Dinler zaten mitoloji degil midir?Çok az bir kısmı kalacak. Ama onun dışında diğer geri kalanlar mitoloji olarak tarihe karışacak.
Dinler zaten mitoloji degil midir?Çok az bir kısmı kalacak. Ama onun dışında diğer geri kalanlar mitoloji olarak tarihe karışacak.
Bence ölmüyor. İnanıp inanmamak için insanların kesin bir dayanağı yok ve olmayacak. Ölümden sonraki hayat var mı yok mu? Ölünce ne oluyor? Biz gerçekten algı kapasitemiz ve sorgulama yeteneğimizden dolayı özel miyiz? Bunlara kesin ve ortak bir cevap verilmediği sürece inançlı insanlar varolacak. Olay "aa şu ayet şöyle diyor ne kadar mantıksız bu din yalan!"Dan ibaret değil. Ben hayatımın bir döneminde ateisttim tanrı'yı kafamda kaybolmuş bir bilgi olarak kabul ediyordum. Ama bir süre sonra inançlı olmanıj kopamadığım bir parçam olduğunu fark ettim. Bir yandan da hala inanmayan tarafım yok mu? Var. Burdaki tercih hangisiyle devam edeceğin oluyor ve kişiden kişiye çok fazla değişiyor. Bir gün kıyamet kopar ve semavi dinler haklı çıkarsa da şaşırmam uzaylılar gelip inandığımız dinlere gülerse de şaşırmam. Ben inancın aşırı derecede soyut ve aktarılamaz bir şey olduğunu düşünüyorum. Ve bence asla hiçbir inanç yönetimde ve toplumsal kurallarda temel alınmamalıdır. Zaman geçtikçe insanlar aslında dine ihtiyaç duymamaya başladı bence, tamamen kaybolması başta belirttiğim sorular cevaplanmadığı sürece bana imkansız geliyor.
Ulkedeki muslumanlarin yarisi olabilir sanirim bu.İnsanlar ben müslümanım diyor milleti domuz eti yedi diye eleştiriyor soruyorsunuz:
+Namaz kılıyor musun?
-Hayır.
+Oruç tutuyor musun?
-Hayır.
+Içki, kumar ve sigara?
-Kullanıyorum.
+Müslüman mısın?
-Evet.
Bence de inanc soyut ve bilimsel olarak kanitlanabilecek bir şey degil. Herhangi bir dini bu bilimsel yontemlerle kanitlamak sacma geliyor bana. Dinler her zaman soyut oldu ve olmaya da devam edecek. Ama insanlar bunlari bilimsel olarak kanitlamaya calistigi için inanan sayisi gun gectikce azaliyor. Zaten yonetimde ve toplumda dinlerin yargilama konusu olmasi gerektigini dusunmuyorum ama insanlar her zaman kendisinden farkli olani dislanmasi gereken bir varlik olarak gormustur. Belki bazi insanlar bunu uygulamiyor olabilir ama cogu zaman bu goruldu. Amerika'dakiten rengi irkciligi tarzi ya da ulkemizdeki kurtlere ve suriyelilere karsi olan irkcilik.
Ulkedeki muslumanlarin yarisi olabilir sanirim bu.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.