İnsanlar benzersizdir, o zaman nasıl yorum yapacağız?

659306

Decapat
Söz konusu insan olduğunda genellemeler bize doğru cevaplar veremiyor. Irkları, cinsiyetleri belli kalıplara sokmak, hakkında yorum yapmak çok abes. Çünkü insan bir bireydir ve bireyler de benzersizdir. Ancak bir konu hakkında yorum yapacaksak dağılım grafikleri veya çan eğrileri yardımımıza koşuyor. Örneğin "kadınlar daha zekidir." demek yerine cinsiyetlere göre zeka dağılım grafiğini incelerseniz daha sağlıklı bir fikir edinmiş olursunuz. Örnek verebilmek için rastgele bulduğum bir görseli aşağıya ekliyorum, yanlışlıklar olabilir. Grafikte görüldüğü üzere uç noktalarda erkekler daha yoğunlaşmışken (yani düşük zekalılarda ve yüksek zekalılarda erkekler daha fazla) orta kısımlarda ise kadınlar yoğunlaşmıştır (yani orta zekalılarda kadınların sayısı erkeklerden daha fazla). Gördüğünüz üzere buradan çıkan yorum bize daha sağlıklı bilgiler vermiş oldu. Bu sebeple bir konu hakkında konuşurken dağılım grafiklerinden faydalanmak en iyi sonucu verecektir. Her özelliğimiz bir dağılımdan ibaret, bunu unutmayın, genellemelerden kaçının.

Gaussian distribution of IQ of men (σ ≈ 16.2) and women (σ ≈ 13.2).

İnsanlar tamamen benzersiz değildir, siz doğduğunuzdan itibaren çevreniz, eğitim, devlet vesaire gibi faktörlerden etkilenmeye başlanırsınız. Sizin benliğiniz tamamen kendinize ait bir benlik değil, bu nedenden ötürü benzersiz de değilsiniz.

Mesela sizin bu düşünceniz de muhtemelen başkasından gördüğünüz ya da geçmişte bilinçaltınıza kazınan bir görüşten ibaret olabilir.

Millet konusunda da bu şey geçerli, örneğin İrlanda'da içki popüler bir şey ve halkın çoğu bunu kanıksamaz, normal bulur. Onların toplumsal algısında yer etmiş bir olgu, fakat bizim ülkemizde içki siyah poşetle alınan, hor görülen, haram sayılan bir şey, yeni yetişen bireylerin çoğu da aileleri bu fikirdiyse ona göre düşünür, değilse de normal bulur. Bunu da sadece ufak bir örnek olarak yazdım, genel bir fikir ifade etmiyor.

Son olarak, sürekli aşılanan ve her yerde görülen siz özelsiniz, benzersizsiniz gibi söylemlerle kendinizi kandırmayın. Muhtemelen halktaki diğer kişilerle benzer şeyleri yapıyorsunuz.

Son düzenleme:
Sizin benliğiniz tamamen kendinize ait bir benlik değil, bu nedenden ötürü benzersiz de değilsiniz.
Virgülden öncesine katılıyorum, ancak tamamen bana ait olmaması benzersiz olmadığım anlamına gelmez. Birebir benim gibi bir insan daha yok. Bu açıdan bakarsak herkes benzersizdir. Ayrıca yukarıda vurgulamak istediğim kısım dağılım grafiklerinin önemiydi.

Virgülden öncesine katılıyorum, ancak tamamen bana ait olmaması benzersiz olmadığım anlamına gelmez. Birebir benim gibi bir insan daha yok. Bu açıdan bakarsak herkes benzersizdir. Ayrıca yukarıda vurgulamak istediğim kısım dağılım grafiklerinin önemiydi.
Sizi benzersiz yapan ne? 10 milyon kişinin yaptığı A'yı 5 milyon kişinin yaptığı B'ye tercih mi etmek mesela?

Ofansif bir soru değil, yanlış anlamayın, merak ettiğim için soruyorum.

Benim boyumda birini bulabilirsin, benim zekamda birini bulabilirsin, benim psikolojimde birini bulabilirsin, benim ayak numaramda birini bulabilirsin, benim genlerimde birini bile bulabilirsin. Ancak benim tüm özelliklerim nezdinde birebir aynısını bulamazsın. Sayamayacağımız kadar fazla olasılık mevcut, bu sebeple benzersizim. Bu arada sadece ben değil, hepimiz benzersiziz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı