Kağıt üzerindeki bilginin dışında gerçekleşen her durum kullanıcıyı bağlar. Başkasına öneri yaparken kağıt üstü bilgiyi sunarım, umursamazsa kağıtta yazılı olmayan bilgiyi de önüne koyarım; gerisi beni bağlamaz.
Degrade zaten kısa vadede gerçekleşen bir durum değil. 1 yıl sonra falan anlar bu durumu, tabi bu süre de tahmini. Daha kısa da olabilir, daha uzun da. Ama neticede bir şeylerin limitini aşarsan konuda dediğim gibi donanımsal zarar vermeye gider işler.
Evet, artık daha kötü oldular. Boost frekansları arttı ve voltajlar da arttı. 5 GHz boost havası vereceğiz diye 1.52V'lere sıçrayan voltajları görüyoruz.
O konu sadece bir birikmişliğin patlaması oldu ve bu konuyu açma gereksinimi duydum. Sabit bir şekilde 1.42V verirsen boşta da yükte de o değeri kullanır. Manuel OC ile otomatik OC arasında fark var.
Asıl Offset voltaj sıkıntılıdır. Override, kullanılması gerekendir. Ayrıca sabit olarak 1.42V verirsen boşta da yükte de o değeri verir. Offset verdiğin zaman girdiğin değerin üstünü de verebiliyor, altını da. Override verirsen direkt vermek istediğin değeri vermeni sağlıyor. Tabi bunu Load Line Calibration (LLC) dediğimiz ayar ile düzeltmek mümkün. Ancak bu özellik her anakartta mevcut değil; örneğin B450 Tomahawk'ta varken B450M-K II'de yok.
Konuda bu söylediklerinin hepsinin cevabı var, 1 tanesi hariç.
Bu tam anlamıyla yapılmış bir OC değildir. Mesela RTX 3080 düşünelim, bu ekran kartının çıktığı Core Clock 500 olsun; MSI, ASUS gibi firmalar bunu 525 bile yapsa OC damgasını yapıştırıyorlar, sonuç olarak üretildiği Core Clock 500 ve bunu 525 yapmışlar. Dolayısıyla bunlara OC demek doğru değil bana kalırsa. Elle deneye deneye 500 MHz olan değeri 600-650 MHz yapmak var, fabrika çıkışlı 500 MHzolan ekran kartına OC damgası yapıştırmak için 25 MHz eklemek var.