Evrimsevver diye birisini takip ediyor musunuz :D
 
Son düzenleme:
İnsanlar doğuyorsa bir taraftanda hayata veda etmeli ki yenilere yer açılsın.
Gün gelecek belki biz görmeyeceğiz ama insanın ölümsüzlüğü bulabileceğine inancım sonsuz. Bugün insan ölüyorsa yeni insanlara yer açılsın diye ölmüyor teknolojimiz hala yetersiz.

En başta ki söylemine geleyim; şöyle ki hiç bir şey kendi kendine oluşmadığını ve bir şeyin var edilebilmesi için ilim, kudret gibi şeylere ihtiyacımız olduğunu ikimizde kabul ediyorsak ki öyledir.
Ben bunu kabul etmiyorum. Evrimin oluşum süreci bir yaratıcıya ihtiyaç duymaz. Aminoasitler yoktan var olur, bu konular hakkinda bilgin yok maalesef.

@Numbness Evet takip ederim. Ne için sordun? Bilgili bir arkadaştır kendisi.
Semavi dinler eski insan inançlarını bünyesinde barındırır.
Nasıl yani? Bu mesajını anlamadım.
 
Pek bir şey hissetmedim. Kaybetmemin nedeni ne bir inanırlara öfke ve/ya bir isyan değildi çünkü. Dinle en samimi olduğum anda oldu. Dinin düşünsel(?) yönüne karşı duygu patlamaları yaşıyordum. Gün geldi ki aklıma bir fikir geldi. Madem bu kadar güveniyorum, bu kadar evrensel ve mantıksal bir dine inanıyorum, kendimi tamamen sıfırdan var olmuş bir insanın yerine koymalıyım dedim. O an bu dine inanmak için bir neden listesi belirdi kafamda.

- Bu dinin dünyadaki şu anki popülaritesi hangi yönde?

+ Hiç de iyi bir yönde değil

- Bu dinin ileri gelen inanırları hakkında düşünceler neler

+ En azından en bilindiklerinin %80 inden fazlası aklıma gelebilecek her türlü hakareti hakeden insanlar. Geri kalanlar ise benim düşünceme uymuyor.

+ Var olan her şeyi yok sayıp sadece dinin birincil kaynağı hakkında düşüncelerim neler?

- O sorudan sonra Kuran’ ı okudum. Daha da fazla soru sormaya gerek duymadım. Soru sorulmayacak tek bir nokta göremedim çünkü.


Bu kadar kolay bırakabilmemin nedeni belki de yaşamım boyunca aklımdan tonla düşünce geçiyor ve bunlara göre mantıklı, kusursuz, evrensel bir din oluşturmak için zaten islamı sürekli kafamda reforme ediyordum. En son deizm-islam melezi bir inanca sahip olduğumu söyleyebilirim hatta. Belki de 17’ imde olmamın da etkisi vardır :p


Hele ki bıraktıktan sonra gerisi ip söküğu gibi geliyor. Daha önceden düşünmeye yeltenmediğiniz yüzlerce soru bitiveriyor aklınızda.


Bu tarz konularda bakış açısı çok önemli bence. Bir sürü mesaj yazılmış hepsini okumadım ama emin ol ki bu evrende herşeyin bir açıklaması var kardeşim. Hiç bir şey sebebsiz değil, hikmetsiz değil.

Kestirip atmak düşünen insanın işi değildir. Gereksiz mesajdan raporluyorum.
 
@acv Dinciler saniyor ki ateistler durduk yere ateist oldu. Halbuki ateistler, zaten okuduktan sonra bu hale geliyor. Şahsen gördüğüm her ateist bir dinciden daha fazla dini biliyor. Her günde araştırıyorum, araştırma yapmadan duramıyor insan, çünkü insan sorguladıkça doymuyor. Tanrı kavramı araştırıyoruz araştırıyoruz karşımıza en ufak bir bulgu bile çıkmıyor. Şahsen olmasını isterdim belki insanlarda korku olurdu iyi insan sayısı artardı gibi. Şöyle bir çıkmaz da var elbet dünyada 5-6 milyar inanan insan var kan akıtmaya yine doymuyorlar ama.
 
Ben lise cagindan itibaren suphelenmeye basladim. Yatili okuldaydim, fen lisesindeydim. Aksamlari yatakhanede cok muhabbetini cevirirdik ve bana hep inancli insanlarin fikirleri sacma gelirdi. Bu adamlar oyle kafasi calismayan tipler de degildi ustelik. Turkiye derecesiyle gelen insanlar hepsi, bos insanlar degiller. Ona ragmen dinin sacmaligi karsisinda caresiz kalip "evet sen de haklisin" dedikleri oluyordu. Bir arayis donemiydi. Benim gibi inancsizlasan insanlar da oldu, inancsiz baslayip dine sarilan da oldu. Dogru cevabi yoktu cunku bu problemin.

Ama inancimi butunuyle kaybettigimi soyleyemem. Her ne kadar kendimi ateist olarak tanimlasam da evrende bir yaratici yoktur diyecek kadar kesin konusmanin hatali oldugunu dusunuyorum. Agnostik gibi bilinemezci bir tavirla da demiyorum bunu. Bir gun bilecegiz ama ben o gunu goremeyecegim.

Pembe bir masaldansa siyah bir gercegi tercih etmektir inancsizlik, ogretilen dogmatik kanunlari birakip akil, mantik ve vicdan ile dogru cevabi aramaktir. Herhangi bir odul - ceza sistemine ihtiyac duymadan, yalnizca dogru oldugunu dusundugun icin dogru olan seyi yapmaya calismaktir. Esas iyiligi inancsizlar yapiyor, kimsenin haberi yok.
 
Gün gelecek belki biz görmeyeceğiz ama insanın ölümsüzlüğü bulabileceğine inancım sonsuz. Bugün insan ölüyorsa yeni insanlara yer açılsın diye ölmüyor teknolojimiz hala yetersiz.


Ben bunu kabul etmiyorum. Evrimin oluşum süreci bir yaratıcıya ihtiyaç duymaz. Aminoasitler yoktan var olur, bu konular hakkinda bilgin yok maalesef.

@Numbness Evet takip ederim. Ne için sordun? Bilgili bir arkadaştır kendisi.

Nasıl yani? Bu mesajını anlamadım.
Yozgat falan deyince aklıma direkt o geliyor :D Senin de cümlelerinden yola çıkarak onu takip etme ihtimalinin yüksek olduğunu düşündüm. Sorma amacım meraktı sadece :) İyi akşamlar.
 
@Numbness Yozgat gelişmemişliği ile bilinen bir şehir benim onu kullanman onla alakali değil. Evrimseveri severek takip ederim. Yozgat espirisi çok bilindik bir şeydir. Yozgat'ta ne insan ölür, ne trafik kazası, ne haberlere çıkar öyle bir yer işte.😂
 
@acv Dinciler saniyor ki ateistler durduk yere ateist oldu. Halbuki ateistler, zaten okuduktan sonra bu hale geliyor. Şahsen gördüğüm her ateist bir dinciden daha fazla dini biliyor. Her günde araştırıyorum, araştırma yapmadan duramıyor insan, çünkü insan sorguladıkça doymuyor. Tanrı kavramı araştırıyoruz araştırıyoruz karşımıza en ufak bir bulgu bile çıkmıyor. Şahsen olmasını isterdim belki insanlarda korku olurdu iyi insan sayısı artardı gibi. Şöyle bir çıkmaz da var elbet dünyada 5-6 milyar inanan insan var kan akıtmaya yine doymuyorlar ama.

Özeleştiride biten bir şey. Kendinden olmayanlara nefret besleyenler, inançsızların yanlış şeye inandıklarını düşününenler ve inançsızların doğru cevapları bulamadıklarını düşünemeyenler... Şahsen kendi tespit ettiklerim bu şekilde.

İlk gruptakilerin dinle alakalı olsun olmasın bir sorunu olduğuna inanıyorum. İkinci grup gözlerini gerçeklere kapatan kesim. Üçüncü grup ise her şeyi tanrıya havale eden kesim. Bulamadığınız cevapları böyle kestirip atmak zaten sizin zırnık bile sorgulama yapmadığınız anlama geliyor. Çelişkileri göz ardı ettikten sonra, “vardır bi hökmeti” dedikten sonra her dine inanabilirsiniz.


Keşke, varsa da ortaya çıkıp bir müdahele etse diyorum ben de.
 
Gün gelecek belki biz görmeyeceğiz ama insanın ölümsüzlüğü bulabileceğine inancım sonsuz. Bugün insan ölüyorsa yeni insanlara yer açılsın diye ölmüyor teknolojimiz hala yetersiz.


Ben bunu kabul etmiyorum. Evrimin oluşum süreci bir yaratıcıya ihtiyaç duymaz. Aminoasitler yoktan var olur, bu konular hakkinda bilgin yok maalesef.

@Numbness Evet takip ederim. Ne için sordun? Bilgili bir arkadaştır kendisi.

Nasıl yani? Bu mesajını anlamadım.
Biyoloji dersim kötü ama Genel beslenme, Fizyoloji ve Anotomi dersim Allahtan iyiydi. Aminoasitler dışarıdan alınır proteine dönüşür, proteinde sindirildiğinde tekrardan vücutta sentezlenerek aminoasitlere ayrılır diye biliyorum. Yani insan vücudu üretiyor yine. Esansiyel amino asitler hayvansal gıdalardan alınır. Bunlarıda hayvanlar üretir. Nasıl amino asitler yoktan varedilebilir? Bilgim eksikse veya yanlışsa düzelt lütfen. Konu zaten hep kayıyor başka yerlere. İmandan girdik nerden çıkıyoruz, saptırmayalım. :D
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı