İnsana suç işleten kişinin kendisi midir toplum mudur?

Aynen, ChatGP zaten insan duygularından falan anlıyor, hissediyor... 🤦‍♂️

Şu sıralar yapay zekacılar türedi felsefe forumlarında, sinir olmaya başladım.

insana suç işleten kişinin kendisi midir toplum mudur?
Şöyle bir düşünce deneyi yapmanı öneriyorum;

Yeni doğmuş ikiz kardeşlerin, birbirinden habersiz şekilde birisinin daha suça yatkın bir topluma diğerinin ise refah ve eğitim seviyesi yüksek bir topluma evlatlık olarak verildiğini düşünün.

Sizce, hangisi suça daha yatkın olur?

Birey, çevresel faktörlere çevresindeki bireylerin verdiği tepkileri öğrenerek büyür. Psikolojik olarak koşullanarak büyüyen birey, davranışsal açıdan her canlı gibi koşullandığı eylemleri gerçekleştirir.

Bu nedenle insan davranışlarının çoğunluğu toplumsal ve kültürel bir etiğe sahiptir.
 
Merhaba. Şu an ilk Technopat konumu oluşturdum. Yakın bir zamanda münazara var konumuz; insana suç işleten kişinin kendisi midir toplum mudur? Ben toplumu savunacağım. Ne yazsam ne söylesem bilemiyorum. Nasıl örnekler verebilirim? İlk tecrübem. Yardımcı olabilecek birileri var mı?

Benim düşüncem kişinin kendisi olurdu. Ne kadar kötü bir ortamda da büyüsen sen iyi olabilirsin. Bu tamamen senin tercihin sonuçta.

Toplum olarak cevaben insanın yetiştiği ortamı sunabilirsin. Nasıl bir çocukluk geçirdin, gençliğini nerede geçirdin, toplum cevabı için bunlar çok önemli. 5 kötünün yanında sen 6. kötü olursun, 5 iyinin yanında sen 6. iyi olursun. Bunlar söylenebilir.
 
İkisinin de etkisi var ama şunu söyleyebilirim: Kötü olan toplumlarda iyi insanlar yok mu? Elbette ki var. Çoğunlukta insanın niyeti önemli. Eğer bir insanın suç işlemeye eğilimi varsa en ufak şey bile suç işletebilir ancak öyle bir niyeti yoksa suç işleyeceğini düşünmüyorum.
 
Henüz hangisi ağır basıyor diye ölçülebildiğini zannetmiyorum. İkisinin de etkisinin söz konusu olduğu yadsınamaz. Ne o, ne bu; herkese, hak ettiği ya da çabasının karşılığı.

Siz; bunu bir kaçamak ya da bir çıkış yolu arama niyetiyle soruyorsanız, "hayır, siz suçlusunuz". Yok eğer bir cevap bulma derdindeyseniz, size bu hayatı hazırlayanın da payı elbet ki vardır.

Değişime dair niyet ve amel ne yöndedir?
 
Son düzenleme:
Bence %95 toplumdur %5 kendisidir çünkü refah toplum seviyesi gelişmiş bazı ülkelere bakıyorum Norveç İsveç İsviçre Çek Finlandiya gibi suç oranları aşırı şekilde düşük bir de bize bakıyorum suç oranı aşırı şekilde yüksek ve şu sonuca varıyorum bu saydığım ülkelerde 1 yılda işlenen suç sayısı bizde sadece 1 günde işleniyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı