İnsanın yaptığı kötülüklerden toplum mu, yoksa kendisi mi suçlanmalıdır?

Katılım
29 Aralık 2018
Mesajlar
1.084
Makaleler
3
Çözümler
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yakın zamanda münazaramız var, sizce insanın yaptığı kötülüklerden dolayı onu mu yoksa toplumumu suçlamalıyız?
Benim kanımca toplumdur, çünkü doğduğumuzda konuşmayı için bile anne babamızdan öğreniyoruz, ayrıca yakın zamanda ki George Floyd olayı bile çevreden edinilen ırkçılık tarafından oldu, sizce sadece o polisi sorumlu tutmak normal mi? Bence sadece onu değil, büyüdüğü yere de bakmamız lazım, ayrıca ülkemizden bir örnek vereyim, genel olarak Karadeniz'de doğan birisinin konuşma tarzı ile İstanbul tarzı bir yerde doğanın konuşması aynı değildir, Karadeniz'li şiveyi kendisi mi öğrenir yoksa toplum tarafından mı öğretilir ayrıca toplumun dışına çıkmak da anaşirzm olarak adlandırılır, sizin bu konuda görüşünüz nedir?
 
Bizzat kendisi. Haklıyı ve haksızı, doğruyu ve yanlışı ayrıt edebilmek, toplumsal kabullerden bağımsız düşünüp karara varabilmek insanın görevidir; insan, doğası gereği düşünebilen canlılarken, kolay yoldan fikirlere bağlı kalması onun tembelliğidir.
 
Her insanda akıl vardır. Akıl etmek herkesin yapabileceği bir iştir. Kötü ve doğruyu bilmek kişinin kendi görevidir. O yüzden bir kötülüğü yapan insan yaptıklarından sorumludur.
Zaten toplumuda oluşturan insanlardır.
Bu bağlamda yapılan bir iş için toplumda değil bireyin kendisinde suç aranmalıdır.
Uyuşturucu kullanan biri için çevre bir yol göstericidir ama o yolda yürümek şahsın kendi tercihidir.
 
Eğer kişinin akli bir problemi yoksa suçlu kisidedir. Toplumu suçlu tutmanız için şu an hiç kötü insan veya iyi insan olmamalıydı. İnsanlar kendi kararını verebilir. Aynı şartlar ve ortamda yetişen 2 kişiden birisi iyi diğeri kotu olabilir.
 
Bizzat kendisi. Haklıyı ve haksızı, doğruyu ve yanlışı ayrıt edebilmek, toplumsal kabullerden bağımsız düşünüp karara varabilmek insanın görevidir; insan, doğası gereği düşünebilen canlılarken, kolay yoldan fikirlere bağlı kalması onun tembelliğidir.
Ekleme yapmak isterim: Kişi kendisinden sorumlu olmaya başladığında, kendisine sorumluluklar yüklendiği yaşa geldiğinde eğer hala doğruyu yanlışı ayırt edemiyorsa bu kişinin kendi geridüşmüşlüğüdür. Bundan kaynaklanan sorunlar kişiyi ilgilendirir. Çevremizdekiler bizi belirli bir yaşa kadar etkiler ama bir yaştan sonra çevremizdekilerin etkisi azalır ve kişi kendi egemenliği ve iradesindedir. Bu süreçte olanlar bizzat kişinin sorumluluğu ve yükümlülüğüdür.
 
Hem toplum hem bireydir. İyilik yapınca ya da başarı kazanıldığında kimse toplumdan bahsetmezken, kötülük yapıldığı zaman birey bile toplumu suçluyor ama kötülüğü yapan bireydir. Toplum kötülüğe teşvik etti diye birey kötülük yapmak zorunda değil. Birde toplumu bireyi kötülüğe teşvik eder sözü çok uç bir örnek. Hangi toplum kötülüğe teşvik eder ki?
 

Geri
Yukarı