Sanat, sanat için midir Yoksa toplum için midir?

Bence sanat ne sanat içindir, ne de toplum içindir. Bu sanatçıdan sanatçıya göre değişir. Aynı şekilde, halktan halka. Ancak burada şunu söylemek istiyorum, sizin her sanatçı dediğiniz sanatçı değildir. Benim gözümde Pop müzik yapanlar sanatçı değildir (çünkü yaptıkları iş hiç bir şekilde emek gerektirmiyor, sesi güzel olan herkesin yapabileceği oldukça basit bir tür, ki zaten Türkçe Pop'un sözleri genel olarak "yala beni bandıra bandıra oh oh" kafasında dönüyor) ancak Türkiye'de sanatçı namına en çok değeri gören yine onlardır. Bana göre "Soyut Resim" kavramı da sanat değildir. Yanlış anlaşılmasın, Picasso'nun, Dali'nin eserlerinden bahsetmiyorum. Benim bahsettiğim soyutun da soyutu. Yani tuvale noktalar, rastgele fırça vuruşları, boyaları oraya buraya savurma gibisinden olanlardan bahsediyorum. Pollock gibi. Ancak bu eserler milyon Dolar'lara satılıyor. Bence bu soyut sanat kavramı, zenginlerin en saçma şeye bile ne kadar çok para akıtabileceklerini gösterdikleri, birbirleri ile yarıştıkları, bu tabloları satanların da "oh oh iyiyim iyi, sanatçıyım be" diye ortalıkta dolaştığı, zenginlerin kendi egolarını tatmin ettikleri bir türdür, ve bu sebepten ortaya çıkmıştır. İşin estetiği var, vs vs gibi laflar ise kılıftır. Tabi bunlar benim görüşüm, resim ile uğraşan biri olarak ayrıca ayar olurum bunlara.
Bir yazar halk için yazar. Bir yazar kendi görüşlerini kitap aracılığı ile halka sunabilir. Bir çizer halk için de, kendi için de çizebilir. Bence bu ayrımı yapmanın en kolay yolu, bir ressamın ne çizdiğini bilip bilmemesiyle olur. "Bu resmimde sevgiyi anlattım," diyen bir ressam halk için, şalteri indirip saatlerce çizen bir adam ise kendi için çizer.
 
Sanatın toplum için olduğunu düşünüyorum çünkü insanlar, ilk insanlığın döneminden itibaren kıstaslara, kurallara bağlı kalarak yaşamaktadır. Bundan ötürüdür ki sanat ve devamında insanın türettiği her alan temelinde toplum sağlığını oluşturur. Bilim sorgulanabilirdir çünkü evren, tek bir insan gözüyle algılanamayacağına göre komplike yapıyı daha fazla zeka tarafından çözümlenebilmesi evrenin mutlak sırlarını ortaya koyabilmek için önemlidir bu sebepten. Velhasıl sanat sanat için olmadı çoğunlukta zaten Türk edebiyat tarihinde de. Namık Kemal sanat toplum içindir görüşü yüzünden Kıbrıs'ta bir adaya mahkum edildi. Iı. Tanzimat edebiyatında tam anlamıyla sanat sanat içindir görüşü benimsendi. Toplum kıstas alınarak sanat ve insan uyum içindedir. Yani sanat bana göre insanı ele alır, toplum ise insanı alır. Bu denklemden toplum sanatı da ele alır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı