Sanat, sanat için midir Yoksa toplum için midir?

Kratos Father

Kilopat
Katılım
11 Temmuz 2015
Mesajlar
303
Makaleler
1
Çözümler
3
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bazıları sanatın "sanat için" olduğunu savunur.
Sanat için yapılan sanatın, hiçbir karşılık beklemeden orada "sanat" adında bir çorba var diye "Bir kaşıkta benden" misali, katkıda bulunarak sanatın tadına tuz ekleyerek sanatçı'ya "katkıcı" olarak bakanların savunduğu bir düşünce vardır.

Peki sanat dediğimiz şeyin kuralı var mıdır?
Bana göre sanatın bir kuralı yoktur. İnsanın ruhuna, duygusuna ve zihnine katkıda bulunan, ufkuna ve bilgisine bir şeyler ekleyip FİKİR oluşturmasını sağlayan her şey SANATTIR.

Bazıları da "toplum içindir" diyerek toplumun sanattan faydalanması veya sanatın toplumu bilgilendirmesi gerektiği yönünde savunduğu düşünce vardır.

Bu konudaki fikrim ise sanatın sanat için yapıldığı değil, toplum için yapıldığıdır. Çünkü sanatı icra edenler, toplumun zamansal durumlarını veya mutlak ihtiyaçlarını gözeterek dile, yazıya, müziğe ve resme sunmaktadır. Ben bildiklerimi insanlara sunarak toplumun bilgilenmesini sağlamayı amaçlıyorsam, sanatı toplum için icra ediyorumdur. Yani "Amaca göre değişir" diyerek edebiyat dalında yeni bir soluk getiriyorum. 😀

Siz ne düşünüyorsunuz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sanat sanat içindir. Toplum peşinden gelir zaten. Sanatı banka gibi düşünün. Toplumda para için bankaya gidiyor. Tabi ilgileri varsa.
 
Sanat ne sanat için, ne de toplum için. Sanat denen şey her neyse kendim için yapmayı tercih ederim. Bazılarına göre ters gelecektir, anlarım. Ama yemeği sanat olarak düşündüğünüz anda olayın komikliği ortaya çıkıyor. Misal üzerinde durduğunuz severek yaptığınız bir yemek düşünün. Başkalarına göstermek ister miydiniz? Bir şey için yaptım ve çok uğraştım ve herkes yemeğimden kendince anlam çıkarsın der miydiniz? Ve ya o toplum için yapalım vuhuu diyenler gibi sosyal medya hesabınıza resmini yüklemekle mi uğraşırdınız?

Ben bu konuda Can Bozok gibi düşünüyorum. '' Dinle diye yapılmadı nice böyle şarkı...'' Anlamakta zorluk çekenler için biraz açayım, yani kendisi için kendi istekleri doğrultusunda yaptığını vurguluyor yıllardır. Ve bu konularda çok güzel sözleri var bir kaç tane. Mesela ''Olmak istediğim yer, olmak zorunda olmadığım yerdir.'' gibi, ''Kendim belirledim süründüğüm yönü anla'' gibi, üst düzey muazzam ve hiç bir kalıba sığamayacak sözlerin sahibidir.

Son olarak en sevdiğim sözlerinden birini yazıp kaçıyorum. Fazla da uzatmak istemiyorum. Sonuçta herkesin hayata bakış açısı ve yetiştiriliş biçimleri farklıdır. Bu sözü ''Ya deveyi güdersin, ya da bu diyardan gidersin'' deyimine sitem olarak yazılmış evrendeki en iyi sözdür bana göre.

'' Hani derler ya, hani ya bu deveyi güdersin ya da bu diyardan gidersin. Hani, öyle ya.. Ahşap yangın merdivenindeki basamaktayım, Hiç bir ışık yok, evet hiç bir ışık yok. Gözüm şu an açık ama hiç bir ışık yok. Hiç mi bir şık yok. Ya hiç mi bir şık yok ben, deveyi öldüreceğim başka bir şık yok... ''

Eski 2007'de yaptığı şarkılarının birinde bahsettiği gibi ''Sorumluluklarım olmasaydı yoktu sorunlarım''' Sözünü doğrular ve hayat dersi verir nitelikte cidden. Yani deveyi de gütmek istemiyorum bu diyardan da gitmek istemiyorum diyor :). Neden bilmiyorum ama sanat muhabbeti ne zaman konuşulsa No.1'in kusursuz müziği ve sözleri gelir aklıma. Sanat bence o, ama o sanat yapmıyor. Kendi değimiyle ''istediği şey''i yapıyor :).

Yine de, güzel şeylerin paylaşılması iyidir her zaman. Güzel resim yapan paylaşsın, ve tüm konularda gerçekten istediği şeyi hakkını vererek yapan gururla paylaşsın, buna sözüm yok tabii ki. Paylaşmak için yapmasın yeter, kendi için yapsın :).
 
Son düzenleme:
Sanatı genelde bir kaç kelimeyle ifade etme yanlışına düşüldüğü için doğru anlaşılamıyor.
Sanatın ne için olduğu öyle bir kaç kelimeyle anlatılamaz, çünkü sanat sınırlı değil, doğası itibariyle sınırsızdır.
Kendisi için sanat eseri yapana sanat için yaptı denir, yaptığı sanat eserini satana toplum için yaptı denir. Hem kendisi için yapan aynı zamanda satanın eseri satmış olmasından dolayı yine toplum için geçerlidir. Diğer deyişle, sanatçı eserini kendisi için yapsa dahi, eğer paylaşmış ise o eser toplum için olur.
Bir de bunun kişisel çıkara dayanan tersi durumu da oluyor, eseri toplum için diyerek aslında kendisi için yapanlar da var (!)...
Hani sanat deyince sadece resim, beste yapan anlaşılmamalı, bir mimarlık eser sanattır, Technopat sitesine sıfırdan yapılmış bir tema sanattır, bir uçağa, arabaya yeniden çizilmiş proje sanattır, Türkiye Cumhuriyeti bir sanattır, velhasıl bu böyle gider.
Dolayısıyla sanat alanı sınırsız olduğu için ona bir değer vermek için sanat eserinin nerede olduğuna bakılmalı, eser sanatçının kendisiyle mi sınırlı yoksa toplum ile paylaşmış mı?.
 
Bence toplum sanat içindir. Sanattan anlamayan bir toplum toplum olamamıştır. Onlar halen feodalizmin çöplüğünde eşelenmektedirler. Sanatçı sanatını icra, toplumsa sanata önem vermek zorundadır. Sanattan anlamayan hödüklerin olduğu ülkelerde, sanat eserleri ''ucube'' diyerek yıkılıp tahrip edilebilmektedir.
 

Geri
Yukarı