İnsanlar ümit etmek zorunda mı?

"Ümit tanımı" araması yaptığımda "Ümit = Duygusal inanç." sonucu aldım. Bence insanlar ümit etmek zorunda. Duyguları yok saymanın mümkün olduğunu sanmıyorum, en aza indirebilir veya karar mekanizmasından çıkarıldığı düşünülebilir ama tam anlamıyla çıkarılmasının veya başka bir deyişle duygunun yok edilmesinin ancak bir yanılsama olacağını düşünüyorum.

Buraya kadar çıkardığım sonuç: Ümit etmek; bir varsayım yapmaktan doğar, o varsayımı yaparken bir sonuca varırız. Vardığımız sonuç ise elde ettiğimiz verileri yorumlayarak elde ettiğimiz bilgidir. Yorumlama ise, veriyi doğru olduğuna inandığımız yöntem ile işlemek değil midir? Yani zihinsel olarak aktif olduğumuz her an, bir şeylere ümit ediyoruz.
//Biraz laf cambazlığına dönmüş gibi gözüküyor, tuttuğum yerden oraya buraya çekmişim (xd).
 
İnsan olmanın getirdiği özelliklerden birisi olduğu için istesen de istemesen de herkes umut ve ümit duygusuna sahiptir. Hayatı boyunca ister nadiren isterse sık şekilde olsun, herkes bu duyguları yaşar. Zorunluluktan değil, varsayılan olarak yaşadığımız duygular. Zira her zaman beklentilerimiz ve kaygılarımız olur. Bir şeylerin gerçekleşmesini umar ve bekleriz.
 
İnsan ümit etmediğinde ve istediği olduğunda ümit ettiğinden daha çok sevinir. Ümit etmediğimizde ise istediğimize ulaşmak için istemsiz olarak daha az çabalarız.
 
Bence evet çünkü insanın yaşamını devam ettirmek için teşviğe ihtiyacı oluyor. Bu teşviği çevreden bulamayınca kafasının içindekilerde arıyor. Üstüne şartlar bunu gerektiriyorsa 🙃
 
İnsanlar ümit etmek zorunda mı? Gelin felsefik açıdan tartışalım, konuyla alakasız yorum atacak varsa da uzak durursa sevinirim. Alakasız yorumunuz kendinize kalsın.

Yani, kendinden örnek vereyim, bir şeyin olmayacağından %100 emin olsam bile hep bir gün belki olur derim ümit ederim. Tabii kişiye göre değişebilir hocam ama bana sorarsanız ümit etmek insanın doğasında var çok ya da az da olsa...
 
Bence ümit etmek iyi bir şey. Evrende Einstein'in bile bir sır olarak tuttuğu Çekim Yasası var. Eğer kendinize göre olmasını istediğin bir şeyin olduğunu veya olacağını düşünürseniz o şey gerçekleşirmiş ama olmayacak veya olmaz şeklinde düşünülürse o zaman da gerçekleşmezmiş çünkü beynimiz kendini bizim düşüncelerimize ve hislerimize göre kodlarmış.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı