İnsanlar neden korsan kullanıyor?

Oyunların fiyatları sınırlı bir eğlence için çok fahiş durumda, kimisinin gücü yetmiyor korsana yöneliyor ama bir de alacak gücü olup da almayanlar var. Korsanı önermiyorum ama kimseyi de bir oyuna 500 lira vermeye zorlayamayız.
 
Tek bir görselle açıklayacağım:

Ekran Resmi 2021-11-20 00.50.59.png
 
İnsanlar neden binlerce lira verdiği bilgisayarının trojan veya miner virüsü yemesinden korkmayıp korsan kullanıyor. Güvenli gruplar var onlardan virüs bulaşmaz diyenler elbette olacaktır ancak, ilk virüsümün Codex grubundan bulaştığını söylememde fayda var. Ya virüs bulaşırsa diye düşünmüyor mu korsan kullananlar?

Bilgisayarım pahalı olsa kullanmam.
 
1) Korsan kullanım ile hırsızlık aynı kavramlar değildir.
images (3).jpeg

2) Korsan yazılımların zararlı oldukları ve virüs yaydıkları konusu korsan yazılım bulup indirmeyi bilmeyen tecrübesizler tarafından ortaya atılmış bir hurafedir.
Bir çok yerde bir sürü düzgün çalışan ve güvenilir crackli yazılımlar bulabilirsiniz. Riskli olanlar da kendini belli ediyor. Ama bazen gerekli güvenlik önlemlerini alıp ya da almayıp denemeye değer.

3) Bazen bazı yazılımların fiyatları gerçekten uçuk olabiliyor. Örneğin Prepar3D Professional Plus 2500$ fiyat etiketine sahip. Prepar3D Store – Product Catalog – Prepar3D
 
Eskiden bilgisayardan neredeyse hiç anlamazken ben de korsan çok kullandım. Ama şimdi o korsan oynadığım oyunların hakkını ödedim. Minecraft'ı çok oynadım özellikle korsan şekilde. Şimdi kendimi yapımcıya karşı borçlu hissettiğim için aldığım dönem fiyatı olan 260 lirayı vermiştim. Artık oynamadığım ama eskiden korsan oynadığım oyunları da almıştım. Bir kaç yıldır korsan ile alakam olmaz. Herkes hata yapabilir, durumu olmayabilir. Eğer zamanında bu işleri bilmeyip korsan indirdiyseniz veya durumunuz olmadığı için riskleri kabul edip indirdiyseniz de ileride bir zamanda bu kullandığınız programların veya oyunların hakkını vermenizi tavsiye ederim. Mümkünse hiç kullanmamak en iyisidir tabii.
 
Çocukken, çok korsan CD alıp takasladığım oldu ama sonra 2014 yılında Steam ile tanıştım. Ucuz ve güvenli bir şekilde oyunlara erişmemi sağlayan bir servisti. İnternette yeni güncelleme düşmüş mü diye arama derdine son, yeni çıkan oyunun kırılmasını beklemeye son! Steam ile tanıştıktan sonra neredeyse 4 yıl boyunca hep orijinal oyun oynadım ve bunu ana sebebi ucuz olmasıydı. Birkaç günlük harçlığımla o çocukken korsan oynadığım oyunlara sahip olabiliyordum.

2018'den sonra ülke olarak batmaya başladık. Hâlâ devam eden bu ekonomik sorunlar sebebiyle yeni çıkan bir oyuna 100 TL yerine, 399, 499 TL gibi komik fiyatlar istenmeye başladı ve ben korsana kesin dönüş yaptım. Başka hobilere ayıracak paramız zaten yok. Müzik, spor, konser gibi aktiviteler için ütopik rakamlar harcamamız gerekiyor.

Soruya gelecek olursak, neden mi korsan kullanıyorum? Elimde kalan tek hobi bu olduğu için. 2018 başlarında topladığım 1050 Ti'lı dandik sistemimde birazcık da olsa eğlenceli vakit geçirmek istiyorum. 10 saatte bitecek bir oyun için babamın 36 saat dişini tırnağına takarak kazandığı parayı milyon dolarlık şirketlerin kasasına yatırmak istemiyorum. Sebebim bu.

Virüs konusuna da değinmeden geçmeyeyim, doğru sitelerden indirirsen hiçbir sorun yaşamazsın. Dediğim gibi 2014 öncesinde ve 2018'den bu yana gerektiğinde korsan kullanan birisi olarak bir kere bile bilgisayarıma virüs bulaştırmadım. Sahte indirme tuşlarına, pop-up'lara kanmamak gerek...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı